Cunoscută pentru valoarea medicinală și nutrițională de mii de ani, vița-de-vie este apreciată și astăzi pentru puterea de vindecare, atât a fructelor, cât și altor părți ale sale. În medicina populară europeană este cunoscut un unguent realizat din seva de vie pentru a trata boli ale pielii și ale ochilor. Vița-de-vie (Vitis vinifera L.) este o specie de plante din familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei și în nordul Iranului. Este de fapt o liană care poate atinge o înălțime de 35 de metri. Această plantă are frunze mari, zimțate. Fructele, numite struguri, sunt formate din boabe mici care cresc pe un ciorchine, de culori diferite atunci când sunt coapte, în funcție de soi.
Specia sălbatică se găsește în păduri umede și pe malurile apelor curgătoare.
De mii de ani fructul este recoltat pentru proprietățile sale nutriționale, dar și medicinale. Frunzele de viță-de-vie conțin: taninuri catehice, antociani, esteri ai acizilor hidroxicinamici, acid tartric, săruri minerale. În pulpa bobului de strugure, dar mai ales în coajă și în semințe, se găsesc aproape toate vitaminele, în cantități mai mari fiind vitamina C, grupul de vitamine B, vitaminele D, K, E și F, dar și un conținut bogat în apă (81%), datorită căruia strugurii sunt recomandați pentru menținerea unei bune hidratări a corpului și implicit a pielii. Nu lipsesc din compoziția fructului cloruri, fosfați, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier și seleniu, alături de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic și coenzima Q10. Sâmburii și coaja strugurilor (mai ales cei roșii) conțin resveratrol, quercitină și pterostilben, antioxidanți, potrivit www.drugs.com.
Frunzele acestei plante se folosesc în diverse preparate culinare, dar și sub formă de infuzie sau decoct. Frunzele proaspete se pot pune la macerat în alcool de 60 de grade, timp de 15 zile, obținându-se o tinctură, care se administrează pentru afecțiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, hemoragii diverse etc. Insuficiența venoasă se tratează cu frunze de viță-de-vie roșie. În 1994, cercetătorii italieni au demonstrat că antocianinele, care se găsesc în aceste frunze previn lezarea capilarelor de către radicalii liberi.
În scopuri terapeutice s-a folosit, din cele mai vechi timpuri, seva viței-de-vie pentru tratarea bolilor de ochi (cataractă, conjunctivite acute și cronice) și de piele (pete pigmentare, eczeme, psoriazis, cancer de piele), având acțiune antitumorală, regenerantă, revigorantă, detoxifiantă. Strugurii necopți s-au folosit în cazuri, precum inflamațiile gâtului, bolilor infecțioase având acțiune: antiseptică, decongestivă, antimicrobiană în caz de angine.
Frunzele sunt indicate în: hipertensiune arterială, metroragii, hipermenoree, combaterea obezității, flebite, litiază biliară, diaree, constipație. Frunzele verzi zdrobite se folosesc pentru oprirea hemoragiilor, pentru tratarea plăgilor și a rănilor, grăbind vindecarea acestora, potrivit www.medicinalplants-pharmacognosy.com. Ceaiul de frunze de viță-de-vie roșie este folosit în medicina populară la tratarea tulburărilor menopauzei și pentru combaterea hemoragiilor uterine. Seva de primăvară obținută prin colectarea sucului din coardele viței tăiate proaspăt se poate utiliza contra litiazelor urinare și biliare și ca soluție pentru îngrijirea ochilor.
Extractul de muguri de viță-de-vie este eficient în tratarea anginelor, rinofaringitelor recidivante, în reumatismul articular acut cu valori ridicate ale ASLO (valori ridicate ale streptolizinelor), artritei la nivelul articulațiilor mici, artritei deformante, imunodeficienței, leucocitozei, limfocitozei, anemiei. Semințe de struguri, în special, oferă unul dintre cei mai puternici antioxidanți, proantocianidinele, o clasă specială de bioflavonoide solubile în apă. Studiile au demonstrat activitatea antioxidantă a acestora este de 20 de ori mare decât a vitaminei C și de 50 de ori mai mare decât a vitaminei E, având un rol important în stabilizarea colagenului și în menținerea elastinei și fiind utile în combaterea răcelii și a alergiilor.
Extractul din sâmburi de struguri acționează asupra bunei funcționări a celulelor nervoase.
Consumul zilnic de struguri poate preveni degradarea memoriei, reducând riscul de a face demență, inclusiv Alzheimer. Studiile de laborator au demonstrat că unul dintre polifenoli conținuți în extractul de semințe de struguri numit resveratrol, interferează cu creșterea celulelor canceroase și diviziunea acestora, provocând dezintegrarea mai rapidă a unor celule canceroase, decât în mod obișnuit. În plus, poate bloca, de asemenea, enzime care prelungesc supraviețuirea mai multor tipuri de celule canceroase, potrivit www.herbwisdom.com.
Datorită compoziției complexe, fructele mențin sănătatea ficatului, fiind un remediu împotriva litiazei biliare, benefic pentru sănătatea rinichiului, scăzând aciditatea urinei. Substanțele din struguri, în special din cei roșii și negri, pot combate eficient infecțiile virale și au efect antibacterian.Stafidele (struguri copți stafidați) se folosesc în tratarea tuberculozei și a constipației.Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor de sânge, dar și al plămânilor, având efect antiasmatic. Datorită polifenolilor, strugurii negri protejează inima și previn formarea cheagurilor de sânge, reducând astfel și riscul de infarct și de accident vascular cerebral. Uleiul din sâmburi de struguri este recomandat în afecțiunile cardiovasculare. Strugurii roșii previn apariția aterosclerozei.
Strugurii, foarte bogați în fibre și minerale, sunt un veritabil laxativ, mai ales cei negri. Grăbesc eliminarea produșilor incomplet metabolizați ce pot deveni toxici pentru organism, având efect diuretic. Au de asemenea efect antiinflamator asupra articulațiilor, reglează temperatura corporală, acționând și ca antifebril. Datorită acestor calități de medicament universal, consumul regulat de struguri poate crește considerabil speranța de viață. Semințele fructelor sunt foarte eficace împotriva îmbătrânirii, luptând împotriva radicalilor liberi, sunt folosiți cu succes în lumea cosmeticelor. În plus, vitamina PP, prezentă în struguri, este excelentă pentru ten și pentru prelungirea bronzului.
Contraindicații: Dieta cu struguri nu este indicată pentru persoanele care suferă de diabet, probleme renale grave, hipertensiune, retenție de apă, colită și diaree cronică.