Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Producătorii vinurilor de masă NU primesc sprijin financiar pentru distilare

Micii producători de vinuri din Vrancea au fost practic excluși din programul prin care se acordă fonduri europene pentru distilare în cadrul programului finanțat din fonduri europene pentru sprijinirea sectorului vitivinicol din România. Ultimul proiect de act normativ emis de Ministerul Agriculturii menține cele două categorii de vinuri pentru care se acordă acest sprijin, respectiv producători de vinuri DOC, IG și respectiv varietal. Ori, foarte mulți mici producători de vinuri din județ au vinuri de masă în crame, categorie de vinuri pentru care nu se acordă niciun sprijin financiar. De altfel, Vrancea este recunoscută ca cel mai mare producător de vinuri de masă.

Mai mult, valoarea sprijinului este mai mică decât cea stabilită pentru anul trecut. Valoarea sprijinului este stabilită la 4,52 lei/ litru de vin cu DOC, IG și 2,66 lei /litru vin varietal, care va fi distilat. (2) Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie și costul distilării vinului în cauză. (3) Din valoarea sprijinului menționat la alin. (1), distilatorul plătește producătorului care a furnizat vinul către distilerie 3,88 lei/litru de vin cu DOC, IG și 2,02 lei/litru de vin varietal, se arată în proiectul de act normativ care se referă la Normele metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de distilare a vinului în situații de criză, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023. Anul trecut, valoarea sprijinului a fost de 4,63 lei/litru pentru vinuri DOC sau IG, respectiv 3,65 lei/litru pentru vinul varietal.

Solicitările pentru obținerea acestui sprijin financiar ar urma să fie depuse la sediul central APIA, până la 1 septembrie, de către distilatori. Aceștia trebuie să prezinte mai multe dcoumente, precum copie după autorizația de antrepozit fiscal de productie unde are loc distilarea vinului, valabilă la data depunerii cererii; dovadă cont activ bancă/trezorerie; declarația pe propria raspundere privind volumul de vin care va fi distilat și pentru care se solicită acordarea sprijinului financiar; copie a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine controlată,

vinurilor cu indicație geografică și vinurilor varietale, emis de O.N.V.P.V., pentru cantitatea de vin care face obiectul distilării în situații de criză; declaraţie pe proprie răspundere a producatorului de la care provine vinul cu cantitatea de vin depozitată,

în cazul în care acesta este şi beneficiar al măsurii de depozitare a vinului în situaţii de criză.

Plata sprijinului se face în lei, până la data de 15 octombrie 2021, integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Se poate acorda și un avans însă cu condiția constituirii unei garanții bancare de 110% din valoarea avansului solicitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?