Consiliul Județean Vrancea anunță finalizarea Proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea” are o valoare totală de 47.485.565,05 lei din care valoarea totală eligibilă este de 39.714.437,01 lei, finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în sumă maximă de 36.211.305,94 lei și valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului în sumă de 739.006,25 lei.
Au fost fazate un număr de 8 contracte: 4 contracte de servicii, 2 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În data de 30.06.2021 se finalizează perioada de implementare a celei de-a doua faze a Proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”. „Indicatorii de performanță au fost îndepliniți la finalizarea celei de a 2-a Faze a Proiectului, după cum urmează: s-a finalizat Stația de compostare din cadrul Centrului de management integrat de la Haret, s-au construit cele 597 de puncte de colectare a deșeurilor din zona rurală a județului Vrancea și au fost furnizate echipamentele de colectare din mediul rural, precum și cele din mediul urban, s-au achiziționat utilajele și echipamentele ce deservesc Stațiile de transfer și Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret. Astfel, vor fi îndeplinite obiectivele Proiectului: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, iar în zona rurală de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea. Urmare a finalizării implementării proiectului (Faza 1 și Faza 2), întreaga populație a județului Vrancea va beneficia de un sistem integrat de management al deșeurilor.
De reținut că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”, cunoscut și sub numele „Vrancea Curată” are o valoare totală de aproximativ 107 milioane lei și a fost demarat la finele anului 2009, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan, care a și semnat contractul de finanțare. Proiectul „Vrancea Curată” a fost întârziat mulți ani de procedurile de achiziție publică, mai exact contestațiile făcute de competitori. Doar la primul contract de lucrări a fost o întârziere de trei ani din cauza contestației și a procesului din instanțele de judecată.
În luna octombrie 2018, Consiliul Județean Vrancea a anunțat că a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea totală a Fazei I a Proiectului este de 59.130.083,00 lei, fără TVA. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În Faza 1 a proiectului au fost finalizate cele mai multe dintre contracte, fiind îndepliniți majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la Celula 1 de depozitare a deșeurilor și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mîndresti (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești. Tot atunci, administrația județeană a anunțat lansarea proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”.