Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Medici noi și Laborator de Radiologie redeschis, la Spitalul Dumbrăveni. „Serviciile pe care le putem oferi acum s-au diversificat‟

Începând cu săptămâna aceasta, Laboratorul de Radiologie al Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni a redevenit funcțional, la aproxiamtiv un an de la demararea proiectului de modernizare, a cărui valoare totală este de 1,5 milioane de lei. „Clădirea exista, dar nu mai fusese modernizată din anul 1983. Compartimentul de Radiologie funcționa și înainte de aceste reparații, dar aparatul pe care-l foloseam înaintea era fabricat în 1980 și era primit donație de la statul belgian în 1991. Laboratorul de Radiologie a suferit aceste reparații capitale și de modernizare începând cu luna mai a anului 2020, iar recepția am făcut-o în luna decembrie a anului trecut. La momentul actual, putem spune că avem toate avizele necesare funcționării, însă nu avem deocamdată contract cu CAS. Probabil că-n luna iunie-iulie vom intra și în această etapă de contractare. Din luna ianuarie și până în prezent am fost în etape de testare și de verificare a aparaturii‟, a precizat Răzvan Stoenoiu, managerul interimar al Spitalului Dumbrăveni.

Dr. Andreea Chirilă-Hanciariuc, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală

În ianuarie 2020, echipei medicale a Spitalului Cronici Dumbrăveni i s-au alăturat medici noi, tineri, printre care și dr. Andreea Chirilă-Hanciariuc, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa‟ din  Iași în 2019, dr. Andreea Chirilă-Hanciariuc a urmat cei patru ani de rezidențiat în Iași. „Aparatura pe care o avem acum în cadrul Laboratorului de Radiologie este de ultimă generație și ne permite să fim mult mai eficienți. Serviciile pe care le putem oferi acum s-au diversificat. Ecograful cu care lucrăm în prezent are o sondă convexă pentru abdomen, și o sondă liniară pentru părți moi, însemnând tiroidă, glandă mamară, efectuăm chiar și ecografie doppler‟, precizează dr. Andreea Chirilă-Hanciariuc.

Compartimentul de Radioloige din cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni „deservește populația a 12 comune care sunt arondate Dumbrăveniului, dar și satele și comunele de pe Valea Râmnicului. Ne propunem să venim în sprijinul populației din zonă. Ne dorim să colaborăm și cu medicii de familie, pentru că este firesc ca și pacienții medicilor de familie să beneficieze de serviciile noastre pentru că acesta este rolul unui spital – să ajute populația din zona pe care o deservește‟, a subliniat Răzvan Stoenoiu.

Pentru că, începând cu data de 5 mai 2021, Spitalul Dumbrăveni va deveni spital suport covid, programul Laboratorului de Radiologie și a Cabinetului de Ecografie va fi următorul: pentru pacienții din afara spitalului, de marți până vineri între orele 08:00-12:00, iar pentru pacienții internați în spital: marți-vineri între orele 12:00-15:30.

Suntem spital de faza a III-a, ceea ce înseamnă că vom îngriji pacienții Covid pozitivi cu forme asimptomatice, ușoare, a căror concentrație de oxigen este cel puțin egală cu 94%. Ne-am gândit să începem cu 15 paturi dedicate pacienților Covid, iar în momentul în care atingem capacitatea maximă pe aceste 15 paturi, mai extindem cu încă 15 paturi, ajungând până la o capacitate maximă de 30. În funcție de adresabilitatea pacienților Covid poitivi, vom vedea dacă mergem mai sus de cele 15 până la maximum 30 de paturi, sau dacă este suficient și putem gestiona pacienții pe care îi avem cu 15 paturi de Covid pozitivi‟, explică Răzvan Stoenoiu.

Dr. Daniel Arthur Delicote, noul medic specialist pe Medicină Internă

Începând cu 1 ianuarie 2021, în cadrul compartimentului de Psihosomatici al Spitalului Dumbrăveni, activează dr. Daniel Arthur Delicote, medic specialist pe Medicină Internă. „Am absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie în 2014, la Iași, am urmat apoi rezidențiatul în specialitatea Medicină Internă, pe care l-am terminat cu titlul de medic specialist în 2020. Sunt născut în Brăila, iar după absolvirea facultății am venit în Vrancea pentru a fi cât mai aproape de casă. Postul l-am obținut prin concurs în urma examenului de rezidențiat‟, spune dr. Daniel Arthur Delicote.

Deși, în cadrul Liceului de Arte Galați, dr. Daniel Arthur Delicote a studiat muzica și voia să-i calce pe urme tatălui său, care este profesor de muzică, i-a plăcut mai mult profesia de doctor, având-o drept exemplu pe mama sa care este medic specialist pe recuperare medicală. „Medicina Internă este o specialitate complexă, care se află la granița dintre Cardiologie, Pneumologie, Gastroenterologie și Nefrologie și se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor bolilor interne. În general, pacienții sunt vârstnicii care au atât componentă psihiatrică, dar și componentă somatică, la noi predominând componenta psihosomatică. Nu suntem un spital de urgență, suntem un spital mic, dar reușim să facem față cu brio tuturor solicitărilor. În această perioadă de pandemie, am observat o oarecare reticență a pacienților în cazul adresabilității, mulți dintre ei preferă să le fie prescris un tratament pe care să-l urmeze acasă‟, mai spune dr. Daniel Arthur Delicote.

„Un pacient a cerut externarea crezând că-i facem vaccin”

Pe lângă restricții, pandemia a venit la pachet și cu foarte multă teamă și nesiguranță, mai ales în ceea ce privește internarea în spital. „Am avut un pacient care, în momentul administrării unei fiole care urma să-l ajute să-i scadă tensiunea arterială mare, a cerut externarea pentru că a crezut că-i facem vaccin. Este, într-adevăr, o perioadă destul de dificilă. La noi în spital, înainte de internare, pacienții sunt testați cu test antigen rapid, iar în cazul în care sunt depistați pozitiv, informațiile se transmit organelor competente, respectiv DSP-ului și medicului de familei pentru a fi luați în evidență. Le recomand pacienților să țină, în primul rând, legătura cu medicul de familie, să nu stea cu frica virusului pentru că vom trăi o perioadă destul de lungă cu el, și atunci bolile de care suferă, patologiile cronice se pot agrava; odată ajunse într-un anumit stadiu, greu le mai putem trata. Să poarte masca de protecție, să se dezinfecteze pe mâini, să respecte indicațiile medicului curant și să evite automedicamentația.Cel mai comun medicament care este luat după ureche este clasa de antibiotice, pe care lumea o ia la orice simptom de durere sau răceală. Este greșit pentru că în timp organismul capată rezistență, și atunci când apar infecții care într-adevăr necesită antibiotic, acesta nu mai răspunde la schema de tratament‟, atrage atenția dr. Daniel Arthur Delicote.

          Răzvan Stoenoiu explică faptul că: „antibiograma relevă antibioticul la care bacteria respectivă este sensibilă. Realizarea unei antibiograme este foarte importantă și pentru unitatea spitalicescă în sine pentru că mediul din spital este unul în care nu ne dorim să avem bacterii rezistente la antibiotic, problema infecțiilor nosocomiale fiind una destul de întâlnită. Cu cât administrezi mai mult antibiotic, cu atât crești și gradul de rezistență al mediului din spital. Din această cauză antibioticul se recomandă numai de către medic și nu se ia după ureche pentru a nu-ți face mai mult rău decât bine‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?