Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Porcul crescut în gospodărie – interzis la comercializare, dar internetul și mica publicitate sunt pline cu anunțuri de vânzare. De unde cumpărați carne?

Porcii de Crăciun sunt vânduți de crescătorii de animale pe internet sau prin anunțuri la mica publicitate. Dacă vânzările prin intermediul piețelor agroalimentare sunt blocate pentru simplii crescători individuali, aceștia au apelat la publicitatea pe internet sau ziare. Anunțurile cu vânzările de porci sunt postate pe paginile grupurilor de producători din Vrancea sau pe grupurile dedicate localităților. Cele mai multe anunțuri sunt pentru animalele gata de sacrificat, cu greutate de 120-160 kilograme, cu prețuri între 10 și 13 lei/kilogram/viu. „A venit vremea ideală de a sacrifica porcul. Vând porci de carne crescuți cu furaje naturale! 110-160 kg. Ofer transport!”, „Vând porci de carne. Greutate 100-160 kg. Preț 10 lei/kg. Ofer transport la domiciliu!”, „Vând un porc de cca 130 kg în viu și jumătate din al 2 lea aceeași greutate, sacrificat la cererea clientului”, „Porci de carne 150, 160, 140, 170 kg – 10lei kg în viu Vrancea, Focșani”, sunt câteva dintre anunțurile postate pe facebook.

Mai sunt și anunțuri cu purcei care au o greutate mai mică, unde prețul este stabilit pe bucată. Pentru cei care nu au bani pentru un porc, se vinde și mai puțin. Bineînțeles că în anunțuri se precizează că sunt „porci de carne crescuți cu furaje naturale”. În unele anunțuri sunt postate fotografii și chiar filmulețe cu animalele scoase la vânzare astfel încât clienții să vadă ceea ce vor să cumpere. Producătorii cu experiență, care vând constant în mediul online, precizează în oferte că marfa are inclusiv testul de trichineloză astfel încât cumpărătorii să aibă încredere că nu este un pericol pentru sănătate. „Carne de porc (va avea testul de trichineloză făcut) la prețul de 20 lei/kg și porcul va fi dat în 2 sau în 4 în funcție de cerințe (porcii au între 40 kg-120 kg): -jumătate de porc (spată+pulpă) – pulpă cu 3 coaste (piciorul din spate) – spată cu restul de coaste”, este anunțul unui crescător de animale.

Acest mod de comercializare nu este însă agreat de autoritățile sanitar veterinare, care le recomandă cetățenilor să cumpere numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar pentru a avea certitudinea că „atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”. Într-un set de recomandări stabilite de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea se arată că „porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate”. Mai mult, veterinarii precizează că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Cei care nu respectă aceste obligații și comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Potrivit DSVSA Vrancea, costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 de lei, TVA inclus (trichineloscopie directă) și 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificială) și 49,98 de lei, TVA inclus (trichineloscopie directă) pentru probele provenite de la porcii mistreți.

Recomandările DSVSA Vrancea, adresate consumatorilor pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Vrancea precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 şi 27.12.2021 – 30.12.2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Numărul de telefon al DSVSA Vrancea este 0237 215561, tel. verde 0800800712 şi poate fi apelat de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc: Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import

Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în această perioadă va proveni din importuri, în contextul în care sectorul continuă să înregistreze pierderi semnificative din cauza pestei porcine africane (PPA), dar şi a vânzărilor necontrolate din piaţa micilor crescători. „Piaţa cărnii de porc este tipică apropierii sărbătorilor, este ruptă în două. Este piaţa noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar şi care ne vindem animalele în viu către abatoare şi cealaltă piaţă, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reuşim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piaţa cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu. Preconizăm că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerţul modern în galantare va proveni din importuri”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.

Acesta susţine că pe platformele de vânzări, cu toate că este ilegal să se vândă porc şi carne de porc, sunt sute de anunţuri cu preţuri cuprinse între 12 şi 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu. „ANSVSA promite de trei ani că o să adopte măsuri astfel încât să nu mai poată fi făcute vânzări de porci şi carne de porci pe aceste platforme, însă oamenii sunt destul de inventivi şi ingenioşi şi folosesc expresii foarte interesante pentru a înlocui cuvântul porc sau expresia carne de porc în tot felul de ghiduşii, dar care sunt străvezii şi evident că oricine înţelege despre ce e vorba, chiar dacă nu sunt pronunţate cuvintele respective. Realitatea este că fenomenul nu a fost nici pe departe ţinut sub control. Vorbim şi de riscul pe care şi-l asumă cei care achiziţionează, pentru că în mod normal nu ar trebui să se vândă animale sau carne fără avizul unui medic veterinar. Din acest punct de vedere avem o concurenţă neloială. Vindem carnea de porc în viu la 6 lei/kg, dar în acelaşi timp plătim şi taxe şi impozite pe vânzările respective”, avertizează Ladoşi.

Potrivit sursei citate, industria a pierdut numai în acest an peste 600.000 de animale din cauza PPA, porci care ar fi trebuit să acopere consumul intern în această perioadă specifică în care creşte consumul şi, implicit, şi cererea. „Din păcate, acoperim destul de puţin din consumul intern din cauza pestei porcine africane, doar în lunile care s-au scurs în acest an au fost eutanasiate 600.000 de animale care ar fi trebuit să ajungă acum, în perioada Sărbătorilor, în galantare, iar acest lucru a condus la o reducere semnificativă a sacrificărilor lunare în abatoarele autorizate. Dacă anterior aveam undeva la 80.000 de porci sacrificaţi într-o săptămână în România, acum s-a ajuns la 65.000 de porci. Aceasta se vede mai ales în importuri”, a spus el.

În ceea ce priveşte preţul cărnii de porc din magazine, Ladoşi susţine că este foarte dificil să faci o apreciere întrucât carnea se vinde pe sortimente, însă la carcasă diferenţa este foarte mare faţă de cât primesc producătorii. „În contextul în care noi primim pe carcasă în jur de 7,50 lei/kg, preţul în magazine l-am găsit între 11 şi 14 lei/kg. Aceasta este diferenţa şi ea merge strict în buzunarele celui care vinde carcasa”, a subliniat Ioan Ladoşi. Fermele comerciale au pierdut anul acesta circa 40% din femelele de reproducţie, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de porci, iar acest lucru va conduce la majorarea importurilor.

Nu în ultimul rând, preşedintele APCPR a subliniat importanţa adoptării aşa zisei Legi a porcului, respectiv a unui act normativ care să reglementeze partea de biosecuritate, de individualizare şi de mişcare a animalelor în teritoriu şi totodată respectarea acestei legi. „Este un proiect de lege la care am lucrat împreună cu parlamentarii din Senat, am înţeles că a plecat spre Camera Deputaţilor. Aşteptăm cu înfrigurare, am putea spune, ca această lege să intre în linie dreaptă, să fie adoptată în cel mai scurt timp posibil. Chiar dacă nu este cel mai perfect act normativ pe care ni l-am fi dorit, este ceva. Doar atât ne dorim, aşa cum este şi aşa cum am discutat cu parlamentarii să ajungă să fie promulgată această lege. Şi nu numai atât, pentru că ştiţi bine că noi avem multe legi în ţara asta pe hârtie şi nu le respectă nimeni, consider că este mult mai important nu doar să apară legea în Monitorul Oficial, ci autorităţile să implementeze legea astfel încât şi ea să fie şi respectată. În acest proiect este extrem de importantă partea de biosecuritate şi mai ales partea de individualizare a animalelor şi partea de mişcare a animalelor în teritoriu, pentru că această boală s-a răspândit din cauză că nu s-a respectat nicio prevedere legislativă că nu este voie să muţi animalele dintr-o zonă afectată de pestă în altă zonă care ar fi să zicem curată. Asta este situaţia din păcate. Nu s-au făcut controale, iar controalele respective, chiar dacă s-au făcut, au fost ineficiente din multiple cauze. Noi aşteptăm ca această lege să clarifice lucrurile, pe de o parte, dar cum vă spuneam este mult mai important ca legea să fie implementată şi respectată. Emoţia noastră este legată exact de ceea ce vă spuneam, de o reglementare pe care apoi să nu o bage nimeni în seamă”, a avertizat Ioan Ladoşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?