Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

TOTUL despre MENOPAUZĂ cu medicul endocrinolog focșănean Dan Ionuț Repede: „Cea mai tânără pacientă avea 16 ani“


Femeile se confruntă de-a lungul vieții cu mai multe etape importante. Prima menstră, sarcina, nașterea, alăptarea, toate acestea sunt etape firești din viața unei femei. Ele o definesc și fac parte din tabloul proceselor fiziologice, ce există în viața sa. Însă, odată cu trecerea timpului, femeia se mai confruntă cu o altă etapă extrem de importantă; menopauza. Am stat de vorbă cu doctorul Dan Ionuț Repede, specialist endocrinolog la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani, despre această etapă și am aflat ce se întâmplă în organismul femeii la menopauză. Mai mult, există soluții de tratament, care o pot ajuta să-și țină sub control simptomele declanșate de menopauză, pentru a avea o viață normală în continuare.
     „Menopauza este o etapă firească în viața oricărei femei. Acest fenomen fiziologic  se declanșează în mod normal în jurul vârstei de 45-50 de ani și aduce o serie de tulburări, pe care fiecare femeie le simte diferit. Instalarea menopauzei înainte de vârsta de 40 de ani este considerată menopauză precoce și poate apărea chiar de la vârsta de 18-20 de ani. Cazurile de menopauză precoce sunt destul de rare, dar ele există și se caracterizează prin aceleași simptome ca și în cazul menopauzei normale. Cea mai tânără pacientă, pe care am avut-o cu menopauză din cauza insuficienței ovariene premature, avea vârsta de 16 ani. Un alt tip de menopauză mai este și cea indusă chirurgical, atunci când femeia a suferit o intervenție de histerectomie totală, în cazul acesta instalarea menopauzei se produce brusc și nu în etape, nemaiexistând activitate hormonală din partea ovarelor.
    Pentru femeia modernă a zilelor noastre, femeia activă care desfășoară tot felul de activități, nu este însă simplu să se confrunte cu modificările de dispoziție ce apar odată cu premenopauza, în timpul menopauzei, dar și după aceasta, o bună perioadă de timp. Oricine își poate da seama că nu este simplu ca din senin să suferi o modificare de temperatură corporală, să suferi de pe urma transpirației excesive sau să simți cum obrajii îți iau foc, în timp ce te afli în toiul unei discuții importante cu șeful, sau poate cu angajații. Puține femei știu însă că există tratament simptomatic de substituție hormonală pe bază de estrogen, care poate anihila simptomul neurovegetativ de bază al menopauzei – bufeul. Bineînțeles, nu toate femeile au bufeuri la menopauză, unele dintre ele pot acuza doar stare de nervozitate sporită sau palpitații. Statistic vorbind și în pofida ideilor preconcepute, femeile mai plinuțe, nu prea au bufeuri la menopauză, datorită faptului că țesutul adipos reține mai mult estrogen, hormonul secretat de ovare. Din păcate, femeile sunt destul de greu de convins să facă tratament de substituție hormonală pe bază de estrogen, pentru că au această idee, susținută de niște studii destul de vechi și pe medicație la fel de veche, că tratamentul de substituire a estrogenului ar duce la cancerul de sân. Este de asemenea foarte greu să convingi pacientele să facă tratament cu hormoni, pentru că-și imaginează că va începe să le crească părul în zone unde nu aveau, că se vor îngrășa și tot felul de alte mituri, care în realitate nu au legătură cu hormonii, ci cu absența acestora.
    Femeile ar trebui să fie mai bine informate și să descopere astfel faptul că tratamentul de substituție a estrogenului anulează bufeurile, protejează împotriva osteoporozei și ajută la restabilirea echilibrului în organism. Odată cu instalarea menopauzei se pierde masă osoasă, lucru care duce la fragilitatea oaselor și ulterior la osteoporoză postmenopauză. Tratamentul hormonal trebuie făcut pe o durată de 5 ani, pentru că există cazuri de femei care au ani de zile bufeuri și schimbări de dispoziție, cauzate de menopauză. O atenție sporită necesită pacientele care au suferit o intervenție de histerectomie totală, pentru că în cazul acestora, menopauza este indusă, iar simptomele se instalează brusc, ele nemaiavând ovare care să secrete estrogenul în sânge. Personal nu sunt de acord cu extirparea ovarelor, care au o funcție extrem de importantă în organism, dar se pare că majoritatea medicilor preferă această extirpare totală și nu se limitează la a acționa doar asupra uterului. Bineînțeles, nu facem referire aici la cazurile de cancer, care impun histerectomia și anexectomia totală.
    Mi-ar plăcea să existe mai multă adresabilitate din partea femeilor, care se confruntă cu sindromul premenopauzei! Cele mai multe femei care ni se adresează fac parte din mediul urban. Este evident vorba aici și de condițiile de trai ale fiecăruia, dar mai ales de zona în care trăiește, femeile din mediul rural alegând să meargă la medicul de familie. Din păcate nu prea este deschisă lumea către investigații periodice și nici către tratament, deși femeile ar trebui să meargă regulat la medicul ginecolog, care de asemenea le poate oferi un tratament hormonal, pentru a le ajuta să depășească mai ușor simptomele menopauzei. Multe femei se bucură că au ajuns la menopauză și au scăpat de menstruație, dar este periculoasă această atitudine. Multe cred că de acum va fi bine și ușor. De fapt, de acum organismul va fi vulnerabil, pentru că nivelul de estrogen din sânge va fi extrem de redus.
    Din fericire există și leacuri pe baze de plante, la care femeile preferă să apeleze cu mai multă încredere, și acestea pot ameliora senzația de bufeu. Există și tratamente locale pe bază de unguente sau ovule, care pot ajuta femeia aflată la menopauză să aibă în continuare o viață sexuală normală. Le recomand femeilor să fie echilibrate, să privească menopauza exact așa cum este: un proces fiziologic normal, ireversibil peste care poți trece cu mai multă ușurință, dacă-i acorzi atenția cuvenită!”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?