Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

FOTO! Polițiștii vrânceni au dat amenzi și pietonilor și șoferilor, la finele săptămânii trecute

ACȚIUNE PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR CAUZATE DE VITEZĂ

În acest sfârșit de săptămână, poliţiştii rutieri au acţionat pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative şi creşterea gradului de siguranţă în trafic.

Modul de acţiune a fost predominant preventiv, însă poliţiştii rutieri au acţionat şi pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, şi a celor aflaţi sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv.

Astfel, sâmbătă și duminică, în intervalele 07.00-13.00 și 14.30- 20.00, au fost aplicate 277 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 186 000 lei, dintre care 6 pentru alcool şi 177 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

De asemenea, au fost reţinute 67 de permise de conducere şi retrase 10 certificate de înmatriculare.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Vrancea şi cei ai structurilor de poliţie rutieră municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere de pe drumurile din judeţul Vrancea, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Respectarea normelor legale de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive sunt în măsură să facă posibilă evitarea sau să limiteze urmările evenimentelor rutiere.

Exemple: Polițiștii au depistat pe Drumul Național 2 D, un bărbat, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 163 km/h, într-o zonă de limitare de 90 km/h.

Polițiștii au depistat în afara unei localități de pe Drumul Național 2, un bărbat din Botoșani, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 158 km/h.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei și i s-a reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, un conducător auto, de 26 de ani, din județul Tulcea a fost depistat de aparatul radar, în timp ce rula cu o viteză de 136 km/h în localitatea Bizighești. Polițiștii l-au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei și i s-a reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

** Recomandări privind circulaţia pe drumurile publice:

– în condiţii de trafic aglomerat sau la drum întins, păstraţi o distanţă de siguranţă mai mare faţă de autovehiculul care circulă înaintea dvs.;

– de timpul călătoriei cu autovehiculul, circulaţi cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere; respectaţi limitele legale de viteză, atât în localităţi cât şi în afara acestora;

– nu vă angajaţi în depăşiri riscante;

– asiguraţi-vă temeinic înainte de orice schimbare a direcţiei de mers;

– nu uitaţi de politeţea rutieră şi respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic.

– nu conduceţi autovehiculul, dacă aţi consumat alcool!

 

ACȚIUNI PENTRU SIGURANȚA PIETONILOR

Polițiștii rutieri acţionează permanent pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice, siguranța pietonilor constituind una dintre prioritățile de acțiune.Astfel, scopul acțiunilor a fost combaterea abaterilor săvârșite de către pietoni, dar și combaterea neregulilor eacordării priorității de trecere pietonilor.

Astfel, în cadrul unei acțiuni desfășurate vineri, 1 octombrie a.c., polițiștii rutieri au aplicat 103 sancțiuni, din care 18 pentru abateri ale pietonilor/pentru neacordarea priorităţii de trecere de către conducătorii auto şi au reţinut 18 permise de conducere.

POLIȚIȘTII RUTIERI RECOMANDĂ:

Pietonilor:

– să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există

-să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens)

-să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat

-să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia

-pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili

-să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie

-copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

Conducătorilor de vehicule să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:

-la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate

-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii

-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport

-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

Comumicat IPJ Vrancea din 4 octombrie 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?