Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Sindicaliștii cer încadrarea activității în condiții speciale pentru unii polițiști locali, similar polițiștilor din Poliția Română

Sindicatul Național Pro Lex se judecă cu Primăria Focșani și Consiliul Local pentru drepturile salariale ale polițiștilor locali din municipiu. Pro Lex reprezintă 33 de polițiști locali într-un proces deschis la Tribunalul Vrancea în care solicită încadrarea celor care lucrează în domeniile ordinii și liniștii publice și a circulației pe drumurile publice în condiții de muncă similare polițiștilor din Poliția Română. Prin proces se solicită constatarea dreptului reclamanților la „încadrarea în condiții speciale de muncă pe perioada în care au avut calitatea de polițiști locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice sau circulației pe drumurile publice, respectiv în condiții deosebite de muncă pe perioada în care au avut calitatea de polițiști locali cu atribuții în alte domenii decât cele de ordine și liniște publică sau circulație pe drumurile publice, după caz”.

O altă solicitarea se referă la obligarea la „încadrarea reclamanților în aceleași condiții de muncă și în viitor dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții, cu plata contribuțiilor la asigurările sociale corespunzătoare, conform legii”. Polițiștii locali au dreptul la încadrarea în condiții de muncă, această încadrare se face ca urmare a condițiilor în care își desfășoară activitatea, conform Directivei CEDO nr 2000/JIC/78 și a normelor juridice și principiilor de drept, polițiștii locali cu atribuții în domeniile ordinii și liniștii publice și a circulației pe drumurile publice au dreptul la încadrarea activității în condiții speciale, similar polițiștilor din Poliția Română. De asemenea, legea prevede dreptul la încadrarea în condiții de muncă a tururor polițiștilor locali, iar cea mai mică încadrare este în condiții deosebite, în consecință, polițiștii locali cu atribuții în alte domenii de activitate decât al ordinii și liniștii publice și a circulației pe drumurile publice, având condiții de muncă mai puțin periculoase, au dreptul de a beneficia de încadrarea activității în condiții deosebite de muncă”, se arată în documentul depus la instanță de către Sindicatul Național Pro Lex.

Solicitările polițiștilor locali sunt întemeiate pe preveedrile legii 155 din 2010, a poliției locale, care precizează că „în afara drepturilor salariale prevăzute, polițistul local mai are dreptul și la …încadrarea activității în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă, potrivit legii”. Adică activitatea polițiștilor locali poate fi încadrată în una dintre cele trei categorii stabilite prin legea 263 din 2010, respectiv locuri de muncă în condiții desorebite, locuri de muncă în condiții speciale sau locuri de muncă în alte condiții. Legislația prevede că încadrarea în condițiile de muncă se face potrivit condițiilor de muncă în care își desfășoară activitatea. De menționat că reclamanții sunt funcționari publici cu funcții specifice de polițiști locali.

Pro Lex precizează că polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii publice și circulației pe drumurile publice își desfășoară activitatea în condiții de muncă similare cu ale polițiștilor din cadrul Poliției Române. Condițiile de muncă au fost detaliate în Buletinul de determinare prin expertizare condiții de muncă Poliția Locală Târgoviște de către Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița””, se arată în document. Acesta menționează că raportul menționat anterior a constatat expunerea polițiștilor locali la condiții meteo, curenți de aer din cauza lucrului în aer liber, agresiune și relații neprincipiale cu persoane străine care au intenții antisociale în timpul îndeplinirii sarcinilor de muncă, animale periculoare-câini fără stăpân, suprasolicitare fizică prin expunerea la efort dinamic prin deplasarea între diferite puncte de lucru în timpul desfășurării activității, solicitare și încordare neuropsihică, descărcarea accidentală a armelor în momentul verificării muniției, predării sau primirii armelor sau în cazul unor altercații.

Sindicaliștii mai arată că încadrarea în condițiile de muncă a polițiștilor din Poliția Română s-a făcut prin hotărâre de guvern iar în urma analizei locurilor de muncă cu gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice, s-a stabilit ca activitatea polițiștilor, inclusiv a celor cu atribuții în domeniul liniștii publice sau circulației pe drumurile publice, să fie încadrată la condiții speciale de muncă. Ori, poliția locală este forță complementară în domeniul ordinii publice iar în unele localități sau pentru anumite perioade de timp, polițiștii locali cu atribuții în domeniile ordinii și liniștii publice, precum și al circulației pe drumurile publice au desfășurat activitatea în echipă cu cei din cadrul Poliției Române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?