Membrii USR – PLUS vor decide în următoarele săptămâni dacă rămân o anexă a PNL sau își respectă promisiunile făcute electoratului la ultimele alegeri. Primele alegeri vor avea loc, la finele acestei săptămâni, la USR-PLUS Focșani. Este cea mai mare organizație, cea care va tonul la alegerile pentru șefia USR-PLUS Vrancea. Deocamdată nu sunt oficializate candidaturile persoanelor interesate. Însă în interiorul partidului se discută trei nume de candidați, persoane care și-ar fi făcut cunoscute intențiile de a candida la alegerile din week-end. Primul nume este al Corinei Atanasiu, fostul candidat la Primăria Focșani, actual secretar de stat. Contracandidații acesteia vin din PLUS, respectiv subprefectul Radu Țigănuș și un nume mai puțin cunoscut, Ion-Alfred Ștefan Cristian Constantin Vîrnă. De altfel, cei de la PLUS se pare că nu vor să emită pretenții la șefia organizației județene. Ar fi și greu de făcut acest lucru, fiind un partid de familie, fără un număr mare de membri.
În funcție de rezultatul alegerilor de la Focșani se va ști și votul pentru USR-PLUS Vrancea, unde sunt două persoane interesate să conducă organizația. Primul ar fi Liviu Mălureanu, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Contracandidatul acestuia ar fi Mihăiță Lepădatu, președintele USR Vrancea, care a fost sancționat de partid pentru modul în care a fost întocmit protocolul de colaborare cu PNL. În luna februarie, patru membri ai USR au fost sancționați printr-o decizie a Biroului Naţional, din cauza unor abateri de la statutul USR. „Protocolul semnat cu PNL prevedea ca cei doi consilieri ai USR să se topească în masa de consilieri PNL, astfel că USR nu ar mai fi avut nicio relevanţă politică. Se desfiinţa practic orice idee de reprezentativitate a USR în Consiliul Local. Am fi devenit o anexă a PNL. Alţi trei membri, Vasile Alexe, Dorel Lazăr şi Silviu Gavrilă, au primit avertisment din partea Biroului Naţional al USR România”, declara în luna februarie vicepreşedintele USR Vrancea, Dan Nichita.
Situația nu s-a schimbat prea mult de la acel moment. În USR-PLUS sunt două curente, primul care susține un drum independent pentru acest partid, în vreme ce al doilea ar dori să îl predea discret către PNL. Situația este vizibilă în special la Consiliul Local Focșani unde liberalii puși pe liste de deputatul Ion Ștefan „Grindă” decid cum votează tot grupul conslierilor locali PNL-USR PLUS. Au fost proiecte în care useriștii au votat inclusiv ca liberalii să aibă majoritatea în comisiile de specialitate ale Consiliului Local. De aici și ședințele care au loc în biroul unui lider politic din PNL Vrancea pentru a pune la cale strategia de la alegeri. Aceasta se pare că include și depunerea de adeziuni din partea unor liberali pe linia PLUS pentru a asigura un număr mai mare de voturi aripei pro PNL. Așa se explică și susținerea pentru proiectul cu reducerea indemnizațiilor pentru membrii ATOP, inițiat de consilierii județeni USR-PLUS, pentru a da cât mai bine în ochii șefilor de la București.