Remember: 32 de ani de libertate
Acum 32 de ani, România devenea ultima țară din fostul Bloc Sovietic care își câștiga libertatea. Dar, spre deosebire de vecinii săi – Polonia, Ungaria, Germania de Est, fosta Cehoslovacia și Bulgaria – drumul său spre democrație a fost unul însângerat. Revoluția Anticomunistă din România a început pe 16 decembrie 1989, odată cu opoziția enoriașilor împotriva autorităților comuniste de a-l evacua pe pastorul evanghelic Lászlo Tőkés din Timișoara. În orașul de pe Bega, s-a auzit primul strigăt „Jos cu Ceaușescu”. Spiritul revoluționar a durat câteva zile și a dus la condamnarea și mai apoi la executarea dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale.
Flacăra Revoluției aprinsă la Timișoara, care în data de 20 Decembrie a devenit primul oraș liber de comunism, s-a răspândit rapid în întreaga țară. Pe 21 Decembrie, în București, dictatorul Nicolae Ceaușescu a decis să țină un discurs pentru a-și demonstra puterea. La sugestia comitetului de partid din Capitală, Ceaușescu a organizat o mare adunare populară, ca să-i convingă pe bucureșteni că cei care au ieșit în stradă la Timișoara erau niște huligani și nimic mai mult.
În după amiaza zilei de 21 Decembrie, Piața Universității a devenit un adevărat teatru de luptă împotriva lui Ceaușescu. Revolta a culminat cu acțiunea sângeroasă pornită după ora 23.00, când armata a deschis focul contra demonstranților, iar baricada de la Intercontinental a fost spulberată de tancuri. Bilanțul masacrului din noaptea de 21 spre 22 Decembrie a fost de 49 de oameni morți, 463 au fost răniți, iar peste 700 au ajuns în arest la Miliția Capitalei și închisoarea Jilava în acea noapte.
În dimineața zilei de 22 Decembrie, bucureștenii au ocupat centrul Capitalei, făcând astfel inofensivă Armata, care prin comandanții ei au hotărât să treacă de partea manifestanților. Părăsit de Armată și Securitate, Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, au fost nevoiți să fugă din sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, cu un elicopter.
În municipiul Focșani, la fel ca în toate celelalte orașe din România, cetățenii au ieșit în stradă în ziua de 22 Decembrie 1989, să demonstreze împotriva regimului și a dictatorului Ceaușescu. Revoluționarii au ocupat Comitetul Județean de Partid și alte instituții importante din oraș. Puterea a fost preluată de Comitetul Județean de Salvare Națională, condus de disidentul focșănean poetul Liviu Ioan-Stoiciu.
În rândul Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților și Urmașii celor Decedați în Revoluția din Decembrie 1989 – Focșani, sunt în prezent membri care dețin calitatea de urmaș erou martir, rănit sau luptător. Ei sunt o mică parte din vrâncenii care în acele zile memorabile s-au implicat în acțiuni revoluționare acolo unde se aflau: la Timișoara, București sau aici la Focșani. Menționăm doar pe câțiva dintre aceștia: Marian Tăbăcaru, care a fost grav rănit la Timișoara, unde se afla cu familia, în acea perioadă; Nicoleta Constantinescu, Vasile Țurcanu, Mihaela Ciurciumel și Toader Adrian, revoluționari care au fost răniți prin împușcare la Televiziunea Română; Marian Cojocariu, Laurențiu Bercuș și Marian Gheorghe, răniți în masacrul de la Aeroportul Otopeni, din dimineața zilei de 23 Decembrie 1989; Constantin V. Mîndroiu și Laurențiu Barbu, care a făcut parte din primul Comitet Județean de Salvare Națională din Vrancea. Toți fac parte din generația care a îngenunchiat comunismul în Decembrie 1989.
Și anul acesta, membrii Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților și Urmașii celor Decedați în Revoluția din Decembrie 1989 – Vrancea vor participa la manifestările organizate cu ocazia comemorării a 32 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Miercuri, 22 decembrie 2021, ora 11.00, membrii asociației vor fi prezenți la depunerea de coroane la monumentul eroilor revoluție din Piața Unirii, ridicat în memoria celor 9 tineri eroi martiri vrânceni: Ghinea Dorinel, Silvestru Jim, Voicu Nicolae, Milea Dumitru, Crețu Florin, Catană Marin, Dănăilă Gabi, Apostolie Vasile și Buruiană Valerică.
Asociația Luptătorilor, Invalizilor, Răniților și Urmașii celor Decedați în Revoluția din Decembrie 1989, prin președinte, Adrian Toader, îi invită pe cei care au acţionat în diferite puncte fierbinţi în zilele de 22 – 25 Decembrie 1989, chiar cu riscul vieţii, pentru căderea Comunismului în România, precum și pe reprezentanții societății civile, luni și marți 20 – 21 decembrie 2021, ora 18.00, la comemorarea a 32 de ani de la Revoluţia Română, să aprindem o lumânare la monumentul eroilor martiri vrânceni în Piaţa Unirii.
Comunicat de presă