Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Focșani. Regulamentul pentru repartizarea locuințelor sociale, modificat după consultările cu Asociația Juriștilor Romi

Consiliul Local va modifica condițiile de acordare a locuințelor sociale din municipiul Focșani. Proiectul de hotărâre referitor la modificarea Regulamentului privind repartizarea și închirierea locuințelor sociale a fost lansat în dezbatere publică și elimină criterii considerate nelegale și discriminatorii pentru cei care au nevoie de o locuință socială. Modificările au fost făcute în urma consultărilor cu Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST care au făcut și o plângere prealabilă pentru anularea hotărârii de Consiliu Local de anul trecut. Modificările elimină restricțiile referitoare la obligativitatea unui loc de muncă în Focșani, fiind introdus obligația ca solicitantul să aibă un loc de muncă în Vrancea și să prezinte o adeverință de salariat cu veniturile nete pe ultimele 12 luni. O altă modificare se referă la obligația ca solicitantul să nu aibă sau să nu fi avut dosare pe rolul instanțelor de judecată privind încălcarea clauzelor contractuale, în ultimii trei ani, fiind eliminată condiția inițială ca solicitanții să nu figureze în evidențele fiscale ale municipiului Focșani cu amenzi privind tulburarea ordinii și liniștii publice. „Au fost clarificate toate criteriile sesizate și s-a propus modificarea și completarea criteriilor de acces la o locuință socială dar și a listei cu actele necesare ce trebuiesc prezentate de solicitanți”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Conform propunerilor, nu pot beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care nu au domiciliul în Focșani, dețin în proprietate o locuință, au înstrăinat o locuință sau casă de vacanță după 1 ianuarie 1990, au beneficiat sau beneficiază de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe, dețin în calitate de chiriaș o altă locuință din fondul creativ de stat al municipiului Focșani, au subînchiriat, pe întreg teritoriul României, o locuință din fondul locativ de stat/socială pentru care a deținut contract, fără acordul proprietarului, nu lucrează pe raza județului Vrancea sau nu beneficiază de pensie, figurează sau au figurat cu dosare pe rolul instanțelor de judecată privind încălcarea clauzelor contractuale, în ultimii trei ani, dețin calitatea de administrator/asociat/acționar al unei societăți comerciale/întreprindere individuală.

Sunt menținute condițiile referitoare la rezilierea contractelor de închiriere pentru persoanele sau familiile care au comportament prin care afectează ceilalți locatari. Astfel, se arată în regulament, contractul va fi reziliat atunci când chiriașul are un comportament care face imposibilă conviețuierea ori împiedică folosirea normală a locuinței, precum provocarea ori participarea efectivă la scandal, tulburarea liniștii locatarilor între orele 22-8 și 13-14 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe, organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor în perimetrul apropiat imobilelor cu destinație de locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?