Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și FOTO! Șapte ore de luptă cu focul la Gura Caliței – 70 ha de litieră de pădure au fost mistuite de flăcări

BULETIN INFORMATIV

70 ha de litieră au ars ieri la Gura Caliței

 

Cu toate că ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” și în ciuda numeroaselor semnale de alarmă privind pericolul pe care îl reprezintă incendierea vegetației uscate, cetățenii continuă să recurgă la igienizarea terenurilor prin utilizarea focului deschis și arderea resturilor vegetale. Această practică a fost sancționată contravențional ieri la Cotești, după ce a fost identificată persoana, căreia i-a fost aplicată o amendă în valoare de 2.500 lei.

În cursul zilei de marți, 22 martie a.c., pompierii militari au intervenit pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată, astfel: în comuna Cotești, satul Budești au ars 7000 mp, în comuna Huruiești, satul Florești au ars 1000 mp, în comuna Broșteni, satul Arva au ars 500 mp, în Vulturu au ars 3 ha.

O intervenție dificilă s-a desfășurat pe raza comunei Gura Caliței. Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins cu repeziciune pe o suprafață de aproximativ 70 ha. Deoarece incendiul se manifesta în mai multe focare s-a mărit numărul efectivelor cu pompieri aflați în timpul liber. Totodată, au acționat în cooperare pompierii voluntari din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Gura Caliței și Dumitrești, echipaje ale Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea și lucrători ai ocolului silvic. Acţiunea de stingere a fost una de durată, forțele de intervenție depunând eforturi susținute, reușind să lichideze toate focarele după circa 7 ore de luptă cu flăcările.

Facem un nou apel către cetățeni: vă rugăm renunțați la igienizarea terenurilor prin incendiere! Respectați măsurile specifice de prevenire!

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută ținând cont de următoarele prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

-supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 

Reamintim că potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea, 23 martie 2022

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?