Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Poveștile oamenilor în uniformă. Subinspector Alexandru Iancu, „centura neagră‟ a Poliției vrâncene

Astăzi vom afla povestea unui polițist focșănean care, prin perseverență și multă muncă, a reușit să facă performanță în sportul pe care-l practică, devenind campion național la Taekwondo anul trecut în noiembrie, când a câștigat medalia de aur la seniori +87 kg. Subinspectorul de poliție Alexandru Iancu și-a dorit inițial să devină medic, însă destinul i-a rezervat o altă meserie. După ce a absolvit Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare‟ din Focșani, Alexandru Iancu a ales să-și continue studiile în cadrul Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ din Focșani, iar în anul 2020 a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza‟ din București. În prezent, Alexandru Iancu lucrează în cadrul Compartimentului Juridic al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea.

Mama asistentă medicală, tatăl polițist

În liceu, lui Alexandru Iancu i-a surâs ideea de a urma o facultate cu profil medical, și asta pentru că mama lui este asistentă medicală. Însă nici gândul de a deveni polițist nu-i displăcea, având în vedere că atât tatăl, unul dintre unchi, cât și senseiul său de la Taekwondo, Adrian Dochioiu, sunt polițiști. „Inițial voiam să mă fac medic, dar, în clasa a XI-a, după ce m-am consultat și cu părinții și cu antrenorul meu, Adrian Dochioiu, am considerat că mi se potrivește mai mult meseria de polițist decât cea de medic. Pe lângă ceea ce ține de Taekwondo, pot spune că și antrenorul meu a avut un cuvânt de spus în alegerea Academiei de Poliție. Tatăl meu a fost polițist 25 de ani, iar fratele tatălui încă este în poliție de vreo 24 de ani‟, spune Alexandru Iancu. În anul 2020 a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza‟ din București, specializarea Drept. Cei patru ani de studiu petrecuți la Academia de Poliție l-au ajutat pe Alexandru Iancu să se dezvolte atât din punct de vedere intelectual, cât și emoțional. „A fost o perioadă frumosă și grea în același timp. Academia de poliție este o facultate care te poate ajuta pe viitor, ai un loc de muncă asigurat, și este o facultate de prestigiu. Nu toată lumea termină Academia de Poliție‟, consideră Alexandru Iancu.

Alexandru Iancu: campion național la Taekwondo, categoria +87 kg, în anul 2020

Alexandru Iancu face parte din generația tinerilor a căror copilărie nu a fost „răpită‟ de ecranele luminoase ale telefonului, tabletei sau laptop-ului. De mic copil, tânărului polițist i-a plăcut sportul. Timp de aproximativ trei ani, Alexandru Iancu a fost pasionat de fotbal, fiind portar. La vârsta de 12 ani, tânărul a descoperit Taekwondo. „Pasiunea pentru Taekwondo a început în clasa a VI-a, la vârsta de 12 ani, cu antrenorul Adrian Dochioiu, cu care mă antrenez și în prezent. Am progresat ușor, ușor, obținând centura neagră în 2014. Prima competiție la care am participat a fost una internațională, care s-a desfășurat la Sofia (Bulgaria), în 2011 și unde am luat locul I. De atunci au urmat alte competiții naționale și internaționale. Acum doi ani am participat pentru prima dată la Campionatul Național de Taekwondo, unde am luat locul III, iar anul trecut am ieșit campion național‟, povestește Alexandru Iancu.
Sunt 11 ani de când, pentru Alexandru Iancu, Taekwondo a devenit un stil de viață. „Nu consider că mi-am pierdut copilăria pentru că și la Taekwondo erau jocuri. Cred că am copilărit mai mult decât o fac copiii din zilele noastre, a căror atenție este captată de calculatoare și tablete. Taekwondo este un sport olimpic, probabil unul dintre cele mai complexe sporturi, întrucât îți trebuie forță, viteză, mobilitate, rapiditate în gândire și rezistență. Este recomandat să începem acest sport de la vârsta de 6-7 ani, astfel încât instructorul să poată discuta cu sportivul, iar sportivul să înțeleagă ceea ce i se cere. În sportul nostru, un rol foarte important îl joacă mobilitatea. Dacă nu-ți dezvolți mobilitatea când ești copil, este foarte greu să începi la 20 de ani și să faci șpagatul, spre exemplu. Important pentru un copil este să practice un sport pentru că-l ajută să-și dezvolte musculatura și sistemul osos‟, explică Alexandru Iancu.
Începând cu luna februarie a acestui an, Alexandru Iancu li s-a alăturat instructorilor de la CS Addras Taekwodo și CSM Focșani 2007, ajutând la pregătirea sportivilor. „Pe plan profesional, fiind încă la început, îmi doresc să învăț munca de poliție, iar pe plan sportiv, la Taekwondo, aspir la cât mai multe rezultate. În pandemie am participat la două competiții sportive: Cupa României și Campionatul Național care s-au desfășurat în același weekend. Au fost dificile mai mult din cauza restricțiilor. A trebuit să ne facem test Covid, după care, fiecare delegație trebuia să stea într-un anumit perimetru, trebuia să pătrunzi pe suprafață doar într-un anumit interval de timp, trebuia să te dezinfectezi. Și antrenamentele au fost îngreunate, pentru că în starea de urgență a fost înschis tot, nu s-a antrenat nimeni timp de 3 luni. M-am antrenat acasă, dar nu se compară cu sala‟, a recunoscut Alexandru Iancu.
Îi urăm succes tânărului Alexandru Iancu, atât în cariera de polițist, cât și în cea de sportiv profesionist!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?