Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Ce impozit va plăti un restaurant din Focșani în 2017


Un restaurant din centrul Focșaniului ar putea plăti un impozit anual de peste 15 mii lei, în baza noului sistem de impozitare care va fi aplicat de anul viitor.  Legea privind noul sistem de impozitare a fost publicată în Monitorul Oficial, iar patronii și contabilii așteaptă acum normele de aplicare pentru a putea calcula ce sume trebuie să achite statului. Ideea de la care a pornit acest impozit specific este de a simplifica sistemul de impozitare pentru întreprinzătorii care au hoteluri, pensiuni, restaurante sau baruri. Noul sistem de impozitare prevede coeficienți diferiți, în funcție de locația unde este amplasat restaurantul sau barul. Un impozit este plătit în centrul Bucureștiului, altul mai mic la Focșani și alt impozit la Vidra, de exemplu. În schimb, pentru mai multe categorii de activității, aferente codului CAEN 5610, respectiv vânzători ambulanți la tonete de înghețată, cărucioare mobile care vând mâncare sau pentru prepararea hranei la standuri din piețe, impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1500 lei.
    Expertul contabil Mirela Lupu, fondator al site-ului www.contabilitatefocsani.ro, ne-a precizat că vor fi obligați la plata impozitului specific agenții economici care, la 31 decembrie 2016, vor îndeplini cumulativ mai multe condiții. Astfel, firmele nu trebuie să se afle în lichidare și să aibă înscrise în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una din următoarele activități: 5510 – „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor. 
Pentru agenții economici care se înființează sau încetează să mai existe în cursul unui an fiscal, perioada impozabilă este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat și, pentru ceilalți, anul fiscal. „Conform articolului 5, contribuabilii care au mai multe unități determică impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unități, calculate conform formulei stabilite în anexa legii 170 din 2016”, arată expertul fiscal Mirela Lupu.
    Astfel, formula de calcul a impozitului  specific anual pentru firmele care au înscrisă ca activitate principală sau secundară restaurante (CAEN 5610), catering (CAEN 5621) sau alte servicii de alimentație public (CAEN 5629) este k*(x+y*q)*z. În acest caz, k este 1400, valoarea impozitului standard (lei), x este variabilă în funcție de rangul localității (rezultată din Anexa 1), y – variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/ de servire/ de desfășurare a activității, z – coeficient de sezonalitate (rezultată din anexa 1), iar q este 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate – locație de desfășurare a activităților. 
Un calcul făcut de expertul contabil pentru un restaurant amplasat în municipiul Focșani cu o suprafață de 120 metri pătrați arată că se va plăti un impozit anual de maxim 15361 lei. „Normele nu au fost publicate încă, așadar pentru municipiul Focșani nu știm încă zonele A, B, C sau D. Pentru exemplificare, am folosit valoarea maximă, Zona A. Dacă restaurantul ar fi amplasat într-o comună, impozitul datorat ar fi în sumă de 3066 lei”, a arătat expertul contabil Mirela Lupu. Astfel, noul impozit face extrem de profitabile afacerile restaurantelor deschise în comunele limitrofe Focșaniului, precum Golești, Vînători sau Bolotești.
    Mirela Lupu precizează că situația este similară în cazul barurilor. Diferența între impozitul care trebuie plătit pentru un bar din centrul Focșaniului și unul dintr-o comună este de aproape zece ori, în favoarea celui din mediul rural. Pentru firmele înregistrate ca „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”, conform anexei 2 la Lege, formula de calcul al impozitului specific anual este k*(x + y *q)* z. în acest caz, k este 900, valoarea impozitului standard, x o variabilă în funcție de rangul localității, y o variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității, z este coeficient de sezonalitate, iar q este 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate, respectiv locație de desfășurare a activităților. „De exemplu, la un bar cu o suprafață de 60 metri pătrați care își desfășoară activitatea în municipiul Focșani ar fi un impozit specific anual de 6444 lei, calcul în care am folosit valoarea maximă din zona A. Dacă același bar și-ar desfășura activitatea într-o comună, impozitul anual datorat va fi în sumă de 783 lei”, a arătat expertul contabil Mirela Lupu. 
Suprafațele care vor fi luate în calcul la stabilirea impozitului specific sunt, pentru baruri și restaurante, cele aferente saloanelor, teraselor și grădinilor de vară, conform certificatului de clasificare/ autorizație. În cazul firmelor care desfășoară activități de alimentație (catering) pentru evenimente, va fi luată în calcul suprafața totală construită, conform certificatului de clasificare, respectiv autorizației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?