Focșănenii care vin la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” au venituri peste medie, sunt educați și privesc spectacolele de teatru ca un „mijloc de divertisment”. Analiza spectatorului focșănean de teatru apare în Raportul privind managementul instituției culturale pentru anul 2020. Documentul realizat de directorul Teatrului, actorul Sorin Francu, arată problemele cu care s-a confruntat instituția culturală pe parcursul anului trecut, o perioadă dificilă din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Raportul arată că, pentru cunoașterea categoriilor de beneficiari care trec pragul Teatrului Municipal, au fost solicitate opinii la ieșirea din sala de spectacol. Concluzia a fost că marea majoritate a spectatorilor consideră teatrul „un mijloc de divertisment”. „Lipseşte aproape total apetitul pentru dezbatere, pentru problematica de orice fel. Face interes, în această zonă, tot ce conţine un puternic mesaj emoţional. Profilul beneficiarului ar fi următorul: posesor al unui venit peste medie, educat, informat la limita necesarului, în contact cotidian cu un mediu stresant, cu nevoia instinctivă sau conştientizată de revigorare intelectuală”, se arată în raport. Acesta menționează și lipsa unei educații culturale a elevilor, care „nu au o îndrumare concertată pe frumos şi căutarea frumosului”. „Ne suscită interesul şi dorim ca pentru etapa următoare să construim spectacole cu actori tineri, apropiaţi de vârsta colegiului care prin texte adecvate să atingă problematica vârstei adolescenţei şi să le fie acestora sprijin pentru alegerile pe care fiecare trebuie să le facă în această etapă a vieţii”, menționează Raportul.
Un capitol aparte al raportului este cel referitor la veniturile și cheltuielile de anul trecut. Practic, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, instituția culturală a putut supraviețui doar datorită subvențiilor acordate de la bugetul local. Din acești bani au putut fi achitate salariile și au fost făcute cheltuieli pentru funcționare. În ceea ce privește veniturile proprii ale Teatrului, acestea au fost de doar 45 mii lei, adică un sfert din veniturile estimate la începutul anului trecut. Venituril obținute din vânzarea biletelor au fost de 40 mii lei iar alte cinci mii lei din închirierea sălii. Din fondurile repartizate a fost asigurată o stagiune cu 15 piese teatrale, participări ale actorilor focșăneni la sărbătorile naționale și internaționale organizate în județ.
Pentru acest an, conducerea Teatrului Municipal propune realizarea unor spectacole de teatru ale trupei proprii și spectacole invitate. De asemenea, se intenționează organizarea unei Stagiuni estival prin susținerea în Piațeta Teatrului a unor spectacole de diferite genuri. Aceasta ar însemna o triplare a numărului de spectacole, recitaluri comparativ cu anul trecut, dar și organizarea de colocvii, simpozioane pe teme profesionale sau culturale.