Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Noi prevederi pe linia avizării/ autorizării privind securitatea la incendiu


Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publice noile prevederi ale Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu.
Potrivit site-ului agendapompierului.ro, clădirile trebuie construite în așa fel încât să garanteze securitatea persoanelor la aflate la fața locului. „Potrivit legislației în vigoare, construcțiile trebuie să fie proiectate și executate astfel încât pe timpul unui incendiu să limiteze propagarea focului și fumului în interiorul edificiului cât și la vecinătăți, dar mai ales să garanteze securitatea persoanelor aflate la fața locului. Astfel, pentru prevenirea situațiilor de urgență sunt necesare obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, documente care certifică îndeplinirea cerințelor esențiale cu privire la securitatea la incendiu. Actul normativ aprobat are în vedere direcționarea activității de avizare și/sau autorizare către acele obiective care necesită măsuri suplimentare din punct de vedere al securității la incendiu, dar și echiparea corespunzătoare cu instalații de protecție la incendiu. În acest sens, valoarea de referință, reprezentantă de suprafață, s-a mărit pentru unele destinații, în corelare cu prevederile tehnice specifice. Pe de altă parte, pentru categoriile de clădiri și spații care comportă o atenție deosebită din punct de vedere al riscului la incendiu, actul normativ prevede impunerea unei arii mai reduse, de exemplu de 100 mp pentru spațiile publice amenajate la subsol, demisol sau la mansardă, respectiv de 150 mp pentru cele de învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire copii preșcolari, elevi, studenți, bătrâni, persoane cu dizabilități/lipsite de adăpost, ori 200 mp pentru spații având destinația de comerț ori producție și/sau depozitare, dispuse în clădiri de locuit colective”, se arată pe site-ul menționat.
Sunt și clădiri pentru care nu trebuie obținut aviz de securitate la incendiu. „Sunt exceptate de la avizare privind securitatea la incendiu anumite construcții, sisteme de instalații, precum și anumite construcții sau amenajări temporare, care se supun direct autorizării privind securitatea la incendiu, dat fiind faptul că etapa autorizării, în aceste situații, poate asigura exercitarea unui control suficient pentru conformarea privind securitatea la incendiu. Adoptarea noilor măsuri au ca scop scăderea costurilor administrative pentru anumiți operatori economici, dar și scăderea numărului de solicitări și implicit a perioadei pentru eliberarea avizului/autorizației, fără ca toate aceste aspecte să diminueze nivelul de securitate. De asemenea, pentru a se evita crearea unor confuzii în aplicare, documentațiile privind securitatea la incendiu a construcțiilor, elaborate și/sau în curs de avizare/autorizare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se finalizează în conformitate cu prevederile legislației în vigoare la data elaborării acestora. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 995 din 13 decembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată pe site-ul agendapompierului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?