Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Banii de la Guvern sunt insuficienți! ENET poate asigura energia termică în Focșani doar pentru noiembrie

Consiliul Local Focșani a repartizat către ENET cei 3,694 milioane lei primiți săptămâna trecută de la Guvern, reprezentând subvenția la energia termică. Acești bani vor fi suficienți pentru ca ENET să furnizeze căldură și apă caldă în luna noiembrie. Pentru celelalte luni din această iarnă se caută soluții astfel încât focșănenii abonați la ENET și instituțiile publice, precum școlile, să nu înghețe de frig. Ședința de ieri a Consiliului Local, în care a fost aprobată repartizarea banilor, nu a fost lipsită de dispute politice între consilierii celor trei partide. Chiar dacă suma alocată de Guvern este foarte mică, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu nu a scăpat ocazia să se laude cu eforturile consilierilor locali liberali și prefectului pentru alocarea acestei sume.

Niciun cuvânt despre șeful său de partid, președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma și primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, care au semnat proiectul de hotărâre de guvern prin care se solicita suma necesară pentru funcționarea sistemului centralizat de încălzire și fără de care nu putea fi alocat niciun leu. Toma și Misăilă au cerut 44,04 milioane lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru echilibrarea bugetului local al municipiului Focşani.

Deși i s-a atras atenția de către consilierul Georgian Mocanu că suma alocată de Guvern este insuficientă și reprezintă doar 7% din cea solicitată de administrația locală, viceprimarul liberal a replicat că nu trebuie „să aducem panică în rândul focșănenilor”. Că vor fi găsite fonduri, că va fi un nou buget. Doar că, până va fi aprobat bugetul pentru 2022, municipalitatea va funcționa pe regula de 1/12 bugetul acestui an, când subvenția la energie termică a fost la mai puțin de jumătate decât cea aprobată din luna noiembrie.

Din luna noiembrie a crescut valoarea subvenției pe care o plătește Primăria Focșani pentru gigacaloria produsă în sistemul centralizat de încălzire, în această iarnă. Această majorare este cauzată de creșterea prețului gigacaloriei produsă de ENET de la 423 lei la 638 lei. Prețul plătit de populație a rămas neschimbat, respectiv 285 lei gigacaloria, dar diferența care trebuie susținută de la bugetul local este de peste 2,5 ori mai mare.

Suma de 44 milioane lei, cerută Guvernului pentru a asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică în această iarnă, reprezintă mai puțin de jumătate din suma estimată de ENET că ar trebui cheltuită pentru a asigura necesarul de gaze naturale în acest sezon rece. „Primăria și Consiliul Local al Municipiului Focșani sunt în prezent în imposibilitatea asigurării resurselor financiare necesare plății în avans a subvenției pentru diferență preț către operatorul sistemului public de termoficare pentru asigurarea furnizării de gaze naturale pentru sezonul rece 2021- 2022”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ care a fost transmis la Guvern.

Autoritățile focșănene au arătat că municipalitatea a făcut eforturi deosebite pentru a achita toate obligațiile către ENET, respectiv subvenția acordată populației pentru diferența de preț precum și facturile curente privind consumul de energie termică pentru toate unitățile subordonate. La acest moment, ENET asigură energia termică pentru 10.050 gospodării din Municipiul Focşani precum şi pentru circa 40.000 de persoane din şcoli, grădiniţe, Căminul pentru persoane vârstnice și alte instituții publice. Mai mult, au fost achitate chiar sume în avans pentru energia termică din ultimul trimestru al acestui an.

Însă toate estimările de la începutul anului au fost date peste cap de explozia prețurilor la gaze naturale. Oferta furnizorului de gaze naturale pentru un nou contract cu ENET pentru perioada sezonului rece este de 475 lei/MWh exclusiv TVA, la care se adaugă taxele de transport, distribuție, rezervare și constituirea de garanții. De asemenea, la alți furnizori, prețuri variază între 350 și 590 lei/Mwh, fără TVA și celelalte taxe. Mai mult, ofertele primite au ca și condiție esențială de achiziție plata în avans, motivat de faptul că societatea este în insolvență și prezintă risc financiar crescut. În aceste condiții, cei de la ENET estimează că ar avea nevoie de peste 97 milioane lei pentru a plăti gazele necesare pentru funcționarea centralei termice în această iarnă când se estimează un necesar de 72943 gigacalorii. „Liberalizarea prețului la gazele naturale a condus la o creștere de 4,6 ori mai mult, ceea ce face imposibilă asigurarea continuității activității societății prin efort propriu. Prețul cu care furnizorul de energie termică oferă acest serviciu este stabilit conform reglementărilor legale de catre A.N.R.E. și este situat sub nivelul costurilor efective de generare”, se arată în nota de fundamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?