Un nou proces intentat după aberațiile votate de PNL-USR PLUS în Consiliul Local Focșani, care au decis că nimeni altcineva în afară de ei nu poate conduce după bunul plac. O parte din „ei” cel puțin, la mijloc fiind vorba strict despre avantajele de care beneficiază cei 10 consilieri PNL cu sprijinul doamnelor de la USR PLUS, două la număr. Concret, este vorba despre hotărârea de CL prin care cei 12, adunați în sfârșit în pace și înțelegere, fără amenințări sau jigniri, au decis că pot schimba componența Comisiilor de specialitate.
Administrativ vorbind, în CL Focșani sunt 3 comisii: Comisia de buget și administrație publică, Comisia pentru drepturile omului, cultură, învățământ, sănătate și sport și Comisia de urbanism și agricultură. Politic vorbind, la acest moment, grație votului pe care și l-au dat pentru ei înșiși, ajutați de USR PLUS, cei din PNL au acaparat toate cele trei comisii. Ca un insider politic, componența celor trei comisii era cam singurul avantaj obținut de USR PLUS pe lângă PNL, atunci când formațiunea nu era o simplă anexă a liberalilor la nivel de municipiu. Astfel, din componența de 11 membri votată inițial în decembrie, nimeni nu putea avea majoritate în comisiile de specialitate pentru o eventuală decizie: PNL avea câte cinci exponenți, iar PSD avea câte patru.
Balanța urma a fi înclinată, conform înțelegerii, de cele două consiliere locale ale USR PLUS – Alexandra Tătaru și Corina Atanasiu, care făceau parte din toate cele trei comisii, astfel că votul lor era decisiv. După plecarea Corinei Atanasiu, inclusiv acest avantaj al USR PLUS a fost eliminat, probabil considerându-se că e cel mai bine pentru toată lumea ca PNL să aibă peste tot control absolut și sigur. Nu că ar fi avut ceva de spus împotriva ideilor „liberale” consilierele actuale ale USR PLUS, să nu cumva să se supere cineva. Până la urmă, dacă avem viceprimar USR PLUS, ținta politică a fost atinsă și nu mai este nevoie de alte dezbateri sau … zbateri.
Așa că, în momentul în care CL Focșani a fost întreg din nou – după validarea consilierilor supleanți Nicolae Răduță (PNL) și Mirela Stroie (USR PLUS) și după ce s-a decis prin vot ca aceștia să le ia locul în comisii aleșilor care părăsiseră scena – Neculai Tănase și Corina Atanasiu, cei 12 au gândit că mai e de făcut ceva. Concret, au decis prin vot majoritar modificarea modului de constituire a comisiilor de specialitate, urmând ca acestea să aibă nu 11 membri, cum se înțeleseseră inițial cei de la USR PLUS cu cei din PNL, ci 13. Cu ghinion pentru unii, noroc pentru alții, care au doar 10 consilieri, nicidecum majoritari de unii singuri.
Totul s-a făcut prin pix galben, printr-un amendament, și nu a contat că ideea de modificare a componenței nu a avut raport din partea compartimentului de specialitate și nici avizul comisiilor de specialitate. Ulterior, hotărârea adoptată nu a fost avizată de secretarul general al municipiului, primind aviz negativ. Iar de aici, grupul PSD a ajuns din nou în situația de a apela la instanța de judecată. „Deși grupul consilierilor PSD a invocat în cadrul dezbaterilor faptul că în cazul în care nu se respectă alocarea locurilor în comisiile de specialitate, astfel încât să se asigure menținerea în comisii a configurației politice rezultate din alegerile locale, o asemenea propunere încalcă dispozițiile articolului 124 alineatului 3 și alineatului 4 din Codul administrativ, grupurile de consilieri PNL și USR PLUS au trecut la procedura de vot.
Subliniem faptul că în cazul Consiliului Local Focșani, PNL și USR PLUS au candidat pe liste separate și nu exista niciun document din care să rezulte constituirea unei alianțe ulterioare la nivelul Consiliului Local Focșani. Prin votul nelegal și discreționar al consilierilor PNL și USR PLUS, locurile în structura comisiilor de specialitate nu mai corespund configurației politice rezultată ca urmare a alegerilor locale, PNL asigurându-și SINGUR majoritatea în toate comisiile de specialitate, deși nu deține majoritate similară, PROPORȚIONALĂ, în consiliul local.
Așadar, date fiind atribuțiile comisiilor de specialitate, în disprețul legii și al voinței electoratului, grupul de consilieri PNL și-a creat printr-un subterfugiu nelegal pârghiile necesare impunerii proiectelor ce pot fi dezbătute pe ordinea de zi, fără a avea majoritatea cerută de lege. Acționând abuziv, în virtutea faptului că grupul PNL a avut împreună cu USR PLUS o majoritate vremelnică, prin adoptarea HCL 59/2021 a fost deschisă calea unor alte abuzuri de ordin administrativ, cu consecințe grave asupra activității curente, dar și a ordinii de drept, în general”, se arată în acțiunea promovată de consilierii locali PSD, prin care solicită suspendarea actului administrativ.