Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Fostul sediu al Tribunalului Vrancea și Muzeul de Științe ale Naturii, reabilitate cu fonduri europene


Consiliul Județean Vrancea va depune spre finanțare, luna aceasta, două proiecte de investiții cu fonduri europene, care vizează reabilitarea a două imobile din municipiul Focșani. Este vorba de proiectele „Consolidare și restaurare a imobilului fostului Tribunal”, situat în str. Cuza Vodă nr. 8, și „Consolidarea și restaurarea Secției de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici”, situat pe str. Cuza Vodă nr. 35. Ambele imobile prezintă risc seismic ridicat și sunt prinse în lista de clădiri monument istoric. Proiectele vor fi depuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea ar putea fi amenajat „Centrul UNESCO”, dar și un „Muzeu al Vinului”.
 
Consiliul Județean Vrancea va depune spre finanțare, luna acesata, două proiecte de investiții cu fonduri europene, acestea vizând reabilitarea a două imobile importante din municipiul Focșani. Este vorba de proiectele „Consolidare și restaurare a imobilului fostului Tribunal”, situat în str. Cuza Vodă nr. 8, și „Consolidarea și restaurarea Secției de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici”, situat pe str. Cuza Voda nr. 35. „Consiliul Județean Vrancea, în calitate de aplicant, intenționează să depună, în vederea finanțării și implementării din fonduri alocate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, proiectele de investiții: «Consolidare și restaurare secția de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici» și «Consolidare, restaurare și punere în valoare – Muzeul Vrancei – a imobilului fostului Tribunal Județean». Perioada de implementare a proiectelor este cuprinsă între 2017 – 2020. Proiectele se află în faza de pregătire, urmând a fi depuse până în data de 25 noiembrie 2016. Prin aceste inițiative se urmărește protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al județului Vrancea, ambele obiective propuse a fi restaurate cu fonduri europene fiind clădiri de patrimoniu, incluse în lista monumentelor istorice”, se arată într-un anunț postat pe site-ul administrației județene.
Astfel, valoarea estimată a proiectului de reabilitare a imobilui în care a funcționat Tribunalul Vrancea este de 5 milioane de euro. Imobilul a fost construit în perioada 1909-1912, în stilul neo românesc, creat și promovat de Åžcoala de Arhitectură a arhitectului focșănean Ion Mincu, care de altfel a și vândut Prefecturii Județului Putna terenul pe care este construit Palatul de Justiție, special pentru a fi ridicat acest edificiu. „Construcția se desfășoară pe 3 niveluri, respectiv subsol, parter și etaj, cu o suprafață construită de 1748,4 mp și o suprafață desfășurată de 5055,3 mp. Cutremurele din 1940, 1977 și următoarele au afectat grav structura clădirii, la fenomenul de degradare contribuind și factori externi, cum ar fi săpături deschise pe strada Cezar Boliac ocazionate de montarea rețelei de canalizare, pierderile de apă din rețeaua orașului, evacuarea defectuasă a apei pluviale. De-a lungul timpului, după cutremurele majore și nu numai, au fost elaborate proiecte de consolidare a clădirii, de fiecare dată ajungându-se la aplicarea unor soluții paleative, menite doar să amâne colapsul. Astfel că ultima expertiză, elaborată în anul 2012, identifica clădirea în Clasa de risc seismic II”, susțin specialiștii Consiliului Județean.
În prezent, există oportunitatea depunerii proiectului pentru accesare fonduri prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 -Imbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și construit, prin care se finanțează proiecte cu valoare maximă de 5 milioane de euro.


Muzeu pentru promovarea tradițiilor viti-vinicole
 
În imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea ar putea fi amenajat sediul denumit „Centrul UNESCO”, dar și un „Muzeu al Vinului”. Conform temei de proiectare, în clădire ar putea funcționa două unități funcționale distincte: la parter și etaj va funcționa Centul Cultural pentru UNESCO, iar la demisol Muzeul Vinului.
Promovarea activităților culturale sub egida UNESCO, respectiv Centrul UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Åžtiință și Cultură) este posibilă, putând avea loc inclusiv activități culturale locale, regionale ori  internaționale. Ideea înființării Muzeului Vinului a pornit și de la faptul că Vrancea este una din cele mai importante zone viticole ale României și, deci, se impune a avea un astfel de muzeu, care să prezinte vizitatorului istoria viticulturii din această zonă.
În acest sens, se propune ca circuitul de vizitare să cuprindă descrierea activităților de lucru a viei, tratamentul acesteia, culesul strugurilor și procesarea acestora până la depozitarea și păstrarea vinului. De asemenea, vor fi spații de expunere, cu instrumente și instalații specifice din cele mai vechi timpuri și până în prezent, dar vor fi montate și panouri explicative cu imagini. Exponatele vor fi puse în valoare printr-un iluminat specific muzeal, cu spoturi orientabile, iar unde este cazul cu iluminat înglobat în vitrinele din sticlă.
Zona centrală a demisolului va fi destinată prezentării unei hărți a zonei viticole a Vrancei cu principalele localități viticole și cu soiurile de vin specifice fiecăreia. Se vor prezenta date climatologice și geotehnice specifice (însorire, calități ale solurilor, etc). Un loc aparte va fi rezervat medaliilor și diplomelor luate la diferite saloane interne și internaționale. În continuarea circuitului, s-a propus amenajarea unei săli de proiecție, în care să fie prezentate filme de arhivă despre viticultura din zonă, problemele cauzate de anumite boli ale viței de vie, sărbătoarea culesului și a realizării mustului etc.

340 de animale vii la Muzeu de Științele Naturi
 
Cel de-al doilea proiect este „Consolidarea și restaurarea Secției de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici”. Imobilul este situat pe starda Cuza Voda nr. 35  Focșani și este monument istoric. Proiectul va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea maximă a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de aproape 4 milioane euro.
Reamintim că, după evaluare, concluzia experților care au verificat clădirile avariate de cutremurul din 22 noiembrie 2014 a fost aceea că Muzeul de Åžtiințele Naturii din Focșani ar trebui evacuat în regim de urgență. „Am înaintat un memoriu pentru găsirea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activității profesionale minime”, a declarat directorul Horia Dumitrescu. Noul spațiu ar trebui să fie de minim 300 metri pătrați pentru a putea adăposti cele circa 50 mii de piese de la Muzeul de Åžtiințele Naturii. Ar trebui mutate cele 340 de animale vii care pot fi vizitate la această secție, dar și cele peste 3500 de publicații din arhivă.
Muzeul de Åžtiințele Naturii funcționează în prezentul imobil din 1984. În anul 1989, la demisolul secției au fost inaugurate acvariile, care prezintă floră și faună acvatică vie, exotică și indigenă. În total sunt 16 acvarii și nouă bazine mari. La parterul clădirii se poate vizita o expoziție permanentă cu tema ,,Minunata lume a păsărilor”, secția deținând una din cele mai mari colecții de păsări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?