Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

A violat și ucis un invalid de război din Tătăranu. Condamnat la închisoare pe viață, monstrul vrea în libertate

Închis de peste 25 de ani după ce i-a luat viața unui octogenar din comuna Tătăranu, pe care l-a abuzat sexual și l-a supus la chinuri groaznice, un vrâncean a încercat să convingă instanța că poate fi pus în libertate. Nu este pentru prima dată când introduce în instanță o astfel de cerere, însă de fiecare dată răspunsul definitiv a fost același: judecătorii au considerat că bărbatul, acum în vârstă de 53 de ani, nu a dat suficiente dovezi de îndreptare. O ultimă soluție a fost pronunțată chiar luna aceasta, Tribunalul Vrancea respingând definitiv cererea de liberare condiţionată formulată de condamnat, cu mențiunea că abia peste 5 luni mai poate înainta o solicitare similară.

Victima condamnatului era invalid de război și locuia singur într-o casă oarecum izolată într-un sat din comuna Tătăranu. În ziua respectivă, după ce consumase băuturi alcoolice, vrânceanul a trecut pe lângă casa bătrânului, care l-a rugat să cheme un vecin care să-i aducă ceva de mâncare. Condamnatul, care avea pe atunci nici 29 de ani și deja avusese o condamnare pentru viol, a intrat în locuința bătrânului, a încuiat ușa pe dinăuntru, a început să îl lovească, l-a supus la perversiuni sexuale, după care i-a aplicat mai multe lovituri de cuțit în zone vitale. A fost prins însă la scurt timp, judecat și condamnat pentru omor deosebit de grav, relații sexuale între persoane de același sex și furt.

Vrânceanul a început să își execute pedeapsa în aprilie 1996, dată la care a fost arestat preventiv. Conform legii, cel condamnat la pedeapsa detențiunii pe viața poate fi liberat condiționat după executarea efectivă a 20 de ani de închisoare, dacă este stăruitor în muncă, disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele sale penale. De la data la care vrânceanul a fost arestat și până în martie anul acesta, a executat 9.100 de zile, la care s-au adăugat 28 de zile câștigate prin muncă, plus alte 258 de zile câștigate ca urmare a executării pedepsei în condiții necorespunzătoare. Aceasta în condițiile în care pentru o eventuală liberare condiționată trebuia să execute 7.305 zile. Însă, chiar dacă îndeplinea condiția aceasta, nu a fost suficient.

Pentru acordarea beneficiului liberării condiționate, condamnatul trebuie să îndeplinească și celelalte condiții, respectiv să fi fost stăruitor în muncă, disciplinat și să fi dat dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele sale penale. Așa cum rezultă din procesul-verbal și caracterizarea întocmite de Comisia pentru acordarea liberării condiționate din cadrul Penitenciarului Focșani, condamnatul a avut pe perioada detenției unele probleme de adaptare la mediul instituțional. Pe perioada ultimei amânări a avut un comportament corespunzător. A participat la activitățile și programele de reintegrare socială recomandate, înregistrând unele progrese în plan comportamental. Nu a fost inclus la activități lucrative. A fost recompensat de două ori, nu a fost sancționat disciplinar.

Pentru aceste motive, comisia a apreciat că petentul poate executa restul de pedeapsă în stare de libertate. Întrucât condamnatul a executat până la această dată fracția de pedeapsă (cei 20 de ani), singurul aspect ce trebuie avut în vedere este îndeplinirea condițiilor subiective. …Având în vedere aceste aspecte, instanța constată că deținutul este recidivist, fiind anterior condamnat la 6 ani de închisoare, iar în prezent execută pedeapsa detențiunii pe viață pentru o infracțiune foarte gravă.

Pe perioada amânării, într-adevăr, petentul a făcut unele progrese, a obținut recompense, însă de asemenea, nu a desfășurat activități lucrative. Instanța apreciază că petentului condamnat îi este necesară o perioadă mai mare de timp în care să creeze convingerea că într-adevăr și-a modificat comportamentul, că nu mai reprezintă un pericol pentru societate și că poate fi pus în libertate înainte de expirarea acesteia. Având în vedere cele expuse mai sus, se va respinge cererea petentului condamnat ca neîntemeiată, întrucât, în esență, partea executată din pedeapsă nu și-a atins scopul”, se arată în ultima hotărâre, așa cum a fost preluată de rolii.ro.

De menționat că vrânceanul a mai fost discutat de 6 ori în comisie, iar anul trecut judecătoria a fost de acord că acesta poate fi pus în libertate, însă la tribunal soluția a fost total modificată, astfel că a rămas în penitenciar. La acea vreme, instanța reținea că acesta are calificare de sudor și lucrător în structuri pentru construcții și că ar putea ca, după liberare, să locuiască în casa lăsată moștenire de la părinți și va putea beneficia de servicii sociale în vederea reintegrării, precum și de ajutor social conform Legii 416/2001. „Există destule premise că perioada executată din pedeapsă este suficientă pentru reeducarea petentului, care și-a format o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și regulile de conviețuire socială, scopul educativ și preventiv al pedepsei fiind astfel atins, astfel încât acesta să se încadreze în viitor într-o viață normală în afara câmpului infracțional”, se arăta în soluție, conform aceleiași surse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?