Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Un angajat al DSP Vrancea va petrece un sejur de o săptămână la un hotel de 4 stele pe litoral, pe bani publici

În sfârșit, după un an de pandemie și muncă susținută în condiții vitrege, la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a venit momentul relaxării. Nu chiar pentru toți angajații, ci pentru unul singur, care va pleca vara aceasta, în plin sezon estival, să se școlească în tainele Noului Cod administrativ. Cursul în sine poate nu ar atrage atenția, până la urmă nu strică să avem persoane doxă de administrație care se ocupă de sănătatea noastră, însă tot farmecul îl reprezintă pachetul de cazare pe care și l-a permis să îl cumpere, din fonduri proprii, DSP Vrancea.

Astfel, cursul de specializare adresat personalului din cadrul administrației publice a costat – conform încredințării directe de pe SEAP – 990 de lei (200,95 euro), însă norocosul cursant al DSP Vrancea avea nevoie și de un loc în care să își poată odihni fizicul, după efortul psihic de a acumula cunoștințe despre Codul administrativ. Motiv pentru care instituția a luat un pachet pentru cazare… pe litoral – o nimica toată de 7.990 lei, adică 1.621,84 de euro. „Pachetul include 7 nopți de cazare. Serviciile hoteliere se valorifică pentru cursanții Lectoform Consulting în perioadele 11 – 18 iulie 2021, 18 – 25 iulie 2021, 25 iulie – 01 august 2021, 01 – 08 august 2021, 08 – 15 august 2021, 15 – 22 august 2021.

Achiziționarea pachetului prin platforma SICAP reprezintă acceptarea condițiilor precizate în ofertă și are valoare contractuală, motiv pentru care retragerea de la cursuri în mai puțin de 7 zile până la începerea cursului presupune aplicarea de penalități la serviciile de cazare după cum urmează – 30 % din tariful pentru serviciile de cazare dacă retragerea se face în cel mult 7 zile până la data începerii cursului la care s-a făcut înscrierea, 100% din tariful pentru serviciile de cazare dacă retragerea se face în mai puțin de 5 zile până la data începerii cursului la care s-a făcut înscrierea”, se arată în achiziția directă.

Ceea ce este deosebit la acest curs, de fapt la cazarea pentru curs, este faptul că viitorul specialist în ale Codului administrativ se va relaxa după o zi surmenantă la Olimp Phoenicia Blue View, la un hotel de 4 stele. Pachetul luat de DSP Vrancea constă – conform specificațiilor de pe site-ul în care agentul economic își prezintă oferta de cursuri – în cazare de 7 nopți într-o cameră dublă cu vedere la mare, masa este de tip all inclusive de tip bufet suedez, se acordă un bonus de 2 șezlonguri pe plajă sau la piscină, iar ca facilități sunt menționate mini aqua park copii și muzică live. Pentru ce aqua park pentru copii, poate vă întrebați, dat fiind că vorbim aici despre o cazare necesară unor persoane care se duc la cursuri sine qua non, practic în interesul și folosul instituției din care provin. Ei bine, pachetul de cazare cuprinde serviciile pentru un cursant și un însoțitor, așa că nu se știe niciodată dacă fericitul cuplu nu cumva are un copil.

Nici perioada aleasă nu este întâmplătoare. Astfel, pe site-ul ofertantului sunt tot felul de pachete, cel ales de DSP Vrancea, în sumă de peste 1.600 de euro, fiind cel mai scump din cele în care cazarea se face la Phoenicia Blue View. Putea alege, spre exemplu, DSP Vrancea un pachet de 6 nopți la Amfiteatru, între 11 – 18 iulie, cu cazare tot la 4 stele – la 5.190 lei, sau între 22 – 29 august, pachet care costa 4.990 lei. Se puteau și 7 nopți la Amfiteatru (5.990 lei pentru 11 – 18 iulie și 5.690 lei pentru 22 – 29 august), dar nu ai de unde ști cum va fi vremea în iulie sau la final de august, poate apa mării e mai rece sau, doamne ferește plouă, iar cursurile nu mai au același farmec pe litoral. Astfel că, dacă e să comparăm ofertele, înțelegem că DSP Vrancea dă cei 7.990 lei pentru 7 nopți de cazare la Panoramic/ Belvedere, în perioadele 25 iulie – 1 august sau 8 – 15 august, adică în plin sezon estival. Să fie cu folos am zice noi, bronzul atunci se prinde bine, iar bonus va fi certificatul de participare la curs pe care îl va primi viitorul turist din DSP Vrancea. Ce e mai bun cu oameni, pentru oameni.

DSP Vrancea practic nu a avut nicio șansă și a acceptat condițiile, dat fiind că achiziția a și fost finalizată pe 12 mai, adică în aceeași zi în care a fost acceptată și oferta cursurilor pe Noul Cod administrativ.

Pachetul este pentru o persoană, motiv pentru care am apelat la bunăvoința directorului plin al DSP Vrancea pentru a discuta mai multe, amical. Domnul Cătălin Bunghez a fost suficient de amabil să ne răspundă cu voce tremurândă la telefon și să ne întrebe de trei ori cu glas șoptit cine și ce a cumpărat. DSP Vrancea a cumpărat, domnule director. Adică instituția pe care o conduceți.

A fost greu, dar până la urmă ne-am înțeles. Și, după ce ne-am înțeles și i-am comunicat că am vrea să știm mai multe, domnul Bunghez și-a amintit că e într-o videoconferință. Vorba cuiva, clar directorul DSP Vrancea ar putea primi lejer titlul de cel mai fidel participant la videoconferințe, pe care le „calcă” inclusiv duminica, în funcție de cine îl sună și ce dorește a ști. Am încercat să îl convingem că ne poate lămuri în câteva secunde, dat fiind că după ce răspunde prima dată la telefon și află că cineva dorește ceva de la dumnealui în timpul programului închide și nu mai vrea să vorbească cu respectivul apelant sub nicio formă. Adică nu mai răspunde la telefon.

Dumnealui a ales să ne închidă telefonul în nas, drept pentru care nu am putut să ne lămurim cine din DSP Vrancea va fi maestru în alte Codului administrativ. Posibil chiar dumnealui, dat fiind că ar fi totuși nevoie să poată ține pasul cu amica sa de suflet Ana Maria Dimitriu, căreia acum ceva timp îi uda florile în garsoniera ANL. Este cunoscut că doamna viceprimar PNL Dimitriu mănâncă pe pâine administrație, greu te înțelegi cu dumneaei pe vreun subiect, așa că nu ar strica totuși ca cineva să fie și calificat. Ori, cine știe? O fi nevoie ca un anumit „medic” sau „asistent medical” fost manichiurist să se specializeze în ceva până vine momentul să finalizeze școala postliceală sanitară și va trebui să prezinte diploma de bacalaureat.

Oricum ar fi, toate sunt supoziții. Pentru că directorul Bunghez pare a ști doar partea cu drepturile de director, nu și cele legate de obligațiile privind transparența fondurilor instituției, care sunt, totuși, publice. Aceasta în condițiile în care același agent economic care oferă cursurile pentru Codul administrativ ține și alte lecții, inclusiv despre Comunicare, Transparența publică și Gestiunea documentelor, ba chiar pe o temă intitulată „Prevenirea și Combaterea Corupției”, unde se dă chiar un Certificat ANC. În aceleași condiții de cazare, doar nu vrem să jignim pe nimeni.

Pentru cei interesați de cursuri și hotelurile aferente, oferta e aici –  https://bit.ly/3orrZcN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?