Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

ULTIMA ORĂ! INFP a revizuit magnitudinea cutremurului la 5,3, dar site-urile străine o mențin la 5,6. Cum au reacționat oamenii


 Magnitudinea cutremurului care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. INFP a revizuit și adâncimea, de la 112 km la 91,6 km. INFP a anunțat inițial o magnitudine de 6 grade, a revizuit apoi la 5,6, pentru ca în această dimineață să ajungă la 5,3. Site-uri străine însă, care oferă date despre cutremure de pe tot mapamondul, mențin magnitudinea la 5,6 și adâncimea de 88 km. 
 Au fost vrânceni care s-au speriat, alții care abia au simțit cutremurul. O focșăneancă de 78 de ani ne-a spus că a stat o oră afară după cutremur, ea locuind într-un bloc vechi din zona Școlii nr 9. O vrânceancă scrie pe pagina noastră de Facebook că i-au căzut „baghetele de pe plafon”. Unii vrânceni scriu că s-a auzit un vuiet chiar înainte de seism.
 Conform AGERPRES, în urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă, în județul Buzău, o persoană a făcut atac de panică și a cerut sprijinul SMURD. În Focșani nu a sunat nimeni nici la ISU, nici la Ambulanță, după cum ne-au spus reprezentanții acestor instituții. Potrivit unor martori oculari, în localitățile situate în zona de Curbură din județ, cutremurul s-a simțit destul de puternic, iar oamenii au ieșit panicați din case, mai scrie Agerpres. 
 Potrivit aceleiași surse, seismul s-a resimțit și la Iași, mai multe apeluri telefonice fiind înregistrate la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din partea cetățenilor panicați. Imediat după cutremur, angajații ISU s-au deplasat în zona centrală a Iașiului, la Palatul Braunstein, pentru că s-au desprins părți din tencuiala clădirii.  Cei de Ambulanță au preluat 12 apeluri venite din partea unor persoane care au suferit atacuri de panică. Mai mulți utilizatori ai paginii de socializare Facebook au scris că în timpul sinistrului ușile mobilierului s-au deschis sau că le-au căzut diferite obiecte. De teama unor replici puternice unii ieșeni au preferat să își petreacă restul nopții în fața blocurilor sau în mașini. 
 În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter. În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău. Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?