Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cotă de vânătoare în Vrancea: 16 urși, 19 lupi și 11 pisici sălbatice


Asociațiile de protecția mediului critică modul în care a fost fundamentat și realizat Ordinul de Ministru pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică. Vrâncenii de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) arată că  aplicarea derogărilor pentru speciile de carnivore mari trebuie fundamentată științific și abordată cu responsabilitate și profesionalism. Doar stabilirea matematică a numărului de animale care poate fi vânat în fiecare fond de vânătoare nu rezolvă problema pagubelor create de animale în comunitățile montane, de exemplu. Cei de la ACDB subliniază că trebuie utilizate tehnici de prevenție a pagubelor, mai degradă decât creșterea numărului de animale ucise de vânători în fiecare an. ACDB arată, de exemplu, că  județul Vrancea, deși nu are nici o pagubă produsă de lup, a fost trecut în fruntea arealelor în care se propune o cotă de recoltă la această specie. De asemenea, în județul Buzău, o zonă cunoscută pentru conflicte numeroase, are alocat un număr de 11 urși la 29 de dosare de pagubă, în timp ce județul Cluj cu 0 pagube are alocat un număr de 7 urși. O situație ciudată este la pisica sălbatică, unde „în lipsa pagubelor sau a altor studii de specialitate care să confirme impactul populației de pisică sălbatică asupra speciilor de păsări sau mamifere mici nu se poate justifica alocarea cotei pentru pisică sălbatică”.
    „În relație cu pagubele provocate, datele analizate de ACDB, în cadrul proiectelor implementate dar și la nivel național în perioada 2008-2016, arată că, în ciuda creșterii cotelor de recoltă îndeosebi la urs și lup, numărul pagubelor nu scade și nu diferă ca repartiție spațială de la un an la altul. Aceste aspecte pun sub semnul întrebării caracterul preventiv al aplicării derogărilor în această formă… Din această perspectivă obiectivul promovat de Ordinul de Ministru, și anume de a preveni pagubele, nu pare a fi reflectat în propunerea cotelor și nu este fundamentat științific. Utilizarea tehnicilor de prevenție a pagubelor reprezintă instrumente utile ce nu sunt promovate de către instituțiile din România. ACDB, prin proiectele pe care le-a implementat, a promovat constant îmbunătățirea sistemelor actuale de prevenție și poate pune la dispoziție tuturor celor interesați informații și propuneri utile”, se arată în comunicatul reprezentanților ACDB, care au trimis ministerului Mediului propunerile de modificare a proiectului de act normativ.
    Conform propunerii de Ordin, derogările pentru Vrancea sunt de 16 urși, 19 lupi și 11 pisici sălbatice. AJVPS are repartizate cele mai multe animale, doi urși și șase lupi. Direcția Silvică are repartizați câte doi urși și lupi, la OS Năruja sunt un urs, trei lupi și o pisică sălbatică, iar la ICAS-Ocolul Vidra – un urs. Asociația Valea Râmnicului are o cotă de câte un urs, lup și pisică sălbatică, Asociația Valea Neagră are doi urși și o pisică sălbatică, OS Zăbala Nereju are câte un urs și un lup dar și două pisici sălbatice, Asociația Obștilor Văii Putna are câte un urs și un lup, SVPS Adjud are un lup, LR Hunting are cotă de doi urși și un lup, iar AVP Dunărea 2007 are câte un urs și un lup.     Proiectul de ordin stabilește cum pot fi „recoltate” animalele. Pentru speciile lup și pisică sălbatică se poate vâna până la 31 martie 2017, prin metodele „la goană”,”la pândă” și „la dibuit”. La urs se poate vâna până la 30 noiembrie 2016 prin metodele „la goană”, „la pândă” și „la dibuit” și până la 31 decembrie 2016 și între 15 martie 2017 – 14 mai 2017, prin metodele „la pândă” și „la dibuit”. „Prin excepție de la prevederile alin. (1), exemplarele din speciile urs, lup și pisică sălbatică care pun în pericol sănătatea și securitatea publică, exemplarele aflate în intravilanul localităților, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice, punând în pericol siguranța acestora și/sau a personalului de deservire, precum și cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis de acestea, aflat în afara habitatului natural al speciilor de faună sălbatică, pot fi recoltate, prin metoda „la pândă” sau capturate și în afara perioadelor stabilite pentru derogare”, precizează proiectul de ordin.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?