Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Medicul focșănean Despina Căpăţînă, despre PSORIAZIS. „Un pacient a fost refuzat să fie nașul unui copil pentru că suferea de această boală“


Printre noi trăiesc tot felul de oameni, oameni care deși nu o spun, sau nu o cer, au nevoie de empatia noastră, de puterea noastră de înțelegere. Mulți nu conștientizăm că oricând am putea fi în locul lor și în orice moment am putea trăi noi înșine sentimentul de a fi marginalizati, din cauza unei boli sau a unui handicap. Umilința și respingerea nu sunt soluții omenești, la care să apelăm, în momentul în care colegul de serviciu, colegul de bancă, vecinul sau poate chiar o rudă, suferă de o afecțiune vizibilă, cum ar fi psoriazisul.
    Psoriazisul este o afecțiune a zilelor noastre, a multora dintre noi (în 2006 aproape o sută de milioane de oameni sufereau de psoriazis în întreaga lume) cauzată, în mare parte, de stresul atotprezent, sub imperiul căruia trăim. Factorii psihologici au un rol important în apariția și manifestarea acestei boli, nenumărate studii arătând că există o legătură strânsă între evenimentele de viață stresante și debutul sau manifestarea psoriazisului. Pacienții diagnosticați cu această boală prezintă nivele ridicate ale anxietății și depresiei. Câți dintre noi putem spune că nu trăim sub un stres puternic? Probabil prea puțini și atunci de ce să privim cu reticență omul de lângă noi, care poate are o astfel de boală? În Vrancea există sute de persoane care suferă de psoriazis, iar la nivelul țării, psoriazisul este o boală de care suferă aproximativ 400.000 de români.
    Din păcate, lipsa informării, lipsa cunoașterii amănuntelor corecte din spatele multor boli, duc la conflicte sociale, la respingerea persoanelor, afectate de diferite patologii, din medii cum ar fi instituțiile de lucru sau de învățământ, dar cea mai gravă râmâne respingerea pe care unii dintre noi o aplică vizavi de seamănul, aflat într-o suferință de genul acesta. Stând de vorbă cu doamna doctor Despina Căpățînă, medic primar dermato-venerolog, am aflat că au ajuns la dumneaei pacienți care au povestit că au fost chiar refuzați să fie nașii unui copil, de către părinții acestuia, pe motiv că unul dintre ei suferă de psoriazis, părinții copilului neînțelegând faptul că aceasta nu este o bolă transmisibilă. Oamenii ar trebui să fie mai deschiși spre cunoaștere și acceptare, pentru că perfecțiunea nu doar că nu există, dar orice om poartă cu sine amprenta unei experiențe. Pentru unii experiența poate fi de natură cronică, poate să-i însoțească toată viața, să nu-i stigmatizăm!
    ,,Psoriazisul este o boală inflamatorie unică, declanșată pe un fond genetic, în momentul întâlnirii unor factori stresanți, a unor infecții virale sau bacteriene-streptococice ori a consumului  unor medicamente  cum ar fi cele antiinflamatorii, antibiotice, betablocante pentru tensiune etc. Este o afecțiune cutanată, manifestată prin plăci roșii, simtrice, cu sedii preferate, coate, genunchi, antebraț, gambe, scalp, trunchi, unghii. În mod normal nu atinge pliurile și fața. Există și forme mai rare, în picătură, forme pustuloase, eritrodermice (severe) sau inverse (când atinge pliurile), palmoplantare.       
    Mecanismul bolii este alterarea sistemului de creștere și maturizare a pielii (de la 28 de zile normal, la aproximativ 7 zile), cu alterări vasculare sub piele. La început a fost considerată o afecțiune pur cutanată, la momentul actual este o verigă într-un lanț de afecțiuni asociate-reumatismale, cardiace, metabolice și neurologice. Pacienții cu psoriazis au deci un risc de afectare cardiovasculară, de hipercolesterolemie, hiperlipemie, se poate asocia cu artrita reumatoidă, cu colite ulcerate, cu degenerări neurologice.
    Pacienții cu psoriazis au la declanșare momente stresante, dar și pe parcurs, prin boală și afecțiuni asociate, prezintă  modificări emoționale, cu sentimente de vină, jenă, rușine, de respingere  socială și de blocaj emoțional și sexual. Prezența mâncărimilor și durerilor articulare, câteodată insuportabile, fac viața pacientului cu psoriazis dificilă. Prin aspectul pielii (netratate) se pot simți stigmatizați, mai ales dacă afecțiunea este vizibilă pe zone expuse vederii. Dar, dragi cititori, psoriazisul este o boală netransmisibilă! Plăcuțele roșii nu sunt contagioase, nu ne îmbolnăvesc, dacă le atingem sau atingem obiecte din jurul pacienților și prietenilor noștri. Deci dacă aveți prieteni, rude, cunoștințe cu psoriazis, înconjurați-i cu simpatie, susținere, îmbrățișați-i cu dragoste, este o boală cu care ei se luptă. Au nevoie de noi toți.            
    Din punct de vedere medical, îi ajutăm cu creme, unguente și mai nou cu terapii biologice-injectabile care se pot face la domiciliu. Cu toții trăim într-o lume stresantă, încărcată; cu toții trebuie să ne descotorosim de stres, să ne bucurăm și să ne încărcăm cu tot ce e frumos și bun în jurul nostru, cum ar fi familia, prietenii, animale dragi, să privim cerul, florile, să ascultăm o muzică, să facem bine. Viața nu este ușoară pentru mulți dintre noi, mai ales când ai dureri, senzații neplăcute, dar  susuținându-ne unii pe alții cu știință, înțelegere, dragoste, putem să o facem mai plăcută, îi putem ajuta evoluția cu tratamente moderne, suntem prieteni cu boala și cu cei bolnavi”
, Dr. Despina Căpățînă, medic primar dermato-venerolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?