Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Fosta șefă de la Drumuri Naționale Vrancea a fost trimisă în judecată de DNA


Fosta șefă de la Secția de Drumuri Naționale Vrancea, Lucica Chiper, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu într-un dosar referitor la lucrările efectuate de compania Arcada la un pod de pe drumurile naționale din Vrancea în perioada 2008-2011. Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe toți cei implicați în recepționarea lucrărilor, care, spun procurorii, nu au fost efectuate în realitate, și au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 138.600 de euro, virată de reprezentanții Arcada Company într-un cont bancar la dispoziția DNA și care reprezintă indisponibilizarea contravalorii prejudiciului.
    Procurorii îi acuză de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene pe fostul președinte, respectiv pe vicepreședintele Consiliului de Administrație de la Arcada Company, Mihai Humă și Spiru Mantu. Șeful și dirigintele  de șantier, Mihai Bostan și Cătălin – Mihai Pascu, sunt acuzați de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
    Fosta șefă de la Drumuri Naționale, Lucica Chiper, a fost trimisă în judecată alături de celelalte persoane care au făcut parte din comisia de recepție a lucrărilor, respectiv Viorel Scutaru, Elena Oglan, Ancuța-Cornelia Anghel, Paul-Marian Berghia, Tudor Vârlan, Niculae Alexandru Marta, Adrian Enache, Petru Decher, Daniela Vovec și Ștefana Iacob. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
    Procurorii DNA arată că, în cursul anului 2011, în cadrul unui contract de lucrări vizând reconstrucția infrastructurii rutiere distruse de inundațiile din anul 2005 în județul Vrancea, finanțat de Comisia Europeană, Arcada Company, prin reprezentanții săi legali, Mihai Humă și Spiru Mant, a depus la autoritatea contractantă — Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, mai multe documente false (proces — verbal pentru verificarea calității lucrărilor, situația de lucrări la terminare, etc.) în scopul de a dovedi îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de finanțare. „Cu aceste documente se atesta, în mod nereal, executarea unei lucrări de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, ca lucrare de consolidare aferentă unui pod. În realizarea demersului, reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. au beneficiat și de sprijinul inculpaților Bostan Mihai și Pascu Cătălin — Mihai, care, în calitate de șef, respectiv diriginte de șantier, au falsificat, cu bună-știință, un proces — verbal de verificare a calității lucrărilor în care au consemnat că ‘lucrarea de plantare puieți s-a executat conform proiectului, respectând caietul de sarcini și normativele în vigoare’. În realitate, lucrarea nu a fost executată. Cu toate acestea, la terminarea lucrărilor, comisia de recepție din care făceau parte inculpații Scutaru Viorel, Oglan Elena, Iacob ?tefana, Anghel Ancuța — Cornelia, Berghia Paul Marian, Vârlan Tudor, Sandu (fostă Chiper) Lucica, Marta Niculae — Alexandru, Enache Adrian, Decher Petru și Vovec Daniela, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a propus admiterea recepției, fără obiecțiuni și fără a întocmi anexa lucrărilor neexecutate”, se arată în comunicatul DNA. Lucrările de plantare și întreținere a puieților de salcâm au fost estimate la 138600 euro, considerat folos necuvenit în patrimoniul Arcada Company Galați.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?