Joi 22 aprilie 2021, Sala Balada din Focșani a fost gazda ediției a XIV-a a Simpozionului Național ,,Ziua Pământului”, având ca temă „Pământul, între fascinația naturii și valorile patrimoniului spiritual”.
Organizatorii acestui eveniment au fost: Primăria Municipiului Focșani, Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”, Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea, Primăria Pufești și Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”. În deschiderea activității au fost rostite cuvinte de bun venit și gânduri privind importanța protecției mediului de către președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Cătălin Toma și Primarul Municipiului Focșani, domnul Cristi Misăilă. Au răspuns invitației organizatorilor și doamnele viceprimar Alexandra Tătaru și Ana Maria Dimitriu.
Inițiatorul acestui proiect, prof. dr. Nicolae Damian, primarul Comunei Pufești, a făcut o scurtă expunere privind edițiile anterioare. Sesiunea de comunicări a fost moderată de prof. dr. Răzvan Săcrieru.
Domnul prof. univ. dr. CRISTIAN NICOLAE BOȚAN,de laFacultatea de Geografie a Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, a susținut o comunicare despre valențele identitare ale Țării Hațegului, propunând un model de chestiorar care ar putea fi aplicat și în Vrancea.
Dintre multele momente folclorice prezentate de Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”, condus de doamna Maria Murgoci, a atras atenția momentul „Chipărușul”, dansul funerar specific Vrancei arhaice. Explicații privind acest ritual străvechi și o analiză a credințelor populare din Vrancea, legate de pământ, au fost oferite cu profesionalism de domnul prof. dr. ION CHERCIU, etnolog.
Cu emoție și o mare deschiderea a inimii, studentul geograf ALEX BENCHEA, „Alpinistul cu ochi albi” ne-a prezentat două dintre expedițiile sale pe Kilimandjaro și Mont Blanc.
Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, prin inspector de geografie Elena Pătrunjel și Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea prin prof. dr. Răzvan Săcrieru, prim-vicepreședinte, au acordat diplome de voluntariat elevilor de la Colegiul Național „UNIREA” și profesorilor de geografie din Vrancea, participanți la activitatea de reconstrucție ecologică din data de 17 aprilie de la Soveja.
Marele geograf Simion Mehedinți, savant dedicat pământului și neamului românesc, a fost evocat de către domnul conf. univ. dr. COSTICĂ NEAGU prin comunicarea ”Pământul românesc în manualele lui Simion Mehedinți”
Domnul FLORIN TUDOSĂ, controlor de trafic aerian la ROMATSA București, pasionat călător, a susținut prezentarea „35 de ani după CERNOBÎL”. Auditorul a fost surprins de multitudinea de date tehnice, explicații privind marea catastrofă nucleară și fotografii sugestive la fața locului.
Această ediție a Simpozionului Național „Ziua Pământului” a încântat publicul prezent prin diversitatea temelor propuse, modul de expunere și momentele folclorice susținute cu profesionalism de către Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”.
COMUNICAT DE PRESĂ, SGR Filiala Vrancea