Ediția: Joi 9 Ianuarie 2025 Nr. 6789
Ediția: Joi 9 Ianuarie 2025 Nr. 6789

Consiliul Județean Vrancea propune modificarea Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii


Consiliul Județean Vrancea solicită reanalizarea prevederilor Legii 50/1991 și propune revizuirea acelor articole care fac referire la competențe și structuri de specialitate astfel ca acestea să aibă în vedere situația prezentă a acestor structuri și să creeze cadrul profesionalizării lor într-un termen rezonabil. În forma actuală, Legea nr. 53/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, a blocat activitatea în domeniu a autorităților locale, care nu dispun de personal autorizat și nu pot emite certificate de urbanism și autorizații de construcție. În acest moment, 66 din cele 73 de localități vrâncene nu au personal autorizat, iar activitatea acestor Unități Administrativ Teritoriale, privind emiterea de certificate de urbanism și autorizații de construcție, se face de către Consiliul Județean, care, de asemenea, nu are personal suficient în acest domeniu.
    Arhitectul șef al județului Vrancea, Daniela Olaru, a declarat că în aplicarea acestei legi ar trebui ținut cont de faptul că la nivelul Consiliilor Județene structurile de specialitate sunt subdimensionate, în cadrul acestora existând în cele mai multe cazuri un singur arhitect sau arhitectul șef este inginer, absolvent de master în amenajarea teritoriului și urbanism ori inginer cu delegare de atribuții. Aceasta a mai atras atenția că în cele mai multe cazuri, organigrama compartimentelor care trebuie să asigure serviciile conform legii este formată din funcții publice vacante, întrucât cerința studiilor de specialitate, conform legii, face ca la organizarea concursurilor de ocupare să nu se prezinte niciun concurent. Principalul motiv este salarizarea neatractivă, dar și faptul că funcția publică nu oferă o perspectivă a dezvoltării profesionale personale.
    Arhitectul șef al județului Vrancea a arătat că la nivelul judetului Vrancea, în anul 2015, primăriile care nu au structură au emis circa 6000 de Certificate de urbanism și Autorizații de Construire pentru care Consiliul Județean Vrancea a emis 172 avize arhitect șef la faza Certificat urbanism și 66 avize la faza Autorizație de construcție. Pe lângă acestea, președintele Consiliului Județean Vrancea a emis 234 Certificate de urbanism și 74 Autorizații de Construire, având un aparat de specialitate mult subdimensionat. „Practic, fără aceste modificări care constau în revizuirea acelor articole ce fac referire la competențe și structuri de specialitate, atribuțiile noastre se reduc numai la a emite autorizații de construire. Asta în condițiile în care avem și alte activități pe care le desfășurăm în cadrul Consiliului Județean”, a mai spus arhitectul șef al județului Vrancea.
    În acest context, Daniela Olaru a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) să organizeze o întâlnire cu membrii Asociației Arhitecților șefi de județe pe tema modificării și completării Normelor metodologice de aplicare a Legii 50/1991 privind autorizarea construcțiilor. „Solicităm această întâlnire și pe fondul impactului generat de ultimele modificări ale legislației în domeniu, precum și în contextul în care, în consultare interministerială a fost postat proiectul de Ordonanță pentru modificarea Legii 350 /2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și a Legii 50/1991 privind autorizarea construcțiilor. După cum bine cunoașteți, aceste acte normative nu pot fi dezbătute separat. Considerăm că asociația noastră, direct implicată în aplicarea acestor acte normative, este îndreptățită să solicite o astfel de întâlnire în scopul dezbaterii publice a proiectelor de actele normative amintite”, se arată în adresa înaintată MDRAP. Conducerea MDRAP a fost de acord cu această întâlnire care va avea loc pe data de 30 august.

ACoR Vrancea spune că legea a blocat compartimentele de autorizări

    Și președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a tras un semnal de alarmă susținând că  odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 53/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, a fost blocată activitatea în domeniu a autorităților locale, care nu dispun de personal autorizat și nu pot emite certificate de urbanism și autorizații de construcție. „Legea a modificat competențele de autorizare, iar în situația în care aparatul propriu al primăriilor nu include structura de specialitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului cu personal angajat, calificat, nu mai poate emite certificate de urbanism și autorizații de construcție. Peste 50 de primării din mediul rural se află în această situație”, a precizat președintele ACoR Vrancea, primarul Åžtefan Moscu.

Noua lege a intrat în vigoare la 1 mai 2016

    Vă reamintim că la 1 mai  2016 a intrat în vigoare Legea nr. 53/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Conform acestei legi, structura de specialitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanism se constituie în cadrul aparatului propriu al administrației publice locale și se organizează ca direcție generală sau direcție în cazul județelor și municipiilor, ca direcție sau serviciu în cazul orașelor, iar în cazul comunelor structura responsabilă se organizează la nivel de compartiment. Structurile de specialitate îndeplinesc atribuțiile aflate în responsabilitatea arhitectului-șef, funcționar public cu funcție de conducere, șeful compartimentului sau structurii de specialitate, cu atribuții în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții, și pentru avizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism, precum și eliberarea certificatelor de urbanism, întocmirea și eliberarea autorizației de construire/desființare, precum și organizarea și exercitarea controlului propriu privind disciplina în construcții.
    Funcția de arhitect-șef se ocupă, în condițiile legii, de un funcționar public, specialist atestat de Registrul Urbaniștilor din România, daca este de formație profesionala arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect ori urbanist, conductor arhitect, inginer sau subinginer în domeniul construcțiilor, absolvent cu licență și master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. Conform modificărilor aduse Legii 50/1991 prin Legea 53/2016, primăriile care nu au organizată structura de specialitate pe criteriile de mai sus, nu mai au competență de autorizare pentru categoriile de lucrări stabilite de legiuitor. Asfel, „în intravilanul și extravilanul unităților administrativ-teritoriale ale căror primării nu au niciun angajat – funcționar public cu atribuții în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții, autorizațiile se vor emite de către președintele Consiliului Județean în structura de specialitate organizată conform legii”.

Personal puțin, volum de muncă foarte mare

    Arhitectul șef al județului, Daniela Olaru, a declarat că la nivelul Consiliului Județean se vor emite certificate de urbanism și autorizații de construire pentru multe din comunele județului care nu au personal sau care nu au personal de specialitate.
Structura de specialitate din cadrul Consiliului Județean are prevăzut un număr de 9 specialiști dar funcționează doar cu 5 persoane, care emit certificate de urbanism, autorizații de construire aflate, potrivit legii, în competența de autorizare a președintelui Consiliului Județean, dar și avize ale arhitectului șef pentru -etapa certificat de urbanism și etapa autorizație de construire pentru primăriile care nu au personal de specialitate. Tot cu acești funcționari se lucrează și la emiterea avizelor pentru planurile de amenajarea teritoriului, planurile generale de urbanism -PUG, planurile urbanistice zonale – PUZ și planurile urbanistice de detaliu – PUD, în teritoriu, potrivit deciziilor luate în Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism ce funcționează în cadrul Consiliului Județean. Daniela Olaru, care este și președintele Asociației Arhitecților Åžefi de Județe, a precizat că situația existentă la nivelul județului Vrancea se regăsește în toate județele din cauza faptului că „specialiștii în domeniu evită să lucreze în administrația publică locală datorită salariilor nemotivante”. Din cele 73 de localități, numai 12 primării au structură de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?