Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cum stați cu câmpul electromagnetic? Prefectura vrea să știe efectele asupra organismului uman și efectele „sinergice la locurile de muncă”

Ieri, în zi de mare sărbătoare, Instituția Prefectului Vrancea a cheltuit 2.660 lei pentru ca o firmă specializată să se preocupe îndeaproape de măsurarea și interpretarea câmpului electromagnetic la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte (SPCP) și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV). Spunem „firmă specializată” dată fiind experiența pe piața SEAP în domeniu, în condițiile în care societatea căreia i s-a încredințat direct contractul a realizat studii similare pentru mai multe instituții din țară, de la inspectorate de poliție, unități penitenciare, primării și până la… teatre. Ba chiar au apelat la servicii de acest gen Curtea de Conturi și Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care în decembrie 2020 a plătit pentru măsurarea și interpretarea factorilor de risc. 

La Vrancea, din ce se explică în descrierea încredințării directe, se va elabora „Studiul privind expunerea la câmp electromagnetic (câmpului electric, inducției magnetice, densității de putere) în mediul de muncă” și un „Raport de încercare” ce conține interpretarea datelor măsurate din punct de vedere științific, ținând cont de ultimele cercetări în domeniu și interpretare conform reglementărilor legislative de securitate și sănătate în muncă. 

Lucrarea va conține: Raport de încercare pentru factorul de risc câmp electromagnetic al cărui format este avizat de Institutul de Sănătate Publică – Municipiul București deoarece măsurările se efectuează în regim abilitat de Ministerul Sănătății – Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică. Raport de informare în care sunt prezentate, utilizând date din literatura de specialitate, potențialele efecte asupra organismului uman precum și potențiale efecte sinergice la locurile de muncă. (…) În contextul existenţei incertitudinii ştiinţifice privind efectele expunerii la câmpuri electromagnetice pe termen lung, echipa care efectuează „Studiu privind expunerea la câmpuri electromagnetice în mediul de muncă în scopul îmbunătățirii condițiilor de muncă” are în componență cercetători științifici de marcă, cu doctorat în FIZICĂ, cu gradul de cercetare științifică CSII, CSIII care dețin publicații cotate ISI, care atestă competențele în domeniul considerat. Lucrarea nu poate fi reprodusă (integral sau parțial sau difuzată în alte scopuri decât cel pentru care a fost eliberat) fără acordul scris al emitentului. Beneficiarul va asigura recepția în termen de 7 zile de la predarea lucrării de către prestator și va transmite prestatorului procesul verbal de recepție. În cazul în care beneficiarul nu va realiza recepția în termen de 7 zile de la predarea lucrării, se va considera acceptarea tacită a lucrării, se mai arată în încredințarea directă.

Angajații de la stat beneficiază, dacă măsurătorile atestă existența condițiilor periculoase sau vătămătoare la locurile de muncă, de așa-numitul spor de antenă. 

Conform unui articol publicat în luna martie a acestui an de  newsweek.ro –  https://bit.ly/3ws6Xyz , în ultimii 5 ani, 1.233 de instituții publice au considerat că, în clădirile unde își desfășoară activitatea, există câmpuri electromagnetice, iar angajații ar trebui să primească așa numitul „spor de antenă”. Potrivit sursei citate, pe această listă se regăsesc peste 600 de unități administrativ teritoriale (comune, orașe, județe), zeci de școli, agenții (APIA, Protecția mediului, de sănătate publică,) teatre, administrații ale cimitirelor, stațiuni de cercetare agricolă, poliția locală, penitenciare și inspectorate de muncă, servicii și direcții (publice, comunitare, de alimentare cu apă, termoficare, sănătate publică, parcuri, salubritate), spitale etc. Site-ul newsweek.ro mai scrie că printre factorii nocivi asupra sănătății lucrătorilor poate fi identificat câmpul electromagnetic generat de echipamentele IT (de exemplu calculatoare, monitoare, servere, routere WiFi), dar și diverse antene de mare putere cum sunt cele de telefonie mobilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?