Ministerul Educației Naționale (MEN) a modificat regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru angajații din învățământ, în favoarea acestora din urmă. Noile prevederi stabilesc că „pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 se acordă vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 de lei/ salariat, în limita sumelor prevăzute de buget, alocate cu această destinație, indiferent de durata contractului individual de muncă / raportului de serviciu și/ sau timpului de muncă”.
Pentru salariații care au contractele individuale de muncă suspendate la data acordării voucherelor (aici fiind incluși și cei aflați în concediu de creștere a copilului, de exemplu), aceștia pot beneficia de tichete numai dacă, în termen de maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, depun la unitatea de învățământ/ instituția la care lucrează o cerere în acest sens, respectiv dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității.
Potrivit informațiilor furnizate de contabila Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ) Georgeta Ilie, în ședința cu directorii unităților de învățământ din județ, care a avut loc ieri, ultimele modificări aduse ordinului 3560/2018 includ o gamă mai largă de beneficiari. Astfel, vor primi tichete de vacanță și cei aflați în concediu creștere copil sau cei la plata cu ora.
Există trei etape de acordare a acestor vouchere de vacanță. În prima etapă vor intra cei cu vouchere întregi, care au lucrat în sistem în ultimele 12 de luni (iulie 2017 – septembrie 2018). În etapa a doua de acordare a voucherelor vor intra cei cu fracțiuni de normă, concedii pentru creșterea copilului, precum și alte cazuri particulare, iar cea de a treia etapă va avea loc din septembrie pentru cei care vor intra începând cu anul școlar 2018-2019, dat fiind faptul că aceste tichete se vor aloca până în luna noiembrie.
Voucherele de vacanță vor fi acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază. Trebuie spus faptul că aceste vouchere pot fi refuzate de cadrele didactice printr-o cerere scrisă depusă la secretariatele unităților școlare unde își au baza. Unii dascăli au anunțat că vor renunța la aceste tichete, dat fiind faptul că sunt impozitate, impozit ce se reține din salariu.
Dacă un cadru didactic a ieșit din sistem de curând, să spunem, dar a lucrat o perioadă din acest an școlar, va primi tichete cu mențiunea că va trebui să vireze suma aferentă impozitului într-un cont special indicat de unitatea de învățământ. Mai puțin plăcut pentru unitățile de învățământ este faptul că trebuie să ia legătura cu toate persoanele care au lucrat în unitate în ultimul an școlar.
Reamintim faptul că aceste tichete sunt valabile doar pe teritoriul României și doar pentru titular, ele nefiind transmisibile. Achiziționarea de servicii turistice se va face de la unitățile afiliate, conform unei liste pe care Ministerul Turismului o va publica pe site-ul propriu. Un alt aspect important este acela că aceste tichete vor putea fi folosite de mai multe ori. Concret, dacă cineva are vouchere de vacanță în valoare maximă de 1.450 de lei și alege să meargă într-o mini vacanță de 3 zile, poate cheltui 1.000 de lei, să spunem, și diferența să o folosească pentru o dată ulterioară.