În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ”Conopide cu parmezan” și ”Rață cu sos de pătlăgele”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră â Carte de bucate, practică” (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Conopide cu parmezan
Ferbe conopidele cu sare, scurge-le, presară pe deasupra lor parmezan ras și așează-le rotund pe o farfurie; pregătește apoi un sos de smântână îngroșat cu parmezan, toarnă-l peste conopide, spoește-le ușor peste tot cu gălbenuș de ou bătut, presară-le pe deasupra cu pesmete pisat, dă-le la coptor ca să se rumenească, și pe urmă scoate-le și dă-le ferbinți la masă.
Rață cu sos de pătlăgele
Îngrijește o rață și pune-o la foc cu unt și cu o crenguță de floare de măghiran, ca să se rumenească. Apoi, pune-o într’o tingire curată, toarnă 600 grame de vin, 300 grame de zeamă de carne, o lingură de bulion de pătlăgele sau zeama dela 10 pătlăgele, piper, sarea necesară, puțin ienibahar, două foi de dafin și o legăturică de pătrunjel tăiat foarte mărunt. Înăbușă tingirea și las-o să scadă, clătinând-o din când în când spre a se preface zeama.