Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: „Moș Ilie Măcelarul”, magazinul cu preparate tradiționale de la Răcoasa, deschis la Focșani


    „Moș Ilie Măcelarul” este primul magazin cu preparate din carne realizate după metode tradiționale din zona Răcoasa-Soveja deschis la Focșani. Carmangeria deschisă la intersecția străzilor Brăilei cu 1 Decembrie este o afacere de familie care le propune vrâncenilor preparate din carne realizate după rețete tradiționale transmise din generație în generație, fără conservanți și afumate tradițional. Măcelăria este la Răcoasa, iar cărnurile sunt preparate cu utilaje moderne, echipamente performante. Administratorul firmei, George Iamandi spune că numele afacerii vine de la un bunic din familie, moș Ilie, care a avut stână, cu punct de sacrificare cum era în acele timpuri, și a fost măcelar, casap al satului. Moș Ilie era cunoscut pe o regiune mai mare, mergea la Soveja, la Cîmpuri. „Prima oară a început ca un hobby, prima oară tăiam porcii și îi tranșam pentru mine, pentru prieteni și, ulterior, din această pasiune am dezvoltat o afacere pe care am îmbinat-o cu tradiția locului”, spune George Iamandi.

    Oferta magazinului acoperă o gamă largă de produse din carne de porc, de la cârnați afumați, cârnați cu carne de porc și oaie afumați, mușchi afumat, ceafă, kaizer, ciolan afumat, scăriță afumată. Practic tot se poate obține dintr-un porc poate fi găsit în magazin. Toate aceste preparate sunt făcute simplu, așa cum le prepari pentru tine acasă. George Iamandi spune că rețeta este simplă, verificată în zeci de ani iar dacă a rezistat până acum înseamnă că este sigură și bună. „Este o rețetă din familie, așa cum se face de ani de zile, și pe care o respectăm fără compromis. Nu vând ceea ce eu nu mănânc. Produsele noastre sunt fără E-uri, fără conservanți, fără amelioratori, sunt naturale. Le facem în cantități mici și de aceea avem întotdeauna produse proaspete”, spune Iamandi.
    Acesta a prezentat procesul de fabricație, care începe cu sacrificarea animalului. Ulterior, porcul este tranșat, lăsat la mirodenii după o rețetă proprie. Carnea se pune la o afumătoare tradițională pe lemn, nu la celulă de fum. Produsele nu sunt fierte și afumate. Doar afumate tradițional, cu un lemn de esență care dă o aromă specifică. Carnea provine de la animale crescute tradițional, fără furaje. „În familie avem o micro fermă proprie de unde obținem carnea de porc pentru realizarea preparatelor. Porcii sunt crescuți tradițional, cu porumb, fără rețete de furaje ca în sistem industrial”, spune George Iamandi.  Acesta a precizat că, pe bază de comenzi, pot fi realizate platouri aperitiv pentru diverse evenimente și poate fi adusă carne pentru friptură. Comenzile pot fi făcute atât la magazin dar și prin intermediul paginii de facebook.

    Un avantaj al magazinului este oferta de produse lactate din zona Răcoasa – Soveja. Deocamdată în ofertă se află roțile de cașcaval clasic și afumat de la Soveja, realizate de un producător din zonă dar și lactatele de la Vranlact. Pentru viitor se poartă discuții să fie aduse la vânzare produse tradiționale de capră. „Vrem să aducem caș, urdă, telemea și brânză frământată. Vor fi brânzeturi aduse de la persoane pe care le cunoaștem și în care avem încredere că fac produse de calitate”, a explicat George Iamandi.
    „Moș Ilie Măcelarul” este o investiție făcută după modelele micilor producători din Italia, care au un magazin propriu, cu măsuțe unde clienții să poată degusta ceea ce au cumpărat, alături de un pahar de vin și o cafea. Din păcate, legislația românească din domeniul siguranței alimentare nu are reguli specifice pentru un asemenea magazin iar autorizația este imposibil de obținut. Magazinul este situat în rondul de la Kaufland, la intersecția străzilor Brăilei cu 1 Decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?