Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Luna aceasta intră în conturi alocațiile mărite ale copiilor, între 243 și 600 de lei; ce stimulente acordă statul părinților

Începând cu luna ianuarie a acestui an, cuantumurile alocațiilor de stat s-au modificat, iar banii vor intra în conturi în cursul acestei luni. Astfel, în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între „0-2 ani și al copiilor de 2-3 ani, copil cu handicap, alocația a fost majorată de la 427 de lei, la 600 de lei, la fel și alocația de stat a copiilor de 2-18 cu handicap (toate gradele) a crescut la 600 de lei, de la 427 de lei. Alocația de stat a copiilor cu vârsta între 2-18 ani, dar și a celor de peste 18 ani care continuă cursurile liceale, a crescut în luna ianuarie de la 214 lei la 243 de lei‟. De precizat că, după împlinirea a 18 ani, copilul cu handicap primește alocația normală, adică 243 de lei.

Marius Hurmuzache, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea, a precizat că „restul beneficiilor n-au suferit modificări, nici alocația de plasament, nici indemnizația de creștere copil și nici venitul minim garantat (VMG)‟.

Acesta a mai precizat că „alocația de plasament este 600 de lei, alocația de plasament a copilului cu handicap este 900 de lei, indemnizația de hrană HIV este 17,6 lei/zi pentru adulți și 16,5 lei/zi pentru copii, valoarea indemnizației pentru concediu de acomodare este cuprinsă între 1.700 și 8.500 lei, valoarea sprijinului pentru acomodare este între 600 și 1.050 lei, indemnizația pentru copilul cu handicap între 3-7 ani este 1.250 de lei, sprijinul lunar pentru copil (adult cu copil) cu handicap între 3-7 ani este 188-563 de lei, iar stimulentul de inserție pentru copiii între 4-7 ani este 650 de lei‟. Un salariat poate beneficia de concediu de acomodare atunci când adoptă un copil aflat în plasament, similar concediului de creştere copil, ce se acordă pentru maximum un an de zile, perioadă în care primeşte şi o indemnizaţie lunară.

Valoarea indemnizației de creștere copil este între 1.250 și 8.500 lei. Stimulentul de inserție pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani și 3-4 ani copil cu handicap este 650 de lei, iar stimulentul de inserție pentru copiii cu vârsta între 0-2 ani, pentru adulții care realizează venituri până la vârsta de 6 luni a copilului, este 1.500 lei. Stimulentul de inserție este o sumă lunară de care pot beneficia părinții care decid să revină la muncă înainte de terminarea concediului pentru creșterea copilului.

În ceea ce privește venitul minim garantat (legea 416/2001) situația stă în felul următor: persoana singură primește 142 de lei, familia formată din două persoane primește 255 lei, familia formată din 3 persoane primește 357 lei, familia formată din 4 persoane primește 442 lei, familia formată din 5 persoane primește 527 lei, iar familia cu peste cinci persoane, pentru fiecare altă persoană care face parte din familie, primește 37 de lei/persoană‟, mai precizează Marius Hurmuzache.

Fără cerere, nu se acordă alocație‟

Pentru a beneficia de alocația de stat pentru copii, părinții sau reprezentanții legali ai acestuia trebuie să depună la primăria de domiciliu un dosar care să conțină următoarele documente: copie a certificatului de naștere, copie a certificatului de căsătorie, copie a actului de identitate al celui care cere și o cerere tip pe care o primește de la primăria de domiciliu. Fără cerere, nu se acordă alocație. Părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să vină, să depună o cerere și în baza ei se face analiza și se acordă dreptul de alocație. Se va primi alocația cu maxim un an în urmă de la data cererii, în cazul în care aceasta nu a fost solicitată imediat după nașterea copilului. Italia acordă doar pe cinci ani în urmă alocație dacă a existat activitate, în timp ce Germania acordă doar pe șase luni. Fiecare stat în parte are propria legislație‟, explică Marius Hurmuzache.

În ce condiții se suspendă plata alocației? „Dacă sunt întoarse trei plăți consecutive, mai precis dacă poștașul vine și nu găsește părintele sau reprezentantul legal al copilului acasă; la cerere, dacă persoana respectivă nu mai dorește să primească alocație; și la împlinirea a 18 ani, dacă nu mai urmează cursurile liceale. Dacă alocația se suspendă din unul dintre aceste motive, beneficiarului i se va acorda alocația doar în urmă cu trei ani de la data cererii și până la 18 ani sau la finalizarea studiilor liceale‟, adaugă directorul AJPIS Vrancea. În cazul în care unul dintre părinți solicită suspendarea plății alocației în urma divorțului, acesta nu trebuie să numească un alt reprezentant. În schimb, părintele la care vor rămâne copiii va putea solicita reluarea plății alocațiilor în timp de doi ani de zile, urmând să primească și contravaloarea perioadei în care minorii nu au mai beneficiat de acest drept, mai spun reprezentanții AJPIS Vrancea.

Familie cu 12 copii în Slobozia Bradului

Raportul privind alocațiile de stat pentru copii întocmit în luna decembrie a anului 2021 și publicat pe site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) arată că în Vrancea, la acea dată, erau 59.552 de beneficiari. În luna decembrie 2021, localitatea cu cei mai mulți beneficiari ai alocației de stat era Slobozia Bradului – 3.967, tot aici fiind înregistrată și familia cu cei mai mulți copii, mai precis 12. Același raport menționat anterior arată că localitatea cu cei mai puțini beneficiari ai alocației de stat din Vrancea era Negrilești, cu 137 de beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?