Două proiecte imobiliare, care vizau ridicarea unei clădiri de birouri lângă o biserică monument istoric și construcția unui bloc de locuințe, au fost amânate ieri, în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului a municipiului Focșani.
Specialiștii comisiei au solicitat prezentarea unor clarificări suplimentare pentru aceste investiții imobiliare. În cazul clădirii de birouri pentru servicii s-a subliniat că este situată în imediata vecinătate a Bisericii „Sfântul Nicolae”-Stroe, clădire monument istoric, construită în 1839 de către enoriași. Surse oficiale ne-au spus că doar consilierii locali au votat pentru acest proiect imobiliar, printre care și viceprimarul USR PLUS, Alexandra Tătaru. Votul favorabil pentru această formă a documentației investiției imobiliare a fost unul surprinzător ținând cont de antecedentele reprezentanților USR PLUS care au umplut rețelele de socializare cu postări despre monumentele istorice din municipiu care trebuie protejate pentru a păstra vie istoria Focșaniului. Iar Biserica „Sfântul Nicolae” Stroe este mărturie a transformărilor prin care a trecut municipiul în ultimele două secole. Clădirea este clasată ca monument istoric, este construită din cărămidă, în stil moldovenesc, iar pictura interioară este realizată în ulei în stil neobizantin de către pictorul Adolf Cantini în perioada 1945-1958. În curtea bisericii se află mormântul și o cruce funerară a negustorului unionist George Ilie, membru în Divanul Ad-hoc și prieten cu Mihail Kogalniceanu.
Pe de altă partem, în urma discuțiilor de la ședința de ieri a fost acordat avizul de oportunitate în vederea construirii unui spațiu de depozitare și producție în Municipiul Focșani pe DN 23A, propus de Altdorf Tehnik și a fost aprobat PUZ-ul elaborat în vederea construirii unui cabinet stomatologic și locuință de serviciu pe Strada Mitropolit Varlaam.