Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Trei sferturi dintre angajații vrânceni din mediul privat sunt plătiți cu salariul minim pe economie

Numărul salariaților vrânceni a rămas constant în ultimii ani deși criza economică cauzată de pandemia de Covid a creat probleme în mediul de afaceri din județ. La nivelul județului sunt peste 56 mii de salariați care lucrează în mediul privat, iar circa trei sferturi dintre aceștia au contracte pentru salariul minim pe economie. Situația contractelor de muncă a fost prezentată, ieri, în ședința Comisiei de Dialog Social, condusă de prefectul Nicușor Halici. Potrivit raportului prezentat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, în luna martie a acestui an sunt înregistrate 63438 contracte individuale de muncă, la un număr de 56325 salariați și 7387 angajatori. Diferența între numărul de contracte și cel de salariați este explicată prin faptul că un salariat poate avea mai multe contracte de muncă.

De altfel, rapotul ITM menționează că, din cele 63438 contracte, sunt 51105 contracte pe durată nedeterminată și normă întreagă, 1933 contracte pe durată determinată și normă întreagă, 7712 contracte pe durată nedeterminată și timp parțial, 2829 contracte pe durată determinată și timp parțial. Comparativ, în anul 2020 erau 62727 contracte active înregistrate în Revisal. De menționat că în platforma Revisal nu sunt înregistrate contractele de muncă din sectorul bugetar însă inspectorul șef adjunct Sebastian Ciocan a precizat că acest lucru va fi modificat în următoarele variante ale sistemului. Referitor la salarizare, analiza ITM arată că circa 75% dintre salariați au contracte pentru salariul minim pe economie. La acești bani se adaugă veniturile extrasalariale, precum bonuri de masă sau alte avantaje, precum asigurarea transportului la locul de muncă.

În cadrul ședinței de ieri a fost prezentată situația evoluției numărului de contracte de muncă din județ, fiind totodată dezbătute o serie de probleme cu care se confruntă la acest moment atât angajatorii din județ, cât și persoanele angajate sau cele aflate în căutarea unui loc de muncă. Sub acest ultim aspect, prefectul județului a punctat că este important ca fiecare vrâncean care este în căutarea unui loc de muncă, indiferent de localitatea de domiciliu, să poată avea acces la ofertele puse la dispoziție de angajatori. Referirea este la platforma e-SPOR, platformă unică națională care va corela cererea cu oferta de muncă. „Trebuie să existe acea interacțiune care, dincolo de dinamism, să creeze un mediu concurențial – și între angajați și între angajatori. Așa ne vom dezvolta. Dacă ne adaptăm timpurilor și vom avea aceste interfețe care să ducă birocrația într-o zonă mai relaxată, vom avea de câștigat. De exemplu, și primăriile primesc situațiile statistice cu locurile de muncă, dar dacă pui informații la avizier, poate cetățeanul aflat la 7 kilometri față de primărie nu vede. De aceea este important să ajungem pe toate căile de comunicare, inclusiv pe rețelele de socializare, pentru ca informația să fie la îndemâna cât mai multor vrânceni. Și recensământul va fi unul dintre pilonii importanți, vom vedea câți vrânceni avem în județ, pot munci, câți sunt apți de muncă pe categorii de vârstă și așa mai departe. Având aceste date actualizate putem să dimensionăm sau să reglăm obiectivele pe care le avem în vedere. Noi vom fi în contact cu Guvernul și cu mediul economic, să vedem nevoile specifice ale județului Vrancea. Să fiți siguri că Guvernul are în vedere și sprijinirea mediului de afaceri, în așa fel încât să fie respectate și condițiile asumate în momentul în care am devenit membri ai Spațiului Economic European”, a punctat prefectul Nicușor Halici.

Ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social a fost prima organizată la Prefectura Vrancea după o perioadă în care asemenea activități au fost organizate fără prezența jurnaliștilor. A fost ocazia pentru reprezentanții patronatului IMM, Ion Roman, și sindicatelor, Costel Ichim, să prezinte mai multe probleme care ar urma să fie discutate la următoarele întâlniri. Un subiect de discuție a fost majorarea prețurilor la carburant și controalele dispuse la comercianți pentru a verifica dacă au fost practici comerciale incorecte. Autoritățile au subliniat că există stocuri suficiente și nu este un motiv de panică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?