Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Viitorul e aici! Sistem de detectare a genului norilor, de grindină sau de ploaie, la stațiile meteo de la Focșani și Adjud, dar și pe Vârful Lăcăuți

Stațiile meteo de la Focșani și Adjud vor fi modernizate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, INFRAMETEO, care vizează modernizarea infrastructurii de meteorologie implementat de Administraţia Naţională de Meteorologie. Acest proiect va asigura, prin implementarea noilor tehnologii de sisteme radar meteorologice, îmbunătățirea prognozei ploilor torențiale, căderilor de grindină, intensificărilor puternice ale vântului, asociate furtunilor convective. Valoarea totală a investițiilor ce urmează a fi realizate prin acest proiect, a fost estimată la aproape 50 milioane euro, fără TVA. Investițiile propuse la stațiile meteo de la Focșani și Adjud vizează câte un sistem pentru detectarea genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate.

Astfel, la Focșani, este propus un sistem pentru detectarea genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate, ce include sisteme video specifice domeniului meteorologic de recepție, analiză, prelucrare și transmitere de imagini, la un orizont de 360° spre bolta cerească, Traductor vizibilitate dar și un aparat portabil măsurare umiditate a solului.

La Adjud va fi o stație meteo automată, un sistem pentru detectarea genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate, ce include sisteme video specifice domeniului meteorologic de recepție, analiză, prelucrare și transmitere de imagini, la un orizont de 360° spre bolta cerească, traductor vizibilitate, traductor Măsurare strat zăpadă și aparat portabil măsurare umiditate a solului.

De asemenea, tot un sistem pentru detectarea genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate, ce include sisteme video specifice domeniului meteorologic de recepție, analiză, prelucrare și transmitere de imagini, la un orizont de 360° spre bolta cerească va fi amplasat pe vârful Lăcăuți, din Munții Vrancei, la 21 metri de situl Natura 2000.

Proiectul INFRAMETEO va fi finanțat din fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 5, „Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii și gestionării riscurilor”, Obiectivul Specific 5.1 „Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației, cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.

Conform prezentării proiectului INFRAMETEO, obiectivele asumate se referă la modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S); modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al Administrației Naționale de Meteorologie; extinderea modernizării rețelei naționale de stații meteorologice automate; sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel- 1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național precum și înființarea Centrului Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

          Rețeaua actuală de radare meteorologice a ANM este formată din sisteme ce încorporează tehnologia anilor 1990, astfel că radarele sunt depășite tehnologic de actualele tipuri de echipamente. Una dintre marile deficiențe este reprezentată de faptul că radarele aflate în prezent în exploatare folosesc polarizarea singulară (polarizare orizontală) a radiației electromagnetice emise, în comparație cu actualele tipuri de radare meteorologice ce folosesc tehnologia dual-polarimetrică. Alte deficiențe ale situației actuale sunt reprezentate de următoarele: uzura fizică și morală avansată, încetarea producției componentelor astfel că nu se mai asigură piese de schimb. În acest context și având în vedere creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme cu caracter local și viteza mare de deplasare a maselor noroase, este necesară implementarea noilor tehnologii ale sistemelor radar prin achiziția a 7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S. Achiziţia noilor sisteme radar va conduce la îmbunătățirea detecției și monitorizării structurilor mezovortex și a super-celulelor generatoare de precipitații abundente, precum și a prognozelor ploilor torențiale, căderilor de grindină și intensificărilor puternice ale vântului, asociate furtunilor convective, se arată în prezentarea proiectului INFRAMETEO.

Mai multe informații puteți afla accesând linkul – https://bit.ly/3yzEg2S

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?