Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Polițiștii vrânceni susțin lupta împotriva bullying-ului. Ce e bine să facă victimele

Marți, 1 iunie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au participat la jurizarea concursului de scenarii și filme pe tema prevenirii bullying-ului, realizat în cadrul proiectului ”Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie!”. Proiectul a fost inițiat în anul 2019 de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea și a continuat în anul școlar 2020-2021, având ca obiectiv prevenirea violenței psihologice – bullying-ul în rândul tinerilor. Elevii s-au alăturat în lupta împotriva fenomenului de bullying prin participarea la acest concurs. Astfel, ei au transpus în scenarii/filme percepția în rândul adolescenților asupra bullying-ului și care ar fi soluțiile pentru a opri acest fenomen. La cele 2 secțiuni ale consursului, scenarii și film, s-au înscris elevi și cadre didactice de la cele 6 licee din municipiul Focșani.

Specialiști din cadrul Compartimetului de Analiză și Prevenire a Criminalității –IPJ Vrancea și CJRAE Vrancea au ghidat elevii, prin realizarea unei activități informativ-preventive, în cadrul căreia le-au fost prezentate legislația în vigoare, pașii de urmat și instituțiile ce oferă sprijin în combaterea acestui fenomen. De asemenea, au fost dezbătute soluții nonviolente de rezolvare a conflictelor.

În urma citirii scenariilor și a vizionării filmelor, la secțiunea film s-au clasat, la egalitate, liceenii Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani – cu filmul „Fără cuvinte”, și cei ai Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” Focșani – cu filmul „Împreună la bine și împotriva răului”. La final, în urma unei departajări, prin media rezultatelor la cele două secțiuni, pe locul I s-au clasat elevii Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” Focșani. În urma efortului depus, copiii au fost premiați cu articole sportive, diplome și un trofeu.

Conform legislației în vigoare, violența psihologică – bullying este acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.

Polițiștii recomandă victimei bullying-ului:

Când cineva te agresează verbal, nu trebuie să ripostezi, ci doar să-i ceri politicos să nu mai vorbească așa.

Vorbește-i calm abuzatorului, nu îi arăta că te-ai supărat, pentru că astfel îi dai satisfacție.

Dacă nu reșești să schimbi comportametul celui/celor care te șicanează, nu păstra tăcerea despre ceea ce ți se întâplă. E mai bine să ceri ajutorul unui profesor sau părinte, pentru rezolvarea pașnică a situației.

Comunicat de presă IPJ Vrancea, 2 iunie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?