Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vrei să-ți ajuți copilul la matematică? Monitorul de Vrancea îți vine în ajutor


Matematica în clasele primare, materia care îi sperie deopotrivă pe elevi, părinți și bunici, este acum mai ușor de înțeles. Toți aceștia au la îndemână cartea „Din tainele matematicii – Rolul reprezentării grafice în eficientizarea studierii matematicii în ciclul primar”, scrisă de profesoara pentru învățământ primar Mariana Ichim, care predă la Școala Ion Basgan din Focșani. Cartea se adresează celor care vor să învețe singuri matematica, spune aceasta.
Rolul matematicii, dă asigurări profesoara, este acela de a forma logica. Nu este o materie grea, ci depinde de fiecare dintre noi cum o percepem. „Matematica nu este grea, depinde de noi. Secretul este să faci fiecare pas și să-l faci bine. Nu trebuie sărită nicio etapă, nu trebuie să ne grăbim ca să avem rezultate… avioane, cum le spun eu. Matematica se parcurge pas cu pas. Rolul este să formeze logica, iar dacă nu-și atinge scopul acesta, matematica nu se învață. Matematica trebuie să o simți. Matematica mă învață pe mine, nu invers”, spune profesoara pentru învățământ primar.
Cartea „Din tainele matematicii – Rolul reprezentării grafice în eficientizarea studierii matematicii în ciclul primar” este o abordare pas cu pas a metodei grafice de rezolvare a exercițiilor. „Studiul matematicii nu este un scop în sine, ci un instrument de acțiune eficientă, constructivă și modelatoare asupra personalității elevilor. Primordială este concordanța dintre caracteristicile psihofizice ale copilului, informație și modul cum este ea prelucrată și ordonată. Studiul matematicii nu începe prin numărare și calcul, ci prin operații logice de cercetare și însușire a conceptelor. Eficiența rezolvării depinde de momentul când este introdus limbajul cifric. Spiritul de ordine, de lucru sistematic se formează pas cu pas. Drumul spre reușita școlară se consolidează prin informații bogate și foarte clar organizare. Reprezentarea grafică are valori formative ale condiției de căutare, descoperire și înțelegere a situațiilor, a proprietăților operațiilor, a relațiilor dintre termenii esențiali ai problemei și a demersului de soluționare”, spune Mariana Ichim.

Potrivit acesteia, metoda figurativă pregătește elevul pentru ceea ce va învăța mai târziu la algebră. „Rezolvarea problemelor prin metoda figurativă pregătește demersul algebric. Notațiile folosite în algebră utilizate în scrierea prescurtată a enunțului îl ajută pe rezolvitor să cuprindă în sfera gândirii sale întregul «film» al desfășurării raționamentului. Problemele rezolvate sunt selectate pentru a cuprinde o gamă diversificată de enunțuri. Căile de rezolvare alese vizează formarea conceptelor specifice matematicii, respectând caracterul integrativ al structurilor, urmărindu-se transferul vertical între nivelurile de vârstă și noțiunile matematice”, a adăugat profesoara pentru învățământ primar
Mariana Ichim este învățătoare din anul 1977. La începutul carierei sale, a predat la Școlile 1 și 8 din Sud, timp de 8 ani. S-a transferat apoi la Școala nr. 2, în prezent Ion Basgan, unde o găsim și astăzi. Spune că dacă ar fi să o ia de la capăt, tot învățătoare s-ar face. 
De luni, 26 septembrie, cartea poate fi cumpărată doar împreună cu ziarul Monitorul de Vrancea de la toate chioșcurile noastre de ziare și de la vânzătorii volanți, la prețul total de 5 lei.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?