Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Câte trei rânduri de pături pentru pacienții de la Pneumologie, pavilion al Spitalului Județean racordat la ENET

Explozia prețului la gazele naturale și situația în care a ajuns ENET din acest motiv lovește inclusiv în pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Chiar dacă nu toate secțiile unității spitalicești se află în aceeași situație, sunt pacienți care la propriu sunt în pericol să înghețe de frig pe măsură ce temperaturile vor scădea și dacă situația legată de furnizarea agentului termic în municipiul Focșani nu își va găsi rezolvare. Momentan, toți cei racordați la sistemul public de termoficare primesc căldură în baza unui nou program, zilnic între orele 05.00 – 10.00, în încercarea de a conserva resursele limitate de gaze naturale pe care ENET a reușit să le procure. De îndată ce temperaturile au scăzut, centrala proprie a Spitalului Județean a intrat în funcțiune, însă există o problemă acolo unde căldura din calorifere depinde strict de sistemul de termoficare al orașului.

Nu știu ce vom face cu pacienții din pavilionul Pneumologie, care este racordat la ENET. Le-am dat și câte trei rânduri de pături, pentru că noaptea este destul de frig. Și nu avem sisteme alternative de încălzire, nici nu avem voie să folosim așa ceva, pentru că acolo avem concentratoarele și tuburile de oxigen. Noi nu avem voie să folosim prizele în pavilion nici măcar pentru un încărcător de telefon, cu atât mai puțin pentru surse alternative de încălzire, ne-a spus juristul Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean.

Acesta a arătat că situația este de altfel controlată periodic împreună cu pompierii vrânceni, care din această săptămână au demarat activități de recunoașteri și verificări în spital și, din fericire, nu au fost probleme. Oricum, din ce ne-a asigurat managerul, nu se punea problema de folosire a mijloacelor neomologate pentru încălzire și nici folosirea surselor de foc, cum sunt lumânările sau candele, tocmai din cauza riscurilor. Într-adevăr, a punctat acesta, au fost constatate mici deficiențe, care au fost rezolvate imediat.

Între timp, în baza demersurilor făcute de conducerea unității spitalicești, a fost aprobată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea mărirea capacității secției ATI pentru pacienții Covid în stare gravă cu încă 7 paturi, ajungându-se astfel la 17. De altfel, de săptămâna trecută s-a luat și decizia extinderii Secției de Boli Infecțioase, fiind suplimentată capacitatea de spitalizare cu încă 50 de paturi destinate pacienților Covid, față de cele 50 câte erau. Acestea urmează pe moment a fi folosite pentru tratarea pacienților care dezvoltă forme ușoare sau medii de boală. Pacienți Covid mai sunt tratați la Județean în cele 40 de paturi de la TBC, 10 la Terapie Intensivă (acum 17), câte 5 la Pediatrie și Terapie Acută, plus 2 posturi la Dializă.

Primarul Cristi Misăilă propune alocarea sumei de 1,3 milioane lei pentru subvenționarea energiei termice produse de ENET Focșani. Proiectul de hotărâre va fi discutat în ședința de îndată a Consiliului Local convocată pentru astăzi. Pentru depășirea sezonului rece, ENET are însă nevoie de alocarea a 30,8 milioane lei, pe care Primăria Focșani i-a solicitat din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021. Până acum Guvernul PNL a respins alocarea de fonduri pentru ENET Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?