Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Daniel Bertoni Albert – militar, poet, bucătar cu nume de fotbalist argentinian

Este militar, poet, bucătar și tată. Caporal clasa a III-a Daniel Bertoni Albert, din cadrul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ Focșani, și-a deschis sufletul în fața noastră, spunându-ne povestea vieții sale. De la tânărul care a lucrat într-o fabrică de confecții pentru a se întreține, Daniel Bertoni a ajuns militarul care-și împarte timpul între pasiunea pentru poezie și cea pentru bucătărie. Învingând diverse bariere, vrânceanul nu doar că a ajuns să publice două volume de poezii, dar a mers și la emisiunea Chefi la Cuțite, mai mult din curiozitate. Acum, militarul spune că a mai potențat din setea stiloului pentru hârtia albă, pentru a-i acorda mai mult timp fiului său în vârstă de 5 ani.

Născut și crescut în Focșani, Daniel Bertoni spune că a avut o copilărie normală. „După terminarea școlii profesionale, am intrat direct în câmpul muncii, ba vânzător pe piață, ba într-o fabrică de confecții. Am început să muncesc de la 19 ani. Dimineața, când mergeam la muncă, mă întâlneam cu un coleg cu care am copilărit în cartier; el lucra la Armată și-mi tot spune să vin și eu pentru că sunt locuri disponibile. A duat cam jumătate de an până m-a convins, însă, până la urmă m-am dus. Aveam 23 de ani. Prima dată am fost încadrat pe funcție de șofer, și primii 4-5 ani asta am făcut, am condus diferite camioane militare. Ulterior, am fost încadrat la plutonul de pază. Actualmente sunt tot șofer dar la plutonul medical‟, spune Daniel Bertoni.

Poetul cu nume de fotbalist

Deși numele ar indica faptul că Daniel Bertoni Albert ar avea rude prin țări străine, militarul spune că alta este povestea numelui său: „Povestea numelui este una simplă. În anul în care m-am născut, a fost un campionat mondial de fotbal, și finala s-a disputat între Olanda și Argentina. Pe atunci eram în burta mamei. În finală a câștigat Argentina. Golul de 3-1 după prelungiri l-a dat un argentinian, Daniel Bertoni, și tata a spus: «Dacă e băiat, o să primească acest nume». Și asta s-a și întâmplat‟.

Tânărul Daniel Bertoni a început să scrie poezii în adolescență pentru a impresiona fetele care-i plăceau. „Întâmplarea a făcut să nu arunc foile și caietul în care scrisesem poeziile. Iar câțiva prieteni mi-au citit poeziile și au spus că nu ar fi rău dacă le-aș publica, așa că am început să le transcriu pe foi A4. După ce le-am adunat pe primele 110, am spus că sunt suficiente pentru un volum. De-a lungul timpului am început să cunosc diferite persoane din domeniul poeziei și am ajuns ca prima dată să-mi public poeziile în câteva cărți de antologii. Am început să scriu din ce în ce mai mult. O treime din poeziile mele sunt scrise la Casa Armatei. Mă inspiră absolut orice, o persoană, o floare, un eveniment… orice. Sunt momente în care, pentru a nu-mi pierde ideea, îmi notez versurile pe telefon, iar când ajung acasă le dezvolt‟, spune Daniel Bertoni.

Aș fi dorit să zbor, dar nu puteam /Căci aripile …frânte, le aveam

Primul volum de poezii al militarului poet se numește „Clipe din adâncuri‟ și a apărut în 2017 la editura Izvorul Cuvântului. Cel de-al doilea volum de poezii, „În flori de primăvară‟, a văzut lumina timarului un an mai târziu, la editura Constraste Culturale. Cele două  volume ale lui Daniel Bertoni sunt la Biblioteca Județeană, la secțiunea „autori vrânceni‟.Cu toate că în ultimii doi ani, Daniel Bertoni a dedicat mai puțin timp pasiunii artistice, astfel încât să-i acorde mai multă atenție fiului său, sensibilitatea poetului vrâncea mai iese uneori la „joacă‟, iar din condeiul său răsar poezii precum „Năimirea‟, scrisă spre sfârșitul lunii martie a acestui an.

Am fost năimit în templele iubirii/ Dar plățile…nicicând, nu le-am luat

Luptând amar cu caznele-nrobirii/Prădat și aruncat dezamăgirii

Pe cât am luat, atâta am și dat…/ Momeală la stafii mereu am fost

Și nimeni n-a dorit să înțeleagă/Că toate au un loc…și au un rost

Precum străjerul, am vegheat în post/Iar inima…mi-e parcă, mai beteagă

Legat de doruri și dorinți ascunse/Uitat de către vii, între cei morți…

Nedeslușite căi și nepătrunse/Din urmă pare-se că sunt ajunse

 

Și trase de moroi, apoi, la sorți /Și-n prăbușire catabatică…zbieram!

Urlam în hăul desfăcut sub mine/Aș fi dorit să zbor, dar nu puteam

Căci aripile …frânte, le aveam/Să mă salveze…cine, oare cine?

Mi-am spus atunci că-i ultima năimire/În templele ce-s pline de strigoi…

Voi dezerta, spre-a mulților uimire/Lăsându-i într-o grea dezamăgire

Mi-s ochii reci, întunecați și goi‟.

 

„În timpul liber îmi place și să gătesc‟

Atunci când nu scrie poezii, Daniel Bertoni își petrece timpul în bucătăire. Militarul vrâncean spune că a colaborat și cu revista Click pentru care, o perioadă de timp, a scris zeci de rețete culinare. „A fost o perioadă interesantă. Trimiteam periodic rețeta la Click.Eu sunt cel care stă de cele mai multe ori la cratiță. Am început să gătesc de nevoie, cred că aveam 21 de ani. În timp, a devenit o pasiune, drept dovadă că am început să achiziționez multe cărți de bucătărie. Acum cred că în bibliotecă am aproximativ 120-130. Am în proiect scoaterea unui cărți de bucate. Pe viitor, aș vrea să descopăr toate rețetele vechi din zona Vrancei și să le adaptez‟, spune Daniel Bertoni.

În 2018, mai mult din curiozitate, decât din dorința de a câștiga premiul cel mare, Daniel Bertoni s-a înscris la emisiunea „Chefi la Cuțite‟ difuzată pe postul Antena 1. „Am gătit un somon la cuptor pe un pat de spanac cu orez săbatic și un sos de lămâie. Dumitrescu mi-a spus că sosul e prea dulce, iar Bontea că este prea acru. N-am trecut mai departe‟, recunoaște vrânceanul. Uneori, militarul își mai răsfață prietenii și cunoscuții cu pâinea artizanală pe care îi place să o coacă în weekend-uri. „La dulciuri, soția este șefa. Îmi place să gătesc orice este românesc: ciorbă rădăuțeană, sărmăluțe, iahnie de fasole cu ciolan, ciorbă de perișoare, care este preferata băiatului meu. Trebuie să ai un simț dezvoltat astfel încât să reușești să potrivești toate ingredientele, încât să-i dai savoare mâncării. Ar trebui să gătești din pasiune, nu din obligație. Trebuie să ai o atracție pentru tot ceea ce faci, altfel nu-ți iese cum trebuie‟, este de părereDaniel Bertoni.

Deși are atât de multe calități, vrânceanului nu-i place să se caracterizeze, spune că este mai bine „să-i lași pe alții să spune ce fel de om ești. Tu niciodată nu o să te vezi rău sau imperfect. Întotdeauan  o să ai vorbe de bine de spus despre tine. Familia mă vede ca pe un om normal‟.

În încheiere, l-am rugat pe Daniel Bertoni să le dea un sfat tinerilor care încă nu știu ce carieră să-și aleagă: „Nu mă pricep să dau sfaturi oamenilor. Le-aș spune doar atât: să-și urmeze pasiunile. Nu te poți integra într-un sistem dacă nu face parte din tine, dacă nu-ți plac cifrele, nu poți fi contabil. Trebuie să faci ceea ce-ți place‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?