Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO : Uniristul Adrian Toma a adus la Focșani medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie


Uniristul Adrian Toma, care a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie, concurs ce s-a desfășurat la Beijing, în China, s-a întors acasă. El a fost felicitat de directorul Colegiului Național Unirea din Focșani, profesorul Cornel Noană. „Tezaurul olimpic CNU s-a îmbogățit cu o nouă medalie de aur la olimpiadele internaționale și cu o nouă disciplină premiată – geografia! Mulțumim, Toma Adrian! Mulțumim, Octav Dragomir, să mai aduci!:)”, este mesajul postat de profesorul Noană pe pagina sa de facebook. 
Un mesaj aparte a fost postat pe facebook de Angela Silion, care lucrează la Ansamblul Folcloric Èšara Vrancei și care îl cunoaște pe premiat. „Campionul lumii – medalie de aur – geografie – beijing china – pentru România este Adrian Toma din Focșani – Liceul Unirea. Ca bun prieten ce-mi este, am avut ocazia și bucuria să-l îmbrățișez și să-l felicit înaintea oficialităților vrâncene. Astăzi (23 august-n.r.), la aeroport, au fost așteptați olimpicii români la geografie de părinți, profesori și doi reprezentanți ai societății române de geografie. Nici un ziarist, nici un reporter tv. Ei așteaptă doar fotbaliștii, indiferent de rezultate. Ce întrebări să pună unui medaliat cu aur? Pentru mine a fost o adevărată plăcere să-i pun o sumedenie de întrebări ce, cum, când, de ce? Pentru că îl știu de mic copil, darul meu a fost în primul rând o coroniță din spice de grâu împletite în tricolor. Așa cum grâul este bogăția României și pe Adrian îl consider de astăzi că este o comoară pentru țara unde s-a născut. Alt dar al meu a fost o floare care în termeni populari se cheamă «moțul curcanului» cu explicația că acest curcan este stăpân pe curtea bunicilor săi, având în subordine toate păsările din curte, iar Adrian e stăpân pe segmentul geografie. Părerile lui despre Beijing, China,  sunt multe și frumoase. Este mulțumit că prin propria muncă a reușit să vadă aceste meleaguri interesante. Probele de concurs, am înțeles că nu au reprezentat grad mare de dificultate pentru el. Mai degrabă timpul a fost dușmanul numărul unu. Dacă după 3-4 zile de concurs a reușit să obțină locul unu în lume, înseamnă că merită toate felicitările și el, și părinții care i-au fost alături, și profesorii îndrumători. Este o mândrie pentru Liceul Unirea din Focșani și pentru domnul director Cornel Noană. Mi-a plăcut povestea cu seară culturală la care fiecare delegație a celor peste 45 de țări participante a pregătit câte ceva simbolic din țara lor. Pentru România, locul de cinste l-a ocupat fluierul cu care lăutarii și la jale, și la joc încânta inimile românilor. Apoi ciocolata rom a fost considerată simbolul țării și cel care avea norocul să prindă una era automat invitat la jocul românesc «brașoveancă». Încă o dată felicitări, dragul meu prieten, și noi realizări în continuare. Vă spun un secret: pentru Adrian Toma nu există locul doi”, a scris Angela Silion pe pagina sa de facebook.
Și reprezentanții Ministerului Educației Naționale (MEN) a transmis un comunicat în legătură cu premiile câștigate de lotul României în China. „Lotul olimpic de geografie, prezent la a XIII-a ediție a olimpiadei internaționale de profil, a obținut din nou un rezultat remarcabil: două medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz. Cei doi elevi medaliați cu aur sunt Maria-Sabina Calisevici (clasa a XI-a/Colegiul Militar Liceal „Åžtefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc) și Ioan-Adrian Toma (clasa a XII-a/Colegiul Național ,,Unirea” din Focșani). Medalia de argint a fost câștigată de Radu Artiom (clasa a XI-a/Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București), în timp ce medalia de bronz a fost obținută de Sorina Avădanei (clasa a XII-a/Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Neamț). Echipa României a fost însoțită de profesorii coordonatori Mihaela Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean de la Colegiul Național din Iași. Olimpiada Internațională de Geografie s-a desfășurat la Beijing, în perioada 15-22 august, și a reunit peste 180 de concurenți din 47 de țări”, este comunicatul MEN.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?