Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Planul Naţional de Combatere a Cancerului este într-o variantă preliminară

Colegiul Medicilor din România a precizat sâmbătă că Planul Naţional de Combatere a Cancerului este într-o variantă preliminară şi respinge criticile aduse recent de Iniţiativa 2035 Fără Tutun. „Susţinem demersurile şi proiectele ‘Iniţiativei 2035 Fără Tutun’, care au ca scop protejarea sănătăţii publice şi orice proiect ce priveşte sănătatea şi limitarea impactului fumatului asupra sănătăţii; susţinem completarea proiectului „Planul Naţional de Combatere a Cancerului” cu toate măsurile ce pot ajuta la realizarea unui program cât mai amplu şi eficient de luptă împotriva cancerului; susţinem ferm Planul Naţional de Combatere a Cancerului, pe care îl considerăm unul extrem de important, în primul rând ca iniţiativă şi necesitate de a fi implementat în România”, se precizează într-un comunicat transmis de preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu.

Semnatari ai acestui mesaj mai sunt dr. Raed Arafat, dr. Valeria Herdea, prof. dr. Cătălina Poiană, dr. Beatrice Mahler, prof. dr. Dragoş Vinereanu. „Pentru a nu exista niciun fel de interpretare, precizăm că toate punctele pentru care am fost de acord şi am semnat documentul ‘Iniţiativei 2035 Fără Tutun’, de completare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului, sunt unele constructive şi nu dorim ca aceste completări să fie considerate drept un demers prin care să aducem o umbră de neîncredere asupra realizării Planul Naţional de Combatere a Cancerului şi asupra importanţei existenţei acestui proiect aflat în dezbatere publică. Suntem absolut convinşi că această variantă preliminară a Planului Naţional de Combatere a Cancerului, aflată în dezbatere publică, va fi revizuită prin sprijinul şi completările necesare pentru a implementa un program care să răspundă cât mai eficient nevoilor populaţiei, pe parte de prevenţie, şi, bineînţeles, să vină în sprijinul persoanelor afectate de cancer”, se arată în comunicat.

Vineri, Iniţiativa 2035 Fără Tutun a transmis că Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu conţine nicio măsură recomandată de cel european în domeniu referitor la combaterea consumului de tutun.

Iniţiativa 2035 Fără Tutun este formată din peste 350 de ONG-uri din domeniul medical, academic, de tineret şi protejarea drepturilor copilului.

Reprezentanţii organizaţiilor avertizează, printre altele, asupra faptului că planul include capitolul de prevenţie a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile abia ca al treilea obiectiv definit, în condiţiile în care prevenţia ar trebui să fie prioritară.

Conform sursei citate, măsurile propuse, respectiv promovarea unui stil de viaţă sănătos, pliante şi conferinţe sunt în contradicţie cu cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind eficiente în reducerea consumului de tutun, existând numeroase date ştiinţifice care arată ineficienţa lor, în condiţiile în care sunt abordate izolat de măsurile de reducere a accesibilităţii şi atractivităţii produselor din tutun.

ONG-urile menţionează că din document lipsesc acţiuni de reducere a consumului de tutun, precum actualizarea legii antifumat, cu aspecte care ţin de reglementarea tutunului încălzit şi ţigării electronice, alocarea de fonduri suficiente şi extinderea reţelei de cabinete de consiliere a fumătorilor sau introducerea în regim de urgenţă a atestatului de tabacologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?