Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Ce am fi dac-am ști… Mic „compendiu” al Poliției Locale, pe înțelesul tuturor

Dacă în alte municipii din țară activitatea Poliției Locale este considerată necesară și apreciată, în Focșani mințile odihnite consideră că acest organism de control ar trebui să dispară, din rațiuni care frizează ridicolul. Majoritatea penelistă din Consiliul Local Focșani a scos din puțul gândirii o propunere prin care arată că pe luna viitoare așa, funcțiile publice de polițist local grad superior, polițist local grad principal și polițist local asistent trebuie să dispară. În oglindă, în Suceava – deși este conducere PNL, rolul polițiștilor locali în comunitate este apreciat, mai ales de un an încoace, ca fiind vital în combaterea efectelor pandemiei. Nu mai vorbim de faptul că în cadrul Facultății de Drept și Administrație Publică de la Universitatea Ștefan cel Mare există specializarea „Poliția locală”, iar Primăria municipiului Suceava are un parteneriat cu unitatea de învățământ. Însă, din păcate, la Focșani se merge doar pe principiul dezbinării, indiferent cât și cum se încalcă legea de către consilierii PNL.

De alfel, la nivelul Asociației Municipiilor din România, din care face parte și Focșaniul, există discuții legate de o inițiativă legislativă prin care să fie departajate atribuțiile poliției naționale de cele ale poliției locale, pentru a nu mai exista confuzie, însă acest lucru se poate face doar după o consultare cu structurile sindicale ale polițiștilor. Pentru că Poliția Locală, contrar unor credințe, nu a apărut din neant, ci a luat ființă în baza unor acte normative adoptate la nivel național – Legea 155/2010 și HG 1332/2010, Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare. Ulterior, în Consiliul Focșani a fost adoptată o hotărâre pentru înființarea poliției locale, actul normativ fiind modificat succesiv în toți anii care au trecut, pentru armonizarea legislației. „Suntem strict pe lege”, asigură directorul executiv al Poliției Locale Focșani, Dorian Alecsandrescu.

Legal vorbind, poliția locală acționează pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, asigurarea fluenței traficului, prevenirea și combaterea opririlor, staționărilor și parcărilor neregulamentare, dar și pe linia prevenirii și combaterii încălcării normelor legale privind activitățile de comerț, protecția mediului și pe linia disciplinei în construcții. Tot legal vorbind, ultimul act normativ care are legătură cu activitatea Poliției Locale a fost votat în Consiliul Local Focșani prin ridicarea mâinii inclusiv de aleșii PNL focșăneni, pe 24 martie. În plus, în vremuri și mai recente – pe 14 aprilie, a fost avizat pozitiv la Guvern un proiect de act normativ prin care se dau și mai multe atribuții poliției locale.

Poate părea greu de crezut, dar la nivelul Poliției Locale Focșani nu este vreun furnicar de oameni: organigrama prevede 97 de posturi de funcționari publici, dintre care ocupate sunt doar 81, unul dintre acestea fiind postul de conducere. În rest, Poliția Locală are doi șefi de servicii și un șef al biroului de contabilitate. Într-adevăr, cei mai mulți polițiști locali sunt pe ordine publică, celelalte compartimente având în componență câte 2 sau maxim 3 persoane. De aceea polițiștii locali nici nu se pot dedubla pentru a acoperi întreg municipiul în același timp, la secundă. Aceasta în condițiile în care situația pandemică din țară a adus noi provocări și responsabilități începând cu primăvara anului trecut, iar Poliția Locală Focșani, pe lângă activitățile proprii, a început să desfășoare acțiuni ample în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, în afară de cele pe care le avea deja în agendă cu alte instituții, în baza unor protocoale încheiate.

Din 15 martie anul trecut, Poliția Locală Focșani a trecut sub coordonarea operativă a IPJ Vrancea, iar pe 30 martie anul acesta a fost semnat un nou protocol între Poliția Locală și Poliția Municipiului Focșani, astfel că în perioada stării de alertă va fi continuată colaborarea dintre aceste instituții. „Poliția Locală desfășoară activități de verificare a respectării măsurilor de izolare sau carantinare la domiciliu a persoanelor fizice, pe raza municipiului. Totodată, Poliția Locală este angrenată pe perioada stării de alertă, împreună cu structurile Poliției Române, pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de risc care pot apărea în contextul răspândirii noii forme de coronavirus. Punctual, când se impune, Poliția Locală participă la acțiunile organizate și desfășurate de Poliția Municipiului Focșani în piețe, târguri, oboare, dar și la acțiunile pentru prevenirea comiterii unor fapte antisociale în zonele unităților de învățământ stabilite anterior și, totodată, asigură ordinea și liniștea publică în zonele și locurile stabilite conform dispozițiilor de menținere a ordinii și siguranței publice”, ne-a explicat directorul Dorian Alecsandrescu.

Și, contrar părerilor, nimeni nu sare direct la aplicarea de amenzi. Firește, nemulțumiți vor exista întotdeauna, mai ales cei care încalcă legislația în mod repetat și, „pur întâmplător” și „abuziv” sunt amendați la un moment dat, însă Dorian Alecsandrescu asigură că se merge mai mult pe prevenție. Aceasta înseamnă aplicarea de avertismente în loc de amenzi, iar situația reală se oglindește în rapoartele săptămânale pe care le întocmește Poliția Locală Focșani.

Dar ce contează că există rapoarte, când PNL nu e interesat de așa ceva? Și nici nu trebuie să țină peneliștii seama de cadrul legal care reglementează activitatea Poliției Locale. Nemulțumiți de violența în familie și actele de vandalism, peneliștii ar trebui să știe că acestea sunt fapte de natură penală ce fac obiectul unor prevederi din Codul penal, ceea ce înseamnă că polițiștii locali nu au competență de întocmire a actelor premergătoare de constatare a infracțiunilor – ceea ce poate face doar poliția națională. În rest, mergând strict pe competențele polițiștilor locali, probabil nu are nevoie nimeni de ordine și disciplină, ci de haos generalizat.

Ce se poate întâmpla în Focșani dacă anihilăm Poliția Locală este explicat în punctul de vede al instituției vizavi de proiectul de hotărâre gândit de consilierii locali PNL. Numai lucruri „bune”: creșterea numărului de fapte antisociale, creșterea gradului de nesiguranță a elevilor și personalului didactic, reducerea activității de prevenire a delicvenței juvenile în zonele adiacente școlilor, parcurilor, zonelor de agrement și așa mai departe, neducerea la îndeplinire a mandatelor trimise de instanțe sau a procedurii de afișare a proceselor verbale de constatare a contravențiilor, creșterea numărului de încălcări ale normelor rutiere de către conducătorii auto sau în ceea ce privește circulația pietonilor, bicicliștilor, a conducătorilor de mopede și a vehiculelor cu tracțiune animală, neaplicarea prevederilor privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate, nerespectarea de către agenții economici a prevederilor legale privind avizul orarului de funcționare, dar și nerespectarea măsurilor de combatere și prevenire a răspândirii virusului Covid-19, nerespectarea prevederilor legale privind salubrizarea străzilor, a căilor de acces, a zonelor verzi, a rigolelor, nerespectarea prevederilor legale referitoare la lipsa autorizației de construire. Iar acestea sunt doar câteva exemple.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?