O echipă de cercetători britanici de la Institutul oftalmologic din Londra a pus la punct o examinare care permite identificarea în ochi a semnelor ce preced boala Parkinson, relatează metronews.fr. Această patologie se caracterizează prin distrugerea unor neuroni, însă, înainte de declanșarea simptomelor, boala ar putea fi depistată…în ochi. Cel puțin acesta este rezultatul studiului desfășurat de oamenii de știință britanici, care au descoperit că pe retina persoanelor care suferă de Parkinson se pot observa anumite schimbări. Modificările sunt vizibile chiar înainte de apariția primelor simptome. Cercetătorii descriu metoda pe site-ul Universității din Londra. Cu ajutorul echipamentului oftalmologic, ei au observat alterări ale retinei la șobolani. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Acta Neuropathologica Communications.
Oamenii de știință subliniază că această tehnică ar permite și supravegherea reacției pacienților la tratament. Metoda este considerată „revoluționară” de Francesca Cordeiro, profesor care a condus cercetarea. „Testele ne arată că putem interveni mult mai devreme și mai eficient pentru tratarea persoanelor afectate de această boală devastatoare”, afirmă ea.
Cercetătorii arată că această tehnică este utilizată deja la om în cazul glaucomului. În curând urmează să înceapă teste pentru boala Alzheimer. „Se luminează fundul de ochi și apoi se observă numărul de celule din retină, celulele gangilonare, se detectează semne de inflamare, etc”, scrie Science Alert. După observarea schimbărilor, echipa profesorului Cordeiro a testat un antidiabetic, Rosiglitazone, în protejarea celulelor nervoase. Potrivit cercetătorilor, tratamentul a permis reducerea deteriorărilor cauzate de aceste celule. Tehnica de depistare timpurie și „low-cost” ar putea fi o soluție interesantă pentru toți bolnavii de Parkinson, în contextul în care, odată cu îmbătrânirea populației, se așteaptă ca numărul de cazuri să crească. Dacă vârsta rămâne principalul factor de risc, nu se cunosc cauzele exacte ale bolii Parkinson. Boala cronică are o evoluție lentă și progresivă. Pacienții rămân asimptomatici până când se distrug între 50 și 70% din neuronii cu dopamină și creierul nu mai poate compensa. Boala are un vârf spre 70 de ani, încheie metronews.fr.