Absolvenții clasei a XII-a au susținut astăzi prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, și anume proba scrisă la Limba și literatura română. După mai bine de trei ore și jumătate, primii elevi ai Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ din Focșani au ieșit încrezători din sala de examen. „A fost acceptabil. Față de simulare, având în vedere că am învățat mai mult, acum mi s-a părut mai ușor examenul. Urmeză probele scrise de la Matematică și Fizică, acolo unde emoțiile sunt mult mai mici. După ce voi termina cu examenele, vreau să mă înscriu la Școala Superioară de Aviație Civilă. Am ales drumul acesta pentru că am în plan să fac ceva frumos, să nu stau între patru pereți, și să lucrez la birou. Fratele meu lucrează în acest domeniu și pot spune că el m-a inspirat‟, spune Ionel, absolvent al CNAIC Focșani.
Mult mai emoționați decât candidații la Bac, părinții, bunicii și prietenii absolvenților de liceu știau deja faptul că cerința de la subiectul al III-lea a fost redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. „«Moara cu noroc» v-a căzut?! Nu-i grea. O să fie bine. Ionuț a ieșit?! Mi-a spus că a picat în clasă cu mai multe fete. Lasă, mamaie, să fiți sănătoși‟, îi spune o bunică unei fete care a ieșit din sala de examen. „A picat «Moara cu noroc». Nu a fost ușor pentru că am crezut că nu ne-o mai dă și n-am învățat. Eu mă pregătisem pentru «Enigma Otiliei». Mi-ar fi plăcut să pice această operă dar, din păcate, am avut ghinion. Urmează să dau la Matematică și Biologie și sper să fie mai bine. Momentan nu m-am gândit la nicio facultate, mai întâi să văd dacă iau Bacul și apoi mă hotărăsc‟, spune Cristina.
„Cum să pice «Moara cu noroc»?! De ce?!‟
În Vrancea, la sesiunea de vară a Bacalaureatului s-au înscris 2.150 de candidați, pentru care au fost organizate 16 centre de examen. Deși atmosfera de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu‟ din Focșani era relativ relaxată, câțiva absolvenți de clasa a XII-a au ieșit supărați din sala de examen. Motivul?! Nuvela scrisă de Ioan Slavici. „Cum să pice «Moara cu noroc»?! De ce?!‟, se plângea o fată.
În timp ce o colegă de-a ei a spus că se așteaptă la o notă mare pentru că „«Moara cu noroc» a fost opera pentru care m-am pregătit cel mai bine și mă bucur că asta ne-au dat.
Încă nu m-am gândit la ce facultate să merg pentru că eu sunt cântăreață și vreau să evoluez în cariera mea. Pentru mine, Liceul de Artă a însemnat foarte mult, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am intrat la acest liceu unde am aprofundat și mai mult noțiunile legate de Muzică‟, spune Alexia.
„Nu am speranțe prea mari pentru că, atunci când ne-a dat foaia cu subiectele, m-am uitat repede la ultimul subiect și m-am panicat. Am stat câteva minute bune până să-mi amintesc tot, dar nu cred că am scris ce trebuia. Mă așteptam să ne dea «Povestea lui Harap-Alb», sau cu totul și cu totul altceva‟, spune Miruna.
Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, continuă mâine, 29 iunie, cu proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Primele rezultate vor fi afișate atât în centrele de examen, cât și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, luni, 5 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice, iar rezultatele finale vor fi publicate vineri, 9 iulie.
Le urăm succes candidaților de anul acesta la examenul de Bacalaureat!