Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat miercuri că elevii din clasele a VII-a până la a XII-a au posibilitatea să se vaccineze împotriva COVID-19, putându-se astfel prezenta la şcoală. „Cei de clasa a VII-a până la clasa a XII-a au posibilitatea vaccinării şi chiar în situaţia apariţiei unor astfel de situaţii (cazuri de infectare cu SARS COV 2 n.r.) vor avea şansa de a se prezenta la şcoală, repet, nu la modul general, ci ne referim exclusiv la situaţia în care apare un caz confirmat într-o clasă, sunt aspecte punctuale”, a spus Cîmpeanu, la o conferinţă de presă privind semnarea Ordinului comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.
El şi-a exprimat convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, prin intermediul vaccinării se va reuşi coborârea ritmului de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună.
„Referitor la situaţia per ansamblu, în data de 1 august, spre exemplu, în Bucureşti, aveam o rată de infectare de 0,13 la mie; în data de 31 august, ieri, am avut o rată de infectare de 0,78 la mie, de şase ori mai mare. Îmi exprim convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, având în vedere acţiunile pe care le facem în comun, prin care susţinem din mai multe perspective importanţa vaccinării vom reuşi să coborâm acest ritm de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună, cum este exemplul Bucureştiului”, a arătat Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei speră ca perioadele de întrerupere a cursurilor să fie „cât mai scurte”, cu „pierderi cât mai mici”. „Din perspectivă matematică, uitându-mă şi la ce s-a întâmplat până acum, sunt convins că va fi o perioadă scurtă în care se va depăşi rata de 6 la mie şi până când ne vom întoarce sub şase la mie rata de infectare. Îmi exprim această speranţă în nume personal. Speranţa este legată de perioade cât mai scurte de întrerupere pentru elevi, care să genereze pierderi cât mai mici, iar această variantă prin care se poate înjumătăţi de la 14 zile la 7 zile perioada de învăţământ online vine în sprijinul elevilor din acele clase în care se confirmă pozitiv elevi, cu condiţia testării, plus condiţiile pentru cei mari, care ţin de vaccinare, deci sunt două lucruri pe care le încurajăm”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că peste 70 de copii infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi în secţii de terapie intensivă, unii dintre aceştia cu forme „deosebit de severe”, alţii cu forme moderate şi „relativ uşoare”. „Ieri, numărul de copii raportat în secţiile de terapie intensivă depăşea 70. Sunt peste 70 de copii cu infecţie cu coronavirus internaţi. Unii dintre ei sunt cu forme deosebit de severe şi ventilaţi, avem un număr mic de astfel de copii. Alţi sunt cu forme moderate, alţii sunt cu forme relativ uşoare. Ce trebuie să înţelegem, că fiecare dintre copiii care sunt internaţi pe secţiile de terapie intensivă şi au forme moderate şi severe provin din familii nevaccinate şi vorbim aici inclusiv de bebeluşi de sub şase luni care sunt internaţi împreună cu mamele pozitive nevaccinate”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Ioana Mihăilă a anunţat miercuri că vaccinarea împotriva COVID-19 a elevilor se va efectua, în funcţie de condiţii, de către personalul medical al şcolii, de către echipe mobile, sau prin deplasarea la un centru de vaccinare din proximitatea unităţii de învăţământ. „Există trei metode prin care vaccinarea în şcoli se organizează, conform discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii CNCAV. În situaţia în care şcoala dispune de resursele materiale şi umane pentru organizarea unui cabinet de vaccinare – vorbim aici de medic şi asistentă medicală – vaccinarea se face cu personalul şcolii, în şcoală. Dacă şcoala nu dispune de aceste resurse, Direcţia de Sănătate Publică mobilizează o echipă mobilă cu programare prealabilă pentru a asigura vaccinarea elevilor care sunt eligibili, dar şi a cadrelor didactice şi a părinţilor care doresc să se prezinte la vaccinare în şcoala respectivă, iar în situaţia în care avem o şcoală din mediul urban care are în proximitate un centru de vaccinare, atunci elevii sunt programaţi pentru vaccinare în centrul de vaccinare aflat în apropiere”, a spus Mihăilă.
„În ceea ce priveşte testarea şi măsurile care se iau atunci când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic care a fost testat în şcoală şi diagnosticat pozitiv, fie că direcţia de sănătate publică sau părintele a anunţat şcoala că unul dintre copii s-a pozitivat, atitudinea este: dacă vorbim de clase la învăţământul preşcolar şi de clasele de la pregătitoare până la clasa a VI-a, inclusiv ca elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv să continue învăţământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni, începând cu ziua a opta, prin testare antigen rapidă, în condiţiile în care rezultatele acestor teste sunt negative”, a spus Mihăilă, la o conferinţă de presă privind semnarea Ordinului de Ministru comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.
Ea a precizat că testarea în ziua a opta se organizează în şcoli de către personalul medical al unităţilor de învăţământ acolo unde este disponibil sau prin mobilizarea echipelor de la direcţiile de sănătate publică, acolo unde personalul este disponibil.”Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua a paisprezecea, moment în care se întorc la şcoală. Pentru copii din clasele a VII-a, a VIII-a şi învăţământul liceal, la apariţia unui caz pozitiv în şcoală există două situaţi: copii care au fost vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile şi fac dovada în ceea ce priveşte aflarea într-una din cele două situaţii pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe învăţământ online, la fel ca şi în clasele primare şi până la clasa a VI-a, pentru 14 zile, dar cu posibilitatea testării şi revenirii la şcoală începând cu ziua a opta”, a arătat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că, în cazul în care un profesor va fi testat pozitiv pentru COVID-19 după începerea anului şcolar, acesta va intra în carantină, iar şcoala va trebui să găsească „soluţii de înlocuire” a acelui cadru didactic.
Ministrul Sănătăţii a participat, alături de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la o conferinţă de presă privind semnarea Ordinului comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.