Anul al doilea al pandemiei care a răsturnat ordinea lucrurilor în existența societății în ansamblul său este pe sfârșite. Sportul a fost marcat de o asemenea răsturnare în mod aproape devastator în 2020, cu ceva indulgență în 2021. Și anul trecut, dar și în acest an, oamenii care dau viață și consistență fenomenului sportiv, îl așază în locul său social important, au găsit întâi cărările, apoi căile prin care să ajungă să-și facă lucrarea pentru care există, să obțină rezultate, să ofere publicului motive de interes, de susținere, spectacol sportiv. Despre toate acestea, am scris la momentul potrivit în paginile Monitorului de Vrancea. Voi da cuvântul, acum, oamenilor de sport vorbind despre ei înșiși. Adică despre ce și-au propus și ce au realizat în anul care se încheie, cât de greu sau cât de ușor le-a fost și despre ce-și propun pentru anul care va începe peste câteva zile.
Astăzi, despre karate cu vicecampioana mondială Irina Paraschiv, de la CSM Focșani 2007 și fotbal feminin cu profesorul Paul Cioran, antrenorul echipei de Liga a III-a, Estera Țifești
Irina Paraschiv: ”Am evoluat din multe puncte de vedere, dar mereu este loc de mai bine”!
În 2021, Irina Paraschiv, foarte valoroasa sportivă de la CSM Focșani 2007, pregătită de sensei Daniel Fusaru, a obținut următoarele rezultate: locul 2 la kumite echipe tineret la Campionatul Mondial, locul 2 la kumite shobu ippon juniori 1 la Campionatul European juniori 1, la kumite shobu sanbon juniori 1 la Campionatul European juniori 1, la kumite echipe feminine la Campionatul European juniori 1, la Campionatul Național karate SKDUN kihon kumite juniori 1, la Campionatul Național karate SKDUN juniori 1, locul 3 la Campionatul Mondial kumite echipe mixte tineret. Sunt performanțe care au clasat-o pe primul loc în ierarhia sportivilor Vrancei, stabilită de Direcția Județeană pentru Sport.
– Ce ți-ai propus și ce ai realizat în acest an?
– În 2021 mi-am propus să muncesc cât mai mult și să devin o versiune cât mai bună a mea. Pot spune că am evoluat din multe puncte de vedere, dar mereu este loc de mai bine. Sunt destul de mulțumită de rezultatele mele din acest an, dar îmi doresc să am rezultate mult mai bune anul următor. În acest an, chiar dacă am avut puține competiții, am profitat de acest timp și m-am antrenat cât am putut de mult. A fost un an mai liniștit și am putut să pun cap la cap ce îmi doresc să fac mai departe, deoarece anul care vine este unul important pentru mine, fiind elevă în clasa a 12-a. Sportul mă liniștește și mă echilibrează. Am început și continui să fac karate pentru mine, rezultatele sunt doar un mic bonus.
– Ai avut, cu certitudine, performanțe importante în 2021, într-o continuitate care te onorează ca sportivă de înalt nivel. Ți-a fost greu?
– Chiar dacă anul acesta nu mi-a permis să particip la competiții atât de mult cât aș fi dorit, pandemia nu a fost un motiv să mă opresc din a face sport. Am avut antrenorul și colegii, alături de care m-am antrenat în continuare și cărora le mulțumesc. Mi-au fost mereu alături și ne-am susținut reciproc.
– Cum te vezi în anul ce vine?
–În 2022, în prima parte a anului mă voi concentra mai mult pe studiu, fiind în ultimul an de liceu și trebuind să iau o decizie asupra viitorului meu. O să fac antrenamente în continuare cât îmi va permite timpul, iar după ce termin examenele voi reîncepe în forță și partea competițională în care sunt foarte motivată să demonstrez că sunt cea mai bună!
Paul Cioran, antrenorul echipei de fotbal feminin de Liga a III-a, Estera Țifești: ”Un vis devenit realitate!
Într-o vreme în care mulți colegi foști fotbaliști importanți ai Vrancei au optat pentru echipe de copii și juniori, Paul Cioran, fost jucător de Divizia A la CSM Bacău între 2002-2005, dar și la FC Panciu în Liga a III-a, după o experiență – reușită – la băieți, a ales o disciplină, cumva de nișă: fotbalul feminin. A înființat echipa de fete ACS Estera Țifești cu care a urcat de la junioare până în postura de lideră a seriei 1 a Campionatului Ligii a III-a.
– Cum a fost anul 2021 pentru profesorul antrenor Paul Cioran?
– După perioada în care toate competițiile sportive au fost paralizate din cauza pandemiei, nu aveam idee unde ne aflam, după un an și jumătate, față de celelalte echipe. Obiectivul nostru a fost de a acumula experiență, să facem meciuri bune la junioare și de a reuși în vara lui 2021 să înscriem echipa în Liga a 3 a. Câștigarea grupei la U15, participarea la turneul final unde am ocupat locul 5 național și terminarea primei părți a campionatului la Liga a 3 a de senioare pe locul 1, cu un lot format doar din junioare de 14-15-16 ani, reprezintă un vis la care nici nu ne gândeam în primăvară.
– Care au fost punctele forte al progresului echipei?
– Nucleul de bază format într-o perioadă de 2 ani de zile, seriozitatea, sacrificarea altor activități, plăcerea de a juca fotbal și valoarea individuală a jucătoarelor au reprezentat punctele noastre forte în acest an competițional.
– V-a fost greu?
– Ca la mai toate cluburile sportive din România, problema cea mai mare o reprezintă lipsa fondurilor. Chiar dacă am avut în Primăria Comunei Țifești un partener care a acoperit majoritatea cheltuielilor necesare (arbitraje, teste covid, salvare, teren de antrenament, deplasări etc.), lipsa altor sponsori și oameni care să investească în fotbalul feminin s-a resimțit din plin (mai ales pentru a remunera financiar jucătoarele și staff-ul tehnic, care fac momentan muncă benevolă). Trăim cu speranța unor vremuri mai bune în viitorul apropiat, iar rezultatele de excepție obținute până acum să aducă lângă noi investitori cu viziune.
– Ce vă propuneți pentru anul ce vine?
– Pentru 2022 ne propunem să continuăm parcursul foarte bun de până acum, să luăm totul pas cu pas și dacă vom obține la sfârșitul sezonului promovarea în Liga a 2 a, nu va fi decât încununarea unei munci titanice a unei echipe mici cu suflet mare: Estera Țifești, care vă urează ”Sărbători Fericite”, cu sănătate! La mulți ani!