Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

A fost aprobat Master Planul pentru „Sectorul de apă şi apă uzată” din Vrancea


Consiliul Județean Vrancea a aprobat forma revizuită a Master Planului regional pentru „Sectorul de apă și apă uzată” din județul Vrancea. În referatul care însoțește proiectul de hotărâre se arată că pentru a elabora, promova și implementa proiecte finanțate prin POS Mediu, Axa Prioritară 1, serviciile de alimentare cu apă și canalizare trebuie să sufere un proces de regionalizare cu scopul de grupare a serviciilor de apă și canalizare sub un singur operator folosind resursele și facilitățile comune pentru asigurarea serviciilor publice în condiții de eficiență maximă.
„Principalul obiectiv al strategiei locale privind serviciile de alimentare cu apă și canalizare este asigurarea conformării cu cerințele legislației naționale și europene în cadrul perioadelor de tranziție agreate de România și UE pentru sectorul de mediu, implementarea Directivei UE 91/271/CEE  transpusă în legislația națională prin NTPA 011/2002 cu privire la colectarea și epurarea apelor uzate din județul Vrancea”, susțin specialiștii Consiliului Județean Vrancea. Master Planul a fost realizat la nivelul județului Vrancea luându-se în considerare toate aglomerările urbane și rurale având o populație de peste 2.000 de locuitori, cu termen de conformare cu standardele UE până în anul 2018.
    Consiliul Județean Vrancea și Compania de Utilități Publice Focșani au în derulare proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, denumit Vranceaqua. Proiectul se derulează în două etape și are o valoare totală de aproape 320 de milioane de lei. Prima etapă, denumită generic Vranceaqua 1, a fost deja finalizată și a adus beneficii locuitorilor din zone unde nu existau utilități, chiar și în Focșani, în cartierele Mândrești, Laminorul, Sud și Obor. În comuna Cîmpineanca a fost edificată o nouă rețea de apă și a fost creat sistemul de canalizare, iar în prezent locuitorii din localitatea limitrofă municipiului sunt alimentați cu apă potabilă de la Uzina de apă din Focșani, având la robinete aceeași calitate a apei precum focșănenii. De asemenea, alte localități care s-au îmbogățit cu sisteme de apă și canalizare sunt: satul Cerdac din comuna Golești, cartierul Unirea din Odobești,  cartierul Modruzeni din Mărășești, Adjudul Vechi, precum și Homocea. În aglomerarea Focșani, 107.000 locuitori vor beneficia de investiția CUP, la Adjud – 18.000 locuitori, la Odobești – 8.200 locuitori, la Mărășești – 12.300 locuitori, la Panciu – 8.500 locuitori, iar la Homocea – 6.300 locuitori. Lucrările au vizat și realizarea racordurilor și branșamentelor individuale la gospodăriile populației.  Valoarea acestei investiții este de 107 milioane euro fără TVA. În etapa a doua a proiectului, denumit Vranceaqua-2, au fost incluse 38 de localități din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Valoarea proiectului Vranceaqua 2 este estimată la peste 212 milioane de euro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?