Programul Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost prezentat Consiliului Director al Asociației Orașelor din România (AOR). Lucrările Consiliului Director al Asociației au avut loc la București în zilele de 23 și 24 Septembrie 2021 și au fost conduse de Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești, în calitate de prim-vicepreședinte al AOR.
Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele puncte: Prezentarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny”, a normelor metodologice şi a standardelor de cost necesare punerii în aplicare a acestui program, inclusiv a procedurii prin care proiectele fiecărui oraş urmează să fie incluse în lista obiectivelor de investiții care urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației; Probleme organizatorice ale AOR; Diverse.
De asemenea, tot pe ordinea de zi s-a aflat și dezbaterea cu tema ”Accesul oraşelor mici şi mijlocii la fondurile europene și posibilitățile de dezvoltare ale comunităților în perioada 2021-2027 (PNRR, POR şi celelalte programe operaţionale)” cu participarea ministrului Attila Cseke, MDLPA, a secretarului de Stat Cristian Roman, MIPE, însoțit de directorul general Teodora Preoteasa.
„Pentru a evita creşterea disparităţilor şi pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanţarea minimă pentru cel puţin un proiect eligibil, în limita sumei prevăzute în normele metodologice. Totodată, localităţile care accesează împreună fondurile disponibile prin Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară, vor putea beneficia de o finanţare sporită cu 10%“, a precizat ministrul Cseke Attila, în cadrul ședinței Consiliului Director al Asociației Orașelor.
Totodată, a fost anunțată și transparentizarea procesului de aplicare la PNI “Anghel Saligny“ prin punerea la dispoziția autorităților locale a platformei digitale https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanțare pentru proiectele de construcție și modernizare a drumurilor, a rețelelor de apă și canalizare. Prim-vicepreședintele Asociației Orașelor din România, primarul Daniel Nicolaș a atras atenția asupra necesității creșterii plafonului de 7 milioane de lei alocat fiecărui oraș, având în vedere faptul că de-a lungul timpului, această categorie de unități administrativ teritoriale, nu a beneficiat de linii de finanțare dedicate prin fonduri europene sau naționale. „Prin prealocarea sumelor de bani pentru fiecare localitate, avem ca autorități locale, oportunitatea dezvoltării comunităților noastre“, a subliniat Daniel Nicolaș.
Tot în cadrul ședinței de Consiliu Director, primarii de orașe au solicitat ministrului identificarea de soluții pentru plafonarea prețului la gaze respectiv la electricitate. Creșterea costului facturilor la utilități se reflectă negativ în bugetul personal al locuitorilor de orașe și nu numai, mulți dintre aceștia având deja greutăți în achitarea coșului zilnic de hrană, au arătat primarii. La ședința Consiliului Director al Asociației Orașelor au fost prezenți peste 60 de primari de localități urbane din România.