Liberalii și useriștii focșăneni blochează funcționarea serviciului de iluminat public în 15 localități din Vrancea prin boicotarea ședinței extraordinare de ieri a Consiliului Local Focșani. Proiectul principal de pe ordinea de zi a fost cel referitor la aprobarea documentației de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public pentru localitățile din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubritate a localităţilor Focşani şi Goleşti. Fără acest document nu poate fi demarată licitația publică pentru desemnarea firmei care să se ocupe de iluminatul public în 15 localități, respectiv Focșani, Vânători, Bolotești, Poiana Cristei, Urechești, Sihlea, Golești, Popești, Dumbrăveni, Cotești, Câmpineanca, Vulturu, Milcovul, Garoafa, Cârligele. Documentația întocmită de o firmă de specialitate arată că delegarea gestiunii, adică un contract cu o firmă care deține toate avizele și autorizațiile de la ANRE și ANRSC, are mai multe avantaje decât dacă ar fi înființat un serviciu de specialitate în cadrul primăriilor în care să fie investiți bani pentru echipamente și unde să fie angajați electricieni autorizați pentru intervenții în rețelele electrice. În plus, la ultimele controale ale Camerei de Conturi Vrancea li s-a impus primăriilor să intre în legalitate cu funcționarea acestui serviciu public. Situația este delicată la Focșani, unde contractul cu firma care se ocupă acum de acest serviciu al iluminatului public se va finaliza pe 3 mai. Iar prin gestul consilierilor liberali nu se știe ce se va întâmpla după această dată, cine va răspunde pentru remedierea avariilor care vor apărea.
Așa cum era de așteptat, cei de la PNL-USR-Plus au venit cu o „explicație” pentru boicotul de ieri. Chipurile, ei nu sunt de acord cu proiecte băgate sub nas, cu câteva ore înainte de ședință. Este o placă pe care liberalii o repetă aproape de fiecare dată când nu vor să vină la ședințele Consiliului Local Focșani. În fapt o minciună patetică pentru care liberalii ar trebui să își ceară scuze de la vrâncenii pe care îi lasă fără iluminat public. Nu poți invoca această scuză când proiectul de hotărâre referitor la aprobarea documentației de atribuire a serviciului de iluminat public din Focșani a fost în dezbatere publică și publicat de o lună de zile pe pagina de internet a municipalității. Mai mult, documentația a fost aprobată la nivelul celorlalte localități care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubritate a localităţilor Focşani şi Goleşti. Este vorba de localități conduse inclusiv de primari PNL.
De aceea, gestul iresponsabil al consilierilor liberali focșăneni nu îi afectează doar pe locuitorii Focșaniului ci și buna funcționare a iluminatului public din comunele menționate mai sus. De altfel, dacă aveau bunăvoința să citească proiectul de hotărâre, liberalii ar fi văzut că este vorba de asigurarea serviciului de iluminat public din 15 localități, respectiv Focșani, Vânători, Bolotești, Poiana Cristei, Urechești, Sihlea, Golești, Popești, Dumbrăveni, Cotești, Câmpineanca, Vulturu, Milcovul, Garoafa, Cârligele. Nu în ultimul rând, desemnarea firmei care va răspunde de iluminatul public se face prin licitație publică, așa cum se precizează textual în raportul atașat proiectului de hotărâre. De altfel, culmea ipocriziei, ca să nu spunem prostiei, este solicitarea celor de la PNL-USR-Plus ca „acest contract să fie făcut public”, cu oferte de preț reale. Este o prostie pentru că în anexele la proiectul de hotărâre se afla chiar contractul care va fi semnat cu firma care va câștiga licitația, cu toate obligațiile contractuale, indicatorii de performanță pentru fiecare localitate, inclusiv Focșani. Dar liberalii au cei mai buni specialiști, care se pricep la toate, de la politică la agricultură și Covid 19, iar acum și iluminat public.
Modernizarea rețelei de iluminat public este suspendată
Reprezentanții Primăriei Focșani atrag atenția că respingerea acestei documentații pune în pericol proiectele municipalității de reabilitare și modernizare a sistemului de iluminat public, cu o valoare de peste 20 milioane lei. La acest moment, municipiul Focșani are în implementare două proiecte, respectiv „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de Iluminat Public în municipiul Focșani-nivelul 1 de prioritate, în valoare de 19740430,06 lei, cu finanțare din fonduri UE” și „Modernizare Sistem de Iluminat Public în municipiul Focșani, în valoare totală de 1144322,94 lei, cu finanțare de la autoritatea Fondului de Mediu, din care 950499,31 lei, reprezentând finanțarea autorității Fondului de Mediu, diferența fiind asigurată de autoritatea locală”. „La implementarea celor două proiecte, conform cerințelor finanțatorului, trebuie să existe un Contract pentru asigurarea mentenanței, legal încheiat cu un operator licențiat, situație care explică necesitatea preluării de către operatorul care va câștiga licitația a mentenanței pentru echipamentele și componentele sistemului de iluminat public reabilitat, modernizat și extins”, se arată în nota transmisă consilierilor locali.
PNL confundă majoritatea cu legalitatea
Ședința extraordinară de îndată convocată ieri de primarul Cristi Valentin Misăilă s-a sfârșit înainte de a începe, din cauza absenței aleșilor PNL și USR Plus de la lucrările comisiilor de specialitate. Pentru că deține majoritate în tot și în toate, așa cum și-a votat, grupul a decis că ședința nu e atât de importantă pentru a catadicsi să se prezinte, măcar online, astfel încât cele trei proiecte propuse pe ordinea de zi de primar nu au putut fi avizate, iar ședința nu a putut continua. La ședință au participat consilierii PSD, online sau fizic, însă prezența acestora nu a fost suficientă pentru a se trece la vreo discuție serioasă. Ședința a avut cvorum, aspect insuficient însă pentru a fi îndeplinite cerințele legale, dat fiind că fiecare proiect de hotărâre înscris pe ordinea de zi poate fi supus dezbaterii numai dacă este însoțit inclusiv de avizele cu caracter consultativ ale comisiilor de specialitate ale consiliului local.
În sală au fost totuși prezente doamnele viceprimar votate de majoritatea PNL și USR Plus, însă singura care a avut ceva de spus a fost Ana Maria Dimitriu, dat fiind că aceasta este și președinte de ședință. Nu pe subiect, ci ca de obicei pentru a-și dovedi cunoștințele vaste, care în opinia sa sunt mai temeinice decât ale secretarului general al municipiului, Carmen Marta Ghiuță. Iar aceasta după ce secretarul general al municipiului a informat consilierii că a transmis Prefecturii Vrancea un raport privind nelegalitatea hotărârii prin care majoritatea din Consiliul Local Focșani a decis mărirea numărului de membri din comisiile de specialitate, de la 11 la 13 membri. Concret, încă doi membri ai grupului majoritar PNL și USR Plus au fost băgați în aceste comisii, în condițiile în care nici măcar în actuala configurație, de 11, tot ei NU SE PREZINTĂ! „Această hotărâre a fost apreciată ca fiind nelegală, motivat de faptul că nu a fost respectată configurația politică în cadrul comisiilor de specialitate, conform prevederilor articolului 124 alineat 3 și 4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ”, a încercat să spună Carmen Marta Ghiuță, fiind întreruptă, ca de obicei, de cea mai „specialistă” juristă. Ana Maria Dimitriu a reușit doar să dovedească că nu știe că secretarul municipiului are, conform procedurii, dreptul și obligația să întocmească astfel de rapoarte, și a întrebat cine spune că hotărârea votată de PNL și USR PLUS ar fi nelegală. În condițiile în care probabil aceasta consideră că grupul din care face parte este unicul care poate stabili legalitatea.
Primarul Misăilă: „Refuz să intru în jocurile politice ale unor consilieri”
Într-un comunicat de presă, primarul Cristi Valentin Misăilă arată că „marți, 20 aprilie 2021, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local s-a aflat proiectul de hotărâre privind avizarea documentației de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public a localităților membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești, județul Vrancea și acordarea mandatului special Primarului municipiului Focșani să aprobe întreaga documentație de atribuire în cadrul adunării generale a asociației.
Din păcate, consilierii PNL au ales să NU se prezinte la ședință, transmițând ulterior pe rețelele de socializare că prin proiectul respectiv se dorește cheltuirea unor sume foarte mari din bugetul local, cu dedicaţie către anumite firme.
Nimic mai FALS! Proiectul nu era despre bani sau despre o firmă sau alta! Ceea ce nu au înțeles consilierii PNL (ori s-au făcut că nu înțeleg), era că proiectul viza aprobarea DOCUMENTAȚIEI fără de care nu poate fi realizată licitația publică pentru desemnarea firmei autorizate care să se ocupe de sistemul de iluminat public din Focșani. Iar pasul următor ar fi fost ca Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) să organizeze o licitație publică în urma căreia să fie atribuit noul contract de delegare. De precizat ar fi că din ADI fac parte 15 localități, dintre care 4 sunt conduse de primari PNL, acuzați și ei acum de către colegii lor din Consiliul Local Focșani ca ar favoriza „firme de casă apropiate de PSD”.
Mai mult decât atât, în prezent Primăria Focșani are în implementare două proiecte cu finanțare europeană (în valoare de câteva milioane de euro), care IMPUN existența unui contract pentru asigurarea mentenanței, legal încheiat cu un operator licențiat, condiție menționată și în documentele transmise înainte de ședință tuturor consilierilor locali. Cu toate acestea, fără a avea o justificare logică și în lipsa oricărei înțelegeri elementare a proiectului prezentat, consilierii PNL au ales să CHIULEASCĂ de la ședință, fără a se gândi vreo clipă la faptul că focșănenii și cetățenii din alte 14 localități riscă să rămână în beznă!
Din păcate, acesta este modul de a face politică de către consilierii PNL, care, ca să își acopere necunoașterea legislației și a procedurilor administrative, inventează hoții și tot felul de „contracte păguboase”, dovadă clară de MITOMANIE!
Solicit consilierilor PNL să înceteze cu răspândirea de informați false și mai bine să pună mâna să învețe procedurile administrative, astfel încât să poată înțelege ceea ce scrie într-un proiect de hotărâre. Dacă totuși nu reușesc nici așa să înțeleagă, îi anunț public de faptul că atât eu, cât și colegii mei din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, suntem dispuși să oferim toate informațiile necesare. Iar acest lucru se poate face atât în cursul ședințelor publice ale Consiliului Local, dar și în cadrul unor ședințe de comisii, chiar și informale, care pot avea loc anterior.
Pentru mine, ca Primar al Municipiului Focsani, interesul cetățenilor este mai presus de orice și refuz să intru în jocurile politice ale unor consilieri care încă nu au înțeles că rolul lor este să servească focșănenii, nicidecum interele lor personale!”.