Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Proiect liberal: Locatarii sunt puși să plătească întreținerea pentru copiii mici ai altor familii


    Liberalii au inițiat un proiect legislativ prin care locatarii de la blocuri vor fi puși să plătească o parte din cheltuielile cu întreținerea pentru familiile cu copii mici. Aceste propuneri sunt cuprinse într-un proiect de lege depus la Senat de către un grup de parlamentari, printre care și senatorul PNL de Vrancea. Propunerile populiste ale liberalilor sunt un amestec brutal în funcționarea asociațiilor de proprietari, a modului în care sunt repartizate cheltuielile cu întreținerea. Iar primele reacții arată că oamenii au înțeles miza electorală a proiectului. „Nu consider normal ca pentru copii sub 7 ani asociațiile de proprietari să plătească întreținerea. În clipa în care te hotărăști să ai un copil nu o faci nici pentru stat cu atât mai mult să îți plăteasca ceilalți locatari întreținerea pentru copiii tăi. Mă așteptam ca liberalii să aibe propuneri liberale nu populiste pe spatele altora”, spune un comentator pe pagina de internet a Senatului unde este prezentat proiectul legislativ.
    Noutățile propuse de liberali au fost discutate și la nivelul Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat. Administratorii arată că formulările din acest proiect sunt ambigue și nu este rezolvată problema celor care trebuie să plătească aceste sume la nivelul asociațiilor de proprietari. Practic, prin exceptarea copiilor, aceste cheltuieli vor reveni în sarcina celorlalți locatari din bloc. „Am aflat de acest proiect legislativ și am cerut deja să fim invitați la dezbaterile care vor avea loc în comisiile de la Parlament. Am discutat cu colegii din țară despre ce vor parlamentarii și nu suntem de acord. Cum se poate ca un pesionar cu 600 de lei să plătească pentru cei care au copii mai mici de șapte ani ?”, ne-a spus Ion Vlase, președintele filialei Focșani a Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat
    Liberalii spun, în motivarea proiectului de lege, că „includerea minorilor care au sub 7 ani în numărul persoanelor pentru care se plătesc cheltuielile de întreținere ale locuinței și cheltuielile asociației de proprietari nu se justifică”. În schimb, liberalii nu spun de ce ar trebui ca ceilalți proprietari dintr-un bloc să achite aceste cheltuieli. De fapt, prin modul în care aleg să intervină în funcționarea unei asociații de proprietari, liberalii nu vor face decât să stârnească scandaluri între locuitorii dintr-un bloc.

Reduceri fără număr de la liberali

    Propunerea de lege vizează modificarea unor articole din Legea 230/2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Astfel, la articolul 47 din lege, alineatul 1, litera d, se propune o modificare în sensul exceptării copiilor cu vârsta de până la 7 ani pentru „cheltuielile pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari”. În principal, aceste cheltuieli se referă la „citirea, calculul și gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deșeuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spațiilor comune – boxe, casa scării, holuri, spațiu ghenă, terasă etc.; gestiunea ajutoarelor bănești; gestiunea contractelor cu caracter individual; întreținerea interfonului și a părții de instalație din interiorul apartamentului; verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distribuției orizontale; reviziile instalaților interioare de gaze, apă și încălzire; alte servicii individuale către proprietari”.
    A doua modificare se referă la cheltuielile pe consumuri individuale unde liberalii au schimbat formularea inițială din legea 230 din 2007. În varianta propusă de liberali „asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. 1, lit.b pentru copii cu vârsta de până la 7 ani”. Până acum, asociațiile puteau opta dacă acordă această excepție și doar pentru copiii cu vârsta de până la trei ani. Conform legislației, cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul și apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință. Mai mult, a treia modificare propusă de liberali se referă la posibilitatea ca asociațiile să poată decide și reducerea cu 50% a acestor cheltuieli pentru copiii cu vârsta între 7 și 14 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?